N. Νικολόπουλος για σύστημα υγείας:";Aλλο το νοικοκύρεμα και άλλο το… τραπέζι του Προκρούστη!

030812142910_0904Η εισήγηση του βουλευτή στο προσυνέδριο των Ανεξάρτητων Ελλήνων στα Γιάννενα

Κυρίες και κύριοι, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι,από τα Γιάννενα και την όμορφη Ήπειρο

 
Εκφράζω την χαρά μου που βρίσκομαι κοντά σας και χαιρετίζω τη σημερινή προσυνεδριακή συγκέντρωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η οποία είναι αφιερωμένη στα θέματα υγείας, στην πορεία που ξεκίνησε το κόμμα του φίλου, Πάνου Καμμένου προς το ιδρυτικό συνέδριο και την ολοκλήρωση του ως ενός σύγχρονου, πατριωτικού πυλώνα της δημοκρατίας μας.
 
Εκπροσωπώντας τους Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες, θέλω κατ’ αρχήν να αναφέρω ότι αποτελεί επίσημη και πολλάκις διακηρυγμένη αρχή μας, η ανάγκη συσπείρωσης όλων των ανεξάρτητων πατριωτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου προκειμένου να βγει η χώρα μας από το αδιέξοδο στο οποίο την έχουν φέρει, οι άγονες και υποτελείς, μνημονιακές πολιτικές της μονόπλευρης λιτότητας.
 
Και αποτελεί αυτή, μία πεποίθηση που μοιραζόμαστε με τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος, χωρίς επάρσεις, γνωρίζω ότι επίσης παλεύει για την δημιουργία μίας τέτοιας πλατιάς συμμαχίας, η οποία χωρίς να επιδιώκει την διεθνή απομόνωση της Ελλάδας, θα μπορέσει να εγγυηθεί νέες συμφωνίες και μία απολύτως ελληνική πολιτική, προς όφελος επιτέλους του λαού και όχι του συστήματος διαπλοκής που επιμένει να λυμαίνεται ακόμα και τα «ψίχουλα» που υπάρχουν σήμερασε αυτόν τον τόπο.
 
Φίλες και φίλοι,
 
Χωρίς να θέλω να κουράσω με μακρόσυρτες αναλύσεις, θέλω να τονίσω ότι η επαχθής πολιτική και οικονομική ατζέντα που ακολουθείται στην χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επηρρεάζει άμεσα και οδυνηρά τον τομέα της Υγείας και μάλιστα κατά διπλό τρόπο:
 
Από την μία, οι μεγάλες περικοπές στο δημόσιο σύστημα υγείας και οι αλεπάλληλες εκπτώσεις στις προσφερόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες και από την άλλη, η επιδείνωση της υγείας των Ελλήνων πολιτών, λόγω των επιπτώσεων της μνημονιακής πολιτικής. Βιώνουμε, δηλαδή, έναν μεγάλο φαύλο κύκλο και στον τομέα της Υγείας, όπου ενώ οι πολίτες έχουν ολοένα και πιο μεγάλες ανάγκες, εντούτοις αυτά που τους προσφέρονται είναι ολοένα και λιγότερα. Αυτό, κατά την γνώμη του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος, συνιστά μια βραδύκαυστη βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας, η οποία δεν κλονίζεται μόνο οικονομικά και κοινωνικά, αλλά και υγειονομικά, γεγονός που κυριολεκτικά θέτει εν αμφιβόλω, όχι μόνο την ποιότητα της ύπαρξης, αλλά την ίδια την ύπαρξη του λαού!
 
Νομίζετε, ενδεχομένως ότι αυτά που αναφέρω είναι υπερβολικά. Μακάρι να ήταν έτσι…
 
Αρκεί όμως να αναλογιστεί κανείς μόνο τις χιλιάδες αυτοκτονίες στην εποχή του μνημονίου, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους, παρουσιάζουν αύξηση περίπου 40% μετά το 2009, καθώς επίσης και τις μη καταγεγραμμένες, αλλά υπαρκτές, δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις, σοβαρών κλονισμών υγείας ή και θανάτων, που επήλθαν λόγω της κακής ή ελλιπούς ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης.
 
Και μόνο αυτά δείχνουν πως ο λαός μας έχει αρχίσει να βιώνει ένα πογκρόμ, που ενδεχομένως σε λίγο χρόνο να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά μίας γενοκτονίας, αντίστοιχης αυτών που μέχρι τώρα παρακολουθούσαμε στις χώρες του αποκαλούμενου τρίτου κόσμου.
 
Επιτρέψτε μου την παράθεση ορισμένων πολύ σύντομων σημείων για τις περικοπές στις δαπάνες Υγείας.
 
Σύμφωνα με το τελευταίο μνημόνιο λοιπόν, προβλέπεται περικοπή 2,5 δις περίπου στις δαπάνες υγείας και τις φαρμακευτικές δαπάνες του κράτους.
 
Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε όλοι, με τις αλλεπάλληλες περικοπές φαρμάκων από τις λίστες που επιχορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως και τώρα τελευταία, οπότε και μειώθηκαν σε 230 από 900, τα σκευάσματα που αφορούν σοβαρές παθήσεις και χορηγούνται από το δημόσιο χωρίς συμμετοχή των ασθενών.
 
Δηλαδή, δεν φτάνει που κόβουν μισθούς και συντάξεις, δεν φτάνει που έχουν τρελάνει τον κόσμο σε φόρους και χαράτσια, τον βάζουν να πληρώνει και πολύ περισσότερα για τα φάρμακά του.
 
Επίσης, βάσει μνημονίου, προβλέπεται μείωση στο μισό, για το διοικητικό προσωπικό όλων των ταμείων, αποδέσμευση του 25% των συμβεβλημένων γιατρών, συγχώνευση κλινικών και μονάδων υγείας και μείωση της νοσοκομειακής δαπάνης κατά 15% μέχρι το τέλος του 2012 και ακόμα 20% μέχρι το τέλος του 2013. Επιπλέον, εξακολουθούν να ανακοστολογούνται προς τα κάτω οι αμοιβές για ιατρικές υπηρεσίες.
 
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, η ανεργία και η ανασφάλεια, καθώς και η συρρίκνωση των εισοδημάτων, πέρα από τις αυτοκτονίες και την κατακόρυφη αύξηση ψυχικών παθήσεων όπως η κατάθλιψη, έχουν προκαλέσει, αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ και στροφή σε τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας.
 
Αναδεικνύονται δηλαδή, παράγοντες που επιβαρύνουν την δημόσια υγεία και κατά συνέπεια, το σύστημα υγείας στην χώρα. Και αυτό αποτιμάται, τόσο σε απώλειες έμψυχου δυναμικού όσο και σε οικονομικές απώλειες.
 
Σημειώστε και αυτό:
 
Σύμφωνα με έρευνες των τελευταίων ετών στην Ευρώπη, στην περίπτωση κατά την οποία ο δείκτης ανεργίας αυξάνεται πλέον του 3% για μακρά περίοδο η επίπτωση στη θνησιμότητα από αυτοκτονίες ανέρχεται σε 4% έως 4,5%.
 
Επίσης, παρατηρείται υψηλή θνησιμότητα από κατάχρηση οινοπνεύματος, διαπίστωση η οποία θεμελιώνει αρκούντως την υπόθεση ότι η ανεργία συνδέεται με ψυχολογικές διαταραχές.
 
Και απέναντι σε όλα αυτά θα μπορούσε κάποιος να αντιτάξει, ρωτώντας:
 
Παλαιότερα, ήσαν όλα καλά στο σύστημα υγείας;
 
Δεν υπήρχαν σπατάλες;
 
Δεν υπήρχε αναρχία, αναξιοκρατία και διαφθορά;
 
Είχε ο ελληνικός λαός τις υπηρεσίες που του άξιζαν;
 
Αναμφίβολα, η απάντηση σε όλες αυτές τις ερωτήσεις είναι εύκολη και εύγλωττη.
 
Ναι.
 
Υπήρχαν σπατάλες, υπήρχε διαφθορά, υπήρχε αναξιοκρατία.
 
Όχι.
 
Ποτέ δεν είχε ο ελληνικός λαός υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη, ανεξάρτητα από την αναμφίβολη επάρκεια του επιστημονικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας.
 
Σίγουρα, το σύστημα υγείας χρειαζόταν νοικοκύρεμα, συμμάζεμα και προσωπικά, θα μιλήσω για την ανάγκη ριζικών και ριζοσπαστικών τομών.
 
Με κυριότερη, την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, ώστε να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα υγείας έγκαιρα και με μικρότερο κόστος για το κράτος, αλλά και για τους πολίτες.
 
Νομίζω πως ένας γιατρός μπορεί να βεβαιώσει ότι ακόμα και η ύπαρξη ορισμένων απλών, δημόσιων οδοντιατρείων σε πολλές περιοχές της χώρας, θα είχε γλιτώσει πολλούς πολίτες από πολύ σοβαρότερες επιπλοκές, ακόμα και καρδιοπάθειες!
 
Σε κάθε περίπτωση όμως, άλλο το νοικοκύρεμα και άλλο το… τραπέζι του Προκρούστη!
 
Ο τομέας της υγείας στην Ελλάδα είχε ανάγκη από ορισμένες έξυπνες ιδέες και από ένα σχέδιο που να στηρίζεται στην γνώση και την εμπειρία ανθρώπων που το έχουν υπηρετήσει και ξέρουν τις αδυναμίες του.
 
Όχι από ακατάσχετες περικοπές οικονομολόγων και τεχνοκρατών που κοιτάζουν μόνο τους αριθμούς χωρίς να βλέπουν τους ανθρώπους!
 
Γιατί έτσι, τελικά οι άνθρωποι δυστυχούν και ούτε οι αριθμοί θα ευημερήσουν.
 
Και απόδειξη αυτού, η διαρκής αποτυχία του προγράμματος που ακολουθείται, παρά τις συνεχείς περικοπές.
 
Κυρίες και κύριοι, θα μου επιτρέψετε να διαβάσω και ένα mail που έφτασε πριν λίγες μέρες στο γραφείο μου.
 
Σε αυτό, γράφονταν τα εξής:
«Ονομάζομαι Φωτεινή Τερζίδου.
 
Είμαι ακτινολόγος, όπως και ο σύζυγος μου Χρήστος Πετρίδης. Όταν πριν από 7 χρόνια τελειώσαμε την ειδικότητα της Ακτινοδιαγνωστικής στο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στην πόλη καταγωγής μας, τη Δράμα, όπου αγοράσαμε ένα ακτινολογικό εργαστήριο από συνάδελφο υπό συνταξιοδότηση.
 
Ξεκινήσαμε με όνειρα, ίσως λίγο περισσότερο ρομαντικοί απ’ ότι θα έπρεπε.
 
Πρώτος στόχος μας δεν ήταν να βγάλουμε λεφτά αλλά να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου στους συντοπίτες μας.
 
Γι’ αυτό το λόγο αλλάξαμε όλο τον εξοπλισμό του εργαστηρίου και προσθέσαμε και Μαγνητικό Τομογράφο.
 
Καταφέρναμε να τα φέρνουμε βόλτα στις μεγάλες ομολογουμένως οικονομικές μας υποχρεώσεις δουλεύοντας σκληρά και ευσυνείδητα και οι τρεις (στην πορεία προστέθηκε και τρίτος συνάδελφος και φίλος, ο Αχιλλέας Σιοζόπουλος).
 
Θυμάμαι ότι πήγαινα στο ιατρείο μου χαρούμενη και ορεξάτη παρά το γεγονός ότι σαν εργαζομένη μητέρα η κόπωση ήταν πραγματικά μεγάλη.
 
Ο κόσμος μας αγκάλιασε και πιστέψαμε ότι όλα θα πάνε καλά.
 
Τα τελευταία δύο χρόνια όμως όλα άλλαξαν…
 
Κάποιοι αποφάσισαν να παίξουν με το μέλλον μας.
 
Ο ΟΠΑΔ σταμάτησε να πληρώνει από τον Αύγουστο του 2010 και αναγκαστικά κάναμε εκχώρηση στην Τράπεζα Πειραιώς, όπου πληρώνουμε μέχρι και σήμερα τόκους.
 
Ο ΟΑΕΕ μας χρωστάει 6 μήνες από το 2011. Μπήκε το 2012 με την ελπίδα ότι τα πράγματα θα στρώσουν αλλά… έγινε ακριβώς το αντίθετο.
Έχουμε πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ μόνο το 90% έξι μηνών.
 
Έχουμε πληρώσει εφορία για όλα τα χρήματα που ΔΕΝ εισπράξαμε. Απασχολούμε προσωπκό και καταφέρνουμε με νύχια και με δόντια να πληρώνουμε τη μισθοδοσία και τα ένσημά τους, βάζοντας πάντα σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό μας.
 
Οι προμηθευτές ζητούν τα χρήματά τους, οι τράπεζες άρχισαν να μας χτυπούν επίμονα την πόρτα, αλλιώς…
 
Το κράτος, αυτό το ίδιο που μας χρωστάει, ζητάει επιτόκιο 18% τον χρόνο για μία οφειλή προς την εφορία ενώ την ίδια στιγμή θέλει να κουρέψει τις οφειλές προς εμάς.
 
Όλο αυτό το διάστημα χρηματοδοτούμε το ασφαλιστικό σύστημα από δικά μας χρήματα (τα οποία χρωστάμε στις τράπεζες και πληρώνουμε τόκους), καλύπτοντας τους ασφαλισμένους και αγωνιώντας καθημερινά για την κάλυψη των οικονομικών μας υποχρεώσεων.
 
Ύστερα απ’ όλα αυτά, το ευχαριστώ της πολιτείας ήταν να μας απαξιώνει κάθε μέρα και περισσότερο και αντί να αναπροσαρμόσει τις τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων που είναι καθηλωμένες από το 1991, προχώρησε σε μείωση των τιμών!
 
… Και εγώ δεν πάω πια με όρεξη στο ιατρείο μου γιατί είμαι θυμωμένη. Λυπάμαι που τόσα χρόνια σπουδών ευτελίζονται από κάποιους και η ευθύνη της διάγνωσης που κουβαλάω μαζί μου μέρα – νύχτα, χάνοντας πολλές φορές τον ύπνο μου, δεν μετράει πουθενά. Λυπάμαι γιατί στη χώρα που ζω δεν μπορώ να βρω το δίκιο μου. Και κυρίως λυπάμαι γιατί δεν μπορώ να κοιτάξω στα μάτια τα παιδιά μου και να τους υποσχεθώ ότι όλα θα στρώσουν.
 
Και αναρωτιέμαι, ποιος έχει το δικαίωμα να παίζει με τις ζωές μας;
 
Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ έβγαλε και την εξής ανακοίνωση:
 
«Σας γνωρίζουμε ότι ο Οργανισμός θα προβεί στις παρακάτω πληρωμές:
 
Κέντρα αποκατάστασης για τους μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος. Μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης και μονάδες τεχνητού νεφρού για τους μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος.
 
Φυσικοθεραπευτές για τον μήνα Οκτώβριο. Ιατρικές επισκέψεις για τον μήνα Οκτώβριο.
 
Μήπως μπορείτε να μου πείτε πού είναι τα διαγνωστικά εργαστήρια; Σας παρακαλώ, βγείτε στον κόσμο και πείτε την αλήθεια, ότι εμείς πληρώνουμε από την τσέπη μας τις εξετάσεις τους.
Αλλά, δυστυχώς, σε λίγο δεν θα υπάρχουμε…
 
Συγχαρητήρια, κάποιοι κατάφεραν να μας οδηγήσουν στην καταστροφή!»
 
Φίλες και φίλοι, αισθάνθηκα υποχρέωση να μεταφέρω την φωνή της Φωτεινής, η οποία δεν ξέρω σε πόσους άλλους έφτασε.
 
Ξέρω όμως ότι με τον σημερινό τρόπο δεν πάμε πουθενά!
Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται οι σημερινοί κυβερνώντες;
 
Με αυτό τον τρόπο ενισχύουν την υγεία, αλλά και την επιχειρηματικότητα;
 
Με αυτά τα μυαλά θα κρατήσουν τους νέους επιστήμονες σε αυτό τον τόπο;
Δεν περιμένω απαντήσεις από αυτούς, όμως.
 
Αν είχαν απαντήσεις, δεν θα είχαν ακολουθήσει αυτό τον ολισθηρό δρόμο από την αρχή.
 
Τουλάχιστον, θα είχαν τιμήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις τους προς τον λαό…
 
Κορόιδεψαν όμως τον λαό και τον παρέσυραν σε μία ακόμα οδυνηρή περιπέτεια.
Γι’ αυτό και τις απαντήσεις θα πρέπει να τις δώσει ο λαός και πάλι!
Με την δημιουργία μιας πλατιάς λαϊκής συμμαχίας που θα εμπιστευτεί εκείνους που με μεγάλο προσωπικό και πολιτικό κόστος στάθηκαν όρθιοι στην καταιγίδα και δεν ξεπουλήθηκαν, ούτε λύγισαν από τις μεγάλες πιέσεις του ντόπιου και ξένου κατεστημένου.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του προσυνεδρίου σας, που θα αποτελέσει πολύτιμη πρώτη ύλη για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι οποίοι θα είναι σίγουρα μεταξύ των δυνάμεων που θα αναλάβουν σε λίγο καιρό να βγάλουν τα καυτά κάρβουνα από την φωτιά.
 
Ο Πάνος Καμμένος το έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται.
 
Και είμαι βέβαιος πως κοντά του θα σταθούν πολλοί.
 
Πολλοί περισσότεροι από την προηγούμενη φορά.
 
Δίπλα του θα σταθούμε όλοι όσοι πιστεύουμε πως αυτή την φορά δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία άλλες επιμέρους ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, όσο η κοινή ανάγκη να αλλάξει σελίδα η πατρίδα.
 
Το πιστεύω ακράδαντα πλέον.
Οι πατριωτικές δυνάμεις θα ενωθούν, με μόνη σημαία την γαλανόλευκη και μόνη ιδεολογία την πίστη σε μία πατρίδα που δεν θα παραμείνει δέσμια της διαπλοκής και των διαδρομιστών της εξουσίας.
Θέλουμε μια νέα Ελλάδα, με νέα μυαλά και νέα νοοτροπία.
Και θα την φτιάξουμε.
Γιατί την χρωστάμε σε εκείνους που έρχονται μετά από εμάς…
Σας ευχαριστώ πολύ.
 
THE BEST

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου