272 εκατομμύρια "μείον το ταμείον" του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις του 2014

Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος διότι παρά το ότι έχουν ήδη περάσει οι πρώτοι 6 μήνες του 2014 δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση ώστε οι δαπάνες για τα διαγνωστικά να προσαρμοσθούν στον ελλειμματικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να λείπουν περίπου γύρω 272 εκατομμύρια για τις εξετάσεις του 2014. Ο ΠΙΣ κρούει για ακόμη μια φορά το καμπανάκι του κινδύνου επισημαίνοντας συγκεκριμένα τα εξής:

ΗΕΑLTH VIEW.GR

Με δεδομένα ότι οι μηνιαίες δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις κινούνται στα 50 εκατ. ευρώ περίπου και ο σχετικός προϋπολογισμός για όλο το 2014 φθάνει μόλις τα 328 εκατ. ευρώ, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η οποιαδήποτε εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων, σε μικρότερα, μεσαία ή μεγαλύτερα Εργαστήρια και Κέντρα, δεν θα μπορεί εφεξής να εξοφληθεί από τον ΕΟΠΥΥ και η Πολιτεία δείχνει ότι στηρίζεται αποκλειστικά στο claw back,προκειμένου να μην προχωρήσει σε λυσιτελείς αποφάσεις.

Ο ΠΙΣ σημειώνει επίσης ότι οι συνταγογραφικές οδηγίες, οι οποίες έχουν παραδοθεί στο Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, με τη συνεργασία των Επαγγελματικών Ενώσεων, δεν έχει καταστεί μέχρι σήμερα δυνατόν να εφαρμοσθούν, με την δυσλειτουργία του συστήματος και την έλλειψη πολιτικής βούλησης να κυριαρχούν, με αποτέλεσμα να οδηγούνται ιδιωτικά Εργαστήρια και Κέντρα σε αναστολή των λειτουργιών τους.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκτιμά ότι είναι πλέον καιρός, μετά από την λεπτομερή σχετική ενημέρωση προς την νέα Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις. Ο χρόνος πιέζει και η οικονομική βιωσιμότητα πολλών επαγγελματιών και των οικογενειών τους κινείται στο φάσμα της πλήρους αβεβαιότητας.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου