2 εκατ. ευρώ πρόστιμα σε δύο χρόνια

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Εικονικές εκτελέσεις συνταγών φαρμάκων και συνταγογράφηση από γιατρούς εν αγνοία των ασφαλισμένων ή/ακόμα και σε πεθαμένους ασφαλισμένους είναι οι περισσότερες παραβάσεις που εντόπισαν και «τιμώρησαν» οι ελεγκτές της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) του ΕΟΠΥΥ το 2013. Συνολικά από το 2012 έως και σήμερα, έχουν επιβληθεί από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ πρόστιμα για παραβατική συμπεριφορά σε φαρμακοποιούς, γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα ύψους 2.230.518 ευρώ, ενώ παράλληλα οι έλεγχοι έχουν «αποτρέψει» μελλοντικές παραβατικές συμπεριφορές από παρόχους. Eίναι χαρακτηριστική η περίπτωση ιδιωτικής κλινικής, η οποία μετά τον έλεγχο της Υπηρεσίας μείωσε στο ένα τρίτο τα ποσά με τα οποία χρέωνε σε μηνιαία βάση τον ΕΟΠΥΥ για παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης, σε απάντηση ερώτησης της βουλευτού της Ν.Δ. Ασημίνας Σκόνδρα, από το σύνολο των παραβάσεων που εντοπίστηκαν, περισσότερες από τρεις στις δέκα (32%) αφορούσαν εικονική εκτέλεση συνταγών, το 17% συνταγογράφηση από γιατρούς εν αγνοία των ασφαλισμένων και το 4% συνταγογράφηση σε πεθαμένους. Σχεδόν δύο στις δέκα παραβάσεις αφορούσαν διάφορες «διοικητικές» παρατυπίες στην εκτέλεση συνταγών από τα φαρμακεία, ένα 12% φαρμακεία όπου εντοπίστηκαν συσκευασίες φαρμάκων χωρίς ταινίες γνησιότητας ή/και ταινίες γνησιότητας αποκολλημένες από τα κουτιά.

Το 2013, ύστερα από 400 ελέγχους επιβλήθηκαν χρηματικά πρόστιμα ύψους 1.026.820,30 ευρώ σε 101 παρόχους και συγκεκριμένα σε 62 φαρμακεία (601.652,91 ευρώ), 31 γιατρούς (357.511,50 ευρώ), επτά κλινικές (64.000 ευρώ) και ένα διαγνωστικό εργαστήριο (3.655,90 ευρώ). Προσωρινή διακοπή της συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ λόγω παραβατικής συμπεριφοράς επιβλήθηκε σε 27 φαρμακεία και δύο γιατρούς, ενώ με οριστικό αποκλεισμό τιμώρησε ο ΕΟΠΥΥ τρία φαρμακεία με εικονική συνταγογράφηση, δηλαδή μη παράδοση των φαρμάκων στους ασφαλισμένους, και δύο γιατρούς.

Τους πρώτους επτά μήνες του 2014 έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα ύψους 872.057,26 ευρώ, σε 55 παρόχους. Σε 15 φαρμακεία καταλογίστηκαν 82.194,58 ευρώ για παραβατική συμπεριφορά, σε 34 γιατρούς το ποσό των 131.670,13 ευρώ, ενώ οι μεγαλύτερες χρηματικές κυρώσεις αφορούν ιδιωτικές κλινικές (605.000 ευρώ) που σύμφωνα με τους ελέγχους είχαν προχωρήσει σε καταχρηστικές χρεώσεις είτε στον ΕΟΠΥΥ είτε σε ασφαλισμένους. Προσωρινή διακοπή της σύμβασης επιβλήθηκε σε 38 παρόχους, κυρίως γιατρούς.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος σχολίασε: «Αν και αριθμητικά τα φαρμακεία έχουν δεχθεί τους περισσότερους ελέγχους, οι καταλογισμοί των πολύ υψηλών ποινών αφορούν ένα ποσοστό μόλις 0,26% επί του συνόλου των φαρμακείων της χώρας. Αρα, λοιπόν, οποιαδήποτε προσπάθεια στηλίτευσης ενός ολόκληρου κλάδου για απειροελάχιστες περιπτώσεις θα θεωρηθεί ότι είναι εκ του πονηρού».

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου