«Όχι» στα υποχρεωτικά γενόσημα

590_f890661406128fe058a520ad2abf3e62Τα πρόστιμα για τη μη συμμόρφωση των φαρμακοποιών στη συγκεκριμένη οδηγία είναι από 500 ευρώ έως 5.000 ευρώ
Να ανακαλέσει διάταξη για την επιβολή κυρώσεων σε φαρμακοποιούς, σε περίπτωση που δεν χορηγούν το φθηνότερο φάρμακο, ζητεί από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Η διαταγή είχε περιληφθεί σε νόμο του περασμένου Δεκεμβρίου.

Ο ΠΦΣ σε ανακοίνωση, με αφορμή εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ, με την οποία γνωστοποιεί τις διατάξεις του νόμου, καταγγέλλει τον τέως υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη, για τη διάταξη που «εξαναγκάζει τους φαρμακοποιούς να αστυνομεύουν τους ασφαλισμένους» και τονίζει: «Στηρίζουμε την εφαρμογή των γενοσήμων, υποστηρίζουμε τον εξορθολογισμό των δαπανών, αλλά ως επιστήμονες υγείας δεν μπορούμε να συνηγορήσουμε στους ενδεχόμενους κινδύνους από την υποχρεωτική αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής».

«Οι φαρμακοποιοί δεν θα γίνουν αστυνόμοι των ασφαλισμένων. Η απόφαση αυτή είναι ανεφάρμοστη και καλούμε τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να την ανακαλέσει», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος.

Το επίμαχο άρθρο ορίζει ότι ο φαρμακοποιός υποχρεούται να έχει αποθέματα προϊόντων με τη χαμηλότερη τιμή και να ενημερώνει τον ασφαλισμένο για το φθηνότερο φάρμακο. Σε περίπτωση που ο ασθενής επιλέξει το ακριβό φάρμακο της δραστικής ουσίας που αναγράφεται στη συνταγή του, τότε οφείλει να υπογράψει σε ειδικό χώρο επί της συνταγής ότι έχει κάνει αυτή την επιλογή. Τα πρόστιμα για τη μη συμμόρφωση των φαρμακοποιών στη συγκεκριμένη οδηγία είναι από 500 ευρώ έως 5.000 ευρώ, ενώ προβλέπεται και προσωρινός αποκλεισμός του φαρμακείου από την εκτέλεση συνταγών του ΕΟΠΥΥ για χρονικό διάστημα από ένα έως έξι μήνες.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αναταράξεις για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Χθες, οι πρώην υπουργοί Υγείας, βουλευτές της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης και Μάκης Βορίδης, κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, με την οποία ζητούν να μάθουν, εάν τα χρηματικά ποσά που δεν μεταβιβάστηκαν στο υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη αναγκών άλλων τομέων του κράτους, καθώς και εάν η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων τους επόμενους μήνες, περικόπτοντας ακόμα περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων».

Οι δύο βουλευτές επικαλούνται την ανακοίνωση του υπ. Υγείας, σύμφωνα με την οποία η κάλυψη του 50% των αναγκών των νοσοκομείων για τον Ιανουάριο γίνεται με τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων τους.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου