Χειρουργείο στο ΕΣΥ-Κλείνουν 6 νοσοκομεία τον Αύγουστο

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΣε πληρη εξελιξη θα βρεθεί εντός του επόμενου μήνα το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας για την κατάργηση – συγχώνευση νοσοκομείων. Η αρχή γίνεται με έξι μονάδες της Αττικής, οι οποίες είτε θα καταργηθούν είτε θα αλλάξουν χαρακτήρα είτε θα συγχωνευθούν με άλλες. Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλο μέρος του προσωπικού θα τεθεί σε κινητικότητα, με περισσότερους από 1.300 εργαζομένους να μετακινούνται.

Το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει το πλήρες σχέδιο που έχει εκπονήσει το υπουργείο Υγείας για τα 6 πρώτα νοσοκομεία στην Αττική που θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Σύμφωνα με αυτό, οι αλλαγές θα ξεκινήσουν τις αμέσως προσεχείς ημέρες και θα αφορούν τα εξής νοσηλευτικά ιδρύματα:

  • Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής (Λοιμωδών).
  • Σπηλιοπούλειο Νοσοκομείο (Η Αγία Ελένη).
  • Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων.
  • Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (Πολυκλινική).
  • Ινστιτούτο Ερευνας Νοσημάτων Θώρακος Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας.
  • Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών (Αμαλία Φλέμιγκ).

Τα συγκεκριμένα νοσοκομεία είτε θα καταργηθούν είτε θα αλλάξουν χαρακτήρα είτε θα συγχωνευθούν με άλλα, έτσι ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα που είχε συναποφασίσει με την τρόικα η κυβέρνηση Παπαδήμου. Τα έξι αυτά νοσοκομεία θα αποτελέσουν το πρώτο μέρος του συνολικού σχεδιασμού, ο οποίος σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2014 και θα αφορά νοσοκομεία στο κέντρο αλλά και στην περιφέρεια.

Δέσμευση

Οπως έχει δεσμευθεί ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης, κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί, αλλά αντίθετα θα του προταθεί άλλη θέση σε νοσοκομείο που θα βρίσκεται κοντά στο ίδρυμα που υπηρετεί σήμερα.

 

Στο Λοιμωδών θα παραμείνουν οι 90 από τους 395 εργαζόμενους που έχει σήμερα και θα μετατραπεί σε πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ. Προβλέπεται επίσης η αξιοποίηση μέρους του ακινήτου για τη μεταστέγαση της 2ης ΥΠΕ και η παραμονή της μονάδας τεχνητού νεφρού που θα ενταχθεί επίσης στον ΕΟΠΥΥ. Το Σπηλιοπούλειο θα μετατραπεί σε Παθολογικό Ξενώνα ανακουφιστικής φροντίδας. Θα δημιουργηθεί επίσης κέντρο ακτινοθεραπείας και ακτινο-χειρουργικής, ενώ θα λειτουργήσουν επίσης και εξωτερικά ιατρεία μιας στάσης. Το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων θα καταργηθεί και το κτιριακό του συγκρότημα θα ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, προβλέπεται η πλήρης κατάργηση του Ινστιτούτου Ερευνας Νοσημάτων Θώρακος, υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας, ενώ για το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής, προβλέπεται τη μετατροπή του σε ιατρεία μιας στάσης και τη δημιουργία εξωτερικών ιατρείων ως σημείο εξυπηρέτησης πολιτών για έκδοση πιστοποιητικών υγειονομικής φύσεως.

 

Τέλος, το «Αμαλία Φλέμιγκ» θα συγχωνευθεί με το «Σισμανόγλειο» και το Παίδων Πεντέλης και ταυτόχρονα θα μετατραπεί από γενικό νοσοκομείο σε νοσοκομείο αποκατάστασης, στο οποίο θα παραμείνουν η παθολογική, η καρδιολογική και η ορθοπεδική κλινική.

 

«Κλειδωνει» ο νέος υγειονομικός χάρτης

Σε κινητικότητα το προσωπικό, στο ΤΑΙΠΕΔ η περιουσία

 

Παράλληλα με το πρόγραμμα συγχωνεύσεων – καταργήσεων νοσοκομείων, το υπουργείο Υγείας μέσα στον Αύγουστο θα πρέπει να έχει καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις πάνω σε μείζονα -για τον χώρο της Υγείας – θέματα, όπως είναι η μεταφορά ασθενών, η αξιοποίηση του ιατρικού εξοπλισμού, όπως επίσης και η μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας που έχουν νοσηλευτικά ιδρύματα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα των ακινήτων εξακολουθεί να είναι περίπλοκο, καθώς υπάρχουν ζητήματα ιδιοκτησιακού καθεστώτος, τα οποία και θα πρέπει να επιλυθούν πριν αυτά προωθηθούν προς ιδιωτικοποίηση.

 

Θα αξιοποιηθούν

Ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει αποφασισμένος πάντως να ξεκαθαριστεί το τοπίο, καθώς θέλει το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους να έχει προχωρήσει και αυτά τα ζητήματα, έτσι ώστε ένα σημαντικό τμήμα της περιουσίας των νοσοκομείων να έχει μεταφερθεί «καθαρό» στο ΤΑΙΠΕΔ και από την αρχή του νέου έτους να ξεκινήσουν οι σχετικοί διαγωνισμοί για την αξιοποίησή τους από ιδιώτες.

 

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν τα θέματα προσωπικού. Το καθεστώς των ειδικευόμενων, το σύστημα εφημερίας, καθώς και οι γιατροί του ΙΚΑ, που απασχολούνται στα νοσοκομεία που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν, είναι ζητήματα που θα πρέπει από την αρχή να μελετηθούν, έτσι ώστε το πρόγραμμα «Καλλικράτης» στα νοσοκομεία να μην επηρεάσει τη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

 

Στόχος του υπουργείου είναι όλα να γίνουν όσο το δυνατόν αθόρυβα και ο νέος υγειονομικός χάρτης της χώρας να είναι έτοιμος μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

 

Εως τον Μάρτιο του 2014 θα έχουν ολοκληρωθεί οι τομές

Στα έξι νοσοκομεία που εντάσσονται στο πρώτο κύμα συγχωνεύσεων – καταργήσεων υπηρετούν σήμερα 1.867 υπάλληλοι, από τους οποίους οι 1.342 θα ενταχθούν στην κινητικότητα και οι 525 θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Ο μόνος λόγος απόλυσης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας Αδώνιδος Γεωργιάδη, είναι να αρνηθεί κάποιος τη μετακίνηση.

Γιάννης Σαραντάκος

saradakos@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr/

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου