ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

PROSKLHSH_KRHTH_V2 (1)ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΗΣ ΧΑΤΖΕΛΛΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗΣ-ΤΑΞΙΑΡΧΟΥΛΑΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΝΟΜΙΚΩΝ,ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ.

 

Οι χώρες οι οποίες επλήγησαν περισσότερο από τα προγράμματα  λιτότητας στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα υπήρξαν ανακοινώσεις πως θα υπάρξουν δομικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα του Φαρμακείου. Οι υπόλοιπες χώρες έχουν επίσης λάβει μέτρα για περιορίσουν τη φαρμακευτική τους δαπάνη, αλλά όχι τόσο δραστικά, όμως επιπλέον μέτρα αναμένεται να παρθούν στο μέλλον.

Σε κάποιες χώρες όπως το Βέλγιο, έχει φανεί πως ο αντίκτυπος των μέτρων για τη συγκράτηση του κόστους της δαπάνης είναι μικρότερος από τη στιγμή που το σύστημα άλλαξε δίνοντας στο Φαρμακοποιό όχι μόνο ποσοστό επί της πώλησης αλλά και αμοιβή επί των υπηρεσιών που παρέχει. Σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία, έχουν ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις κυβερνήσεις για την αλλαγή του συστήματος αμοιβής του Φαρμακοποιού το οποίο έως τώρα ήταν βασισμένο σε ποσοστό κέρδους επί της τιμής του φαρμάκου.

Ας δούμε τι συμβαίνει αναλυτικά στις διάφορες χώρες:

Bέλγιο

Τα μέτρα που έχουν παρθεί για τη συγκράτηση των δαπανών εμπεριέχουν τη μείωση των τιμών των φαρμάκων.

Από την 1η Απρίλη που έχει τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα αμοιβής των Φαρμακοποιών με αμοιβή επί των υπηρεσιών που παρέχουν (πλέον λιγότερο συνδεδεμένο με την τιμή των φαρμάκων), η εξέλιξη της μείωσης των τιμών δεν επηρεάζει σε τόσο μεγάλο βαθμό το εισόδημα του Φαρμακοποιού.

Βουλγαρία

Ο σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Βουλγαρίας προσέφερε στο Εθνικό ταμείο ασφάλισης έκπτωση 5%. Αντίστοιχες συζητήσεις ξεκίνησαν επίσης αναφορικά με εκπτώσεις χονδρεμπόρων και Φαρμακοποιών, οι οποίες όμως δεν προχώρησαν χάρη στις αντιδράσεις της Ένωσης Φαρμακοποιών Βουλγαρίας.

Κύπρος

Τα φαρμακεία επηρεάστηκαν από την κρίση για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, Οι πολίτες με χαμηλό εισόδημα μπορούν πλέον να λαμβάνουν φάρμακα δωρεάν από τα δημόσια Φαρμακεία και δευτερευόντως πλήγμα προκάλεσε η μείωση της τουριστικής κίνησης η οποία επηρέασε φαρμακεία σε τουριστικές περιοχές

Με το υπάρχων σύστημα είναι πολύ δύσκολο να παρθούν μέτρα για το Φαρμακείο. Αυτό που κατάφερε ο Κυπριακός Φαρμακευτικός Σύλλογος, είναι η έκδοση νέας λίστας τιμών φαρμάκων που θα έχει  ως αποτέλεσμα τη συγκράτηση των τιμών στα ίδια επίπεδα.

Τσεχία

Από την 1η Ιανουαρίου 2010, υπήρξε μείωση της τάξης του 7% στις μέγιστες τιμές και στο ποσοστό αποζημίωσης των φαρμάκων.

Παράλληλα σημειώθηκε αύξηση του ΦΠΑ κατά 1%, όπως επίσης και αύξηση του αριθμού των ακριβών φαρμάκων που θα διατίθεται πλέον μόνο από τα νοσοκομεία.

Οι προβλέψεις για τις πραγματικές συνέπειες στα φαρμακεία είναι δύσκολες λόγω της μελλοντικής περιοδικής μείωσης του ποσοστού αποζημίωσης από 10% έως και 40% κάτι το οποίο θα σημάνει περαιτέρω μείωση των κερδών του φαρμακείου.

Ο Τσέχικος Σύλλογος Φαρμακοποιών αντιδρά στις επερχόμενες αλλαγές και προετοιμάζει πρόταση βασισμένη στο μοντέλο του Βελγίου, προτείνοντας ανεξαρτησία των φαρμακευτικών υπηρεσιών από τις τιμές των φαρμάκων.

Δανία

Τα κέρδη των Φαρμακείων στη Δανία δεν εξαρτώνται από τις τιμές των φαρμάκων αλλά σε ένα σταθερό κέρδος για τον φαρμακευτικό κλάδο, για το οποίο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δανίας αναμένει δύσκολη διαπραγμάτευση φέτος λόγω της κρίσης και της προσπάθειας μείωσης των δαπανών.

Γαλλία

Το Υπουργείο Υγείας της Γαλλίας ανακοίνωσε σχέδιο μειώσεων της τάξης των 600 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν ανακοινωθεί για τον προϋπολογισμό της κοινωνικής ασφάλισης.

Διαπραγματεύσεις για ένα νέο σύστημα αμοιβής των φαρμακοποιών ξεκινούν φέτος το καλοκαίρι μεταξύ Φαρμακοποιών και Κυβέρνησης.

Ιρλανδία

Στην Ιρλανδία, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στα παρακάτω μέτρα:

Η Κυβέρνηση εισάγει τη χρέωση συνταγογράφησης των ασθενών οι οποίοι ως εκείνη τη στιγμή λάμβαναν τα φάρμακα τους δωρεάν.

Την ίδια χρονική στιγμή ανακοινώνεται επίσης την πρόθεση της για εισαγωγή λίστας τιμών από τον Ιανουάριο του 2011. Αυτή η κίνηση σκοπό έχει τη μείωση τους κόστους των φαρμάκων για την Κυβέρνηση και τον ασθενή.

Η Κυβέρνηση μειώνει την τιμή 300 γενόσημων φαρμάκων κατά 40%.

Η χρέωση της συνταγογράφησης όπως και η λίστα τιμών των φαρμάκων αναμένεται επίσης να φέρει πλήγμα στο εισόδημα των Φαρμακοποιών.

Η Ένωση των Φαρμακοποιών πιέζει την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση εκφράζοντας την αντίθεση της με τα παραπάνω μέτρα.  Υπάρχει περίπτωση η Κυβέρνηση να προβεί και σε περαιτέρω μειώσεις. Η Ένωση Φαρμακοποιών παρουσίασε τις θέσεις της έναντι νέων μελλοντικών μέτρων και αναμένει τις κυβερνητικές αποφάσεις.

Ιταλία

Την 1η Ιουνίου του 2010 δύο βασικές αλλαγές πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία:

α) μείωση του ποσοστού κέρδους των Φαρμακοποιών

Πριν από την αλλαγή, τα ποσοστά κέρδους της βιομηχανίας, των χονδρεμπόρων και των Φαρμακείων ήταν αντίστοιχα 66.65%, 6.65% και 26.7%.

Με τα νέα μέτρα, μειώνεται το ποσοστό κέρδους των χονδρεμπόρων από το 6.65% στο 3% (ενώ τα άλλα δύο μένουν ανέπαφα), μη δίνοντας πλέον την ευκαιρία διαπραγμάτευσης καλύτερων τιμών κατά την αγορά από τη χονδρική.

β) νέο σύστημα τιμολόγησης των γενόσημων φαρμάκων

Εισάγεται πλέον νέο σύστημα τιμολόγησης σύμφωνα με το οποίο η φθηνότερη τιμή θα αποτελεί την τιμή αναφοράς. Τα υπόλοιπα 3 πιο φθηνά φάρμακα θα αποζημιώνονται επίσης αλλά η διαφορά με την τιμή αναφοράς θα επιβαρύνει τους ασθενείς.

Η αντίδραση του Φαρμακευτικού Συλλόγου:

Ο Σύλλογος που εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες Φαρμακείων συζητάει με την Κυβέρνηση για την εισαγωγή ενός νέου συστήματος αμοιβής των Φαρμακοποιών βασισμένο στην αμοιβή των υπηρεσιών που παρέχουν.

Πορτογαλία

Στις 13 Μαΐου 2010 εισήχθη ένας νέος νόμος ο οποίος αλλάζει το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων αλλά και το σύστημα αποζημίωσης του Φαρμακοποιού.

Η Κυβέρνηση επίσης άλλαξε και τα ποσοστά κέρδους τα οποία επέστρεψαν στα επίπεδα πριν από τη μεταρρύθμιση του 2005: 8% για τους χονδρέμπορους (από 6.87%) και 20% για τους Φαρμακοποιούς (από 18.25%)

Για φάρμακα τα οποία αποζημιώνονται από το Κράτος, θα πρέπει να είναι 5% φθηνότερα από το φθηνότερο φάρμακο της θεραπευτικής του κατηγορίας, εφόσον υπάρχει γενόσημο για αυτή τη δραστική ουσία στην αγορά.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πορτογαλίας ανακοίνωσε πως οι Φαρμακευτικές Εταιρείες έχουν το πλεονέκτημα του μεγαλύτερου ποσοστού κέρδους. Σύμφωνα με το Σύλλογο, είναι πολύ σημαντική η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία όπως και η απελευθέρωση του παράλληλου εμπορίου.

Ολλανδία

Δεν έχουν παρθεί νέα μέτρα στην Ολλανδία. Πληροφορίες αναφέρουν πως μελλοντικά πλάνα της κυβέρνησης θα πλήξουν περισσότερο τους ασθενείς παρά τους Φαρμακοποιούς.

Ρουμανία

Τα ακόλουθα μέτρα λιτότητας έχουν παρθεί από τις Ρουμανικές Αρχές:

25% μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων

Μείωση των ειδικών συντάξεων

5% αύξηση του ΦΠΑ – όχι στην περίπτωση των φαρμάκων όπου παραμένει 9%

Μεγάλες μειώσεις δημόσιας δαπάνης

Αύξηση της διορίας πληρωμών των φαρμάκων από τα Ταμεία απο τις 30/90 μέρες σε 180/210 μέρες

Αύξηση συμμετοχής ασθενών στην πληρωμή φαρμάκων

Αναμενόμενος αντίκτυπος στο Φαρμακευτικό Κλάδο:

Υπάρχει μεγάλη κρίση στα Φαρμακεία εξαιτίας της καθυστέρησης των πληρωμών από το Κράτος. Η επιπλέον παράταση των πληρωμών ανάγκασε τα Φαρμακεία να πάρουν δάνεια τα οποία δεν μπορούν να εξοφληθούν. Αρκετά Φαρμακεία δήλωσαν χρεοκοπία ή αδυναμία πληρωμών. Επίσης, μειώνονται και οι εκπτώσεις που προσφέρουν οι Φαρμακευτικές Εταιρείας στα Φαρμακεία λόγω των μέτρων που επηρεάζουν τα κέρδη των εταιρειών. Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρουμανίας είχε ενεργή συμμετοχή σε όλη τη διαδικασία συζητήσεων για τα μέτρα κατά της κρίσης υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των Φαρμακοποιών.

Οι αρχές στοχεύουν να αυξήσουν το ποσοστό των γενόσημων φαρμάκων στην αγορά  και να μεταφέρουν την πώληση ορισμένων φαρμάκων από το Φαρμακείο στα νοσοκομεία.

Σλοβακία

Αυτή τη στιγμή τα φάρμακα στη Σλοβακία έχουν μία μέση τιμή μεταξύ των 6 φθηνότερων στην Ευρώπη.

Σλοβενία

Στη Σλοβενία, οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε μέτρα λιτότητας το τελευταίο διάστημα.

Το πρώτο μέτρο αφορούσε τη μείωση των μισθών κατά 5% και το δεύτερο τη μείωση της αμοιβής των φαρμακευτικών υπηρεσιών κατά 2.5%.

Ο Σλοβένικος Φαρμακευτικός Σύλλογος πιέζει την κυβέρνηση για ανατροπή των μέτρων αυτών αλλά και για επαναπροσδιορισμό της αμοιβής των φαρμακευτικών υπηρεσιών.

Η Σλοβένικη Κυβέρνηση ανακοίνωσε μειώσεις δαπανών στο χώρο της Υγείας το οποίο θα έχει σαν αποτέλεσμα να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του εισοδήματος των Φαρμακοποιών.

Ισπανία

Οι Αρχές Υγείας της Ισπανίας συμφώνησαν σε δέσμη μέτρων τα οποία θα συμπεριληφθούν στο πλάνο σταθερότητας για έξοδο από την κρίση.

Τα μέτρα είναι τα εξής:

Μείωση των τιμών των γενόσημων φαρμάκων κατά 30%

Αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης

Μείωση των εκπτώσεων που λαμβάνουν τα Φαρμακεία από τους χονδρέμπορους κατα 5% για τα αυθεντικά φάρμακα και 10% για τα γενόσιμα

(Ίσως) Διάθεση των ακριβών φαρμάκων από τα νοσοκομεία

Δύο μήνες αργότερα, ανακοινώθηκε ακόμα ένα πακέτο μειώσεων:

7.5% μείωση των φαρμάκων τα οποία δεν υπόκεινται σε τιμές αναφοράς

7.5% μείωση σε διάφορα προϊόντα υγείας και 20% μείωση συσκευές για την ακράτεια

Διαμονή φαρμάκων σε ενιαίες δόσεις

Οι Ισπανοί  Φαρμακοποιοί τα τελευταία 10 χρόνια αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες .

Ελβετία

Οι κύριες αποφάσεις των Αρχών οι οποίες θα επηρεάσουν το Φαρμακείο είναι οι εξής:

Α) Οι χώρες αναφοράς που χρησιμοποιούνται πλέον για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων είναι η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Αυστρία. Η μείωση των τιμών κυμάνθηκε από 4% έως 8%.

Β) Μείωση του ποσοστού κέρδους από 15 στο 12% για φάρμακα έως 879.99 CHF, από 8% σε 7% για φάρμακα έως 2599.99 CHF και 0% για φάρμακα πάνω από 2560 CHF.

Γ) Αναμένεται μείωση της τάξης των 100 εκατομμυρίων CHF σε μια αγορά 5 δισεκατομμυρίων CHF, χωρίς όμως να επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό τα Φαρμακεία αλλά η Φαρμακευτική Βιομηχανία. Η μείωση του ποσοστού κέρδους θα έχει άμεση επίδραση στο κέρδος των Φαρμακείων αλλά συνυπολογίζοντας την ανάπτυξη της ελβετικής φαρμακευτικής αγοράς, τα κέρδη αναμένονται στα επίπεδα του 2008.

Ηνωμένο Βασίλειο

Κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί ακόμα. Η νέα Κυβέρνηση έχει αποφασίσει την αύξηση των δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρωτοβουλίες θα παρθούν για μειώσεις σε αχρείαστες δαπάνες οι οποίες όμως δε θα συνδέονται με την φροντίδα των ασθενών.

Τουρκία

Το Υπουργείο Υγείας καθορίζει τις τιμές των φαρμάκων σύμφωνα με 5 τιμές αναφοράς από χώρες της Ε.Ε. (τώρα η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα) αλλά το Κράτος πληρώνει σύμφωνα με το φθηνότερο συν 15% επιπλέον.

Το Σεπτέμβριο σημειώθηκαν μειώσεις τιμών με μέσο όρο μείωσης 25%.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος προσπάθησε να πείσει τις αρχές για το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε λόγω των μεγάλων μειώσεων χωρίς αποτέλεσμα, κάτι το οποίο οδήγησε σε κλείσιμο των Φαρμακείων στις 4 Δεκέμβρη με στόχο την ενημέρωση και την αφύπνιση της κοινωνίας.

Περαιτέρω μέτρα:

Αύξηση έκπτωσης της Φαρμακευτικής Βιομηχανίας προς το Κράτος από 11% σε 23% κάτι το οποίο οδήγησε σε 12% μείωση των κερδών

Η τιμή των γενόσιμων πρέπει να είναι έως 60% της τιμής του αυθεντικού. Η τιμή του αυθεντικού θα πρέπει στο 60% από τη στιγμή που το πρώτο γενόσιμο θα αδειοδοτηθεί.

Κάθε Παρασκευή νέα μειωμένη λίστα ανακοινώνεται καθώς οι εταιρείες μειώνουν τις τιμές με σκοπό να έχουν την χαμηλότερη τιμή αναφοράς.

Προς το παρόν δεν αναμένονται επιπλέον μέτρα, διότι τα υπάρχοντα πλήττουν ήδη βαθιά όλο το Φαρμακευτικό Κλάδο.

 

Ελλάδα

Η οικονομική κρίση έχει πλήξει το σύνολο των φαρμακείων της χώρας σε ποσοστό 95,6%, όπως καταδεικνύει η πανελλαδική έρευνα της ΜΑRC, που έγινε για λογαριασμό του ΠΦΣ.

Ο οικονομικός στραγγαλισμός των φαρμακείων δεν έχει τελειωμό. Οι φαρμακοποιοί ταλαιπωρούνται και βρίσκονται στο στόχαστρο της Πολιτείας . Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου μέχρι σήμερα έχουν βάλει λουκέτο ήδη 200 φαρμακεία, ενώ άλλα 300 είναι στα πρόθυρα καθώς έχουν κατασχετήρια στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ. Περισσότερα από 9 στα 10 φαρμακεία αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως «χρωστούμενα από το Δημόσιο», «μείωση τζίρου» και «προβλήματα ρευστότητας». Το 81,7% αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα με την άμεση εξόφληση από τους πελάτες και το 56,6% ότι δυσκολεύεται να αποπληρώσει τις αποθήκες από τις οποίες προμηθεύεται φάρμακα. Το 38% των φαρμακείων αναφέρει ως πιθανό το ενδεχόμενο να βάλει «λουκέτο». Στην πράξη μιλάμε για 4.000 φαρμακεία. Έχει μεγάλη σημασία να τονιστεί ότι σε ποσοστό 33,7% τα φαρμακεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις τράπεζες. Να σημειωθεί ότι οι φαρμακοποιοί αγοράζουν με δικά τους χρήματα τα φάρμακα που πωλούν και στη συνέχεια αναμένουν τα ασφαλιστικά ταμεία να τους ξεπληρώσουν.

Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι τα χρήματα που οφείλει το Δημόσιο, όπως εκτιμά των 67,5% των ερωτηθέντων φαρμακοποιών. Ακολουθεί η έλλειψη ρευστότητας με 46,2%, η μείωση του τζίρου με 27,5%, η μη άμεση εξόφληση από τους πελάτες με 9,4%, τα χρωστούμενα στις αποθήκες με 7,8%, ο κίνδυνος κλεισίματος με 5,4% και τα προβλήματα συνεργασίας με τις τράπεζες με 4,4%.

Αν προχωρήσουμε σε βαθύτερη ανάλυση θα διαπιστώσουμε ότι στα φαρμακεία που λειτουργούν λιγότερο από έξι  χρόνια, το 16,8% αναφέρει ως σημαντικότερο πρόβλημα τα χρωστούμενα στις αποθήκες, ποσοστό υπερδιπλάσιο από αυτό που αναφέρουν τα παλαιότερα φαρμακεία. Επίσης σχεδόν υπερτριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τα υπόλοιπα, συγκεντρώνει το πρόβλημα της μη άμεσης εξόφλησης από τους πελάτες – στα φαρμακεία που λειτουργούν σε μέρη με λιγότερους από 10.000 κατοίκους (17% κάτω από 10.000 κατοίκους, 6,5% από 10.000-50.000 και 6,3% σε μέρη άνω των 50.000 κατοίκων).

Ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου το 2012 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 28,47%, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι 1 στα 4 φαρμακεία αναμένει πτώση του τζίρου μεγαλύτερη από 40%. Το 56,2% των φαρμακοποιών, εκτιμά ότι θα αισθανθεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κρίσης το 2013, ενώ το 22,9% τις αισθάνεται ήδη αυτή την περίοδο. Όσον αφορά τη διάρκεια της κρίσης, το 63,5 % θεωρεί ότι θα τελειώσει αργότερα από το 2015

Το 14% των φαρμακείων μείωσε το προσωπικό του τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ το 5,6% το αύξησε. Ένα στα τέσσερα φαρμακεία εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού του το επόμενο χρονικό διάστημα. Το 72,55 των ερωτηθέντων ανέφερε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν υπάρξει αλλαγές στους όρους πιστώσεων, από τους προμηθευτές –αποθήκες. Τα μεγαλύτερα ποσοστά παρατηρούνται στα παλαιά φαρμακεία και σε εκείνα που είναι εκτός Αττικής.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για το 2013

Το πρόβλημα είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς φαρμακοποιούς δεν προβλέπουν βελτίωση των δεδομένων για τις επιχειρήσεις τους, τη χρονιά που έρχεται. Πιο συγκεκριμένα, το 56,2% των φαρμακοποιών, εκτιμά ότι εντός του 2013 θα αισθανθεί τις μεγαλύτερες επιπτώσεις της κρίσης, ενώ το 22,9% τις αισθάνεται ήδη αυτή την περίοδο. Όσον αφορά στη διάρκεια της κρίσης, το 63,5% των φαρμακοποιών θεωρούν ότι θα τελειώσει μετά το 2015.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που έγινε στους φαρμακοποιούς τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

Θα λέγατε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει το δικό σας φαρμακείο;

 

pastedGraphic.png

 

Συμπέρασμα:

Τελικά δεν είναι μόνο οι απλοί εργαζόμενοι που πέφτουν καθημερινά θύματα της κρίσης και χάνουν τη δουλειά τους, αλλά και οι φαρμακοποιοί καθώς ήδη πολλά φαρμακεία έχουν βάλει λουκέτο. Η σημερινή κρίση έφερε στην επιφάνεια το πλάτος και το βάθος της λειτουργίας των Φαρμακείων με τρόπο αμείλικτο αλλά και ειλικρινή. Δυστυχώς, είναι δυσοίωνη η κατάσταση των φαρμακοποιών όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και στην Ευρώπη. Οι  κυβερνήσεις  των Ευρωπαϊκών κρατών προσπαθούν να βρουν λύσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο συγκεκριμένος κλάδος.  Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι πρέπει να υπάρξει  κοινή πορεία των ευρωπαίων φαρμακοποιών σε επίπεδο κρίσης. Τα προβλήματα είναι κοινά και άπτονται πολλών κατηγοριών, συνδικαλιστικών και πολιτικών και κατ’  επέκταση οικονομικών.

Σχεδόν όλα όσα συνέθεταν αυτό που γνωρίζουμε ως Φαρμακείο αναδείχθηκαν, δοκιμάστηκαν, κρίθηκαν, συγκρίθηκαν και αξιολογήθηκαν τόσο από την Πολιτεία όσο και από την κοινωνία σε μία μακρόσυρτη διαδικασία που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένει το τελικό αποτέλεσμα. Η οικονομική κρίση και οι αυξανόμενοι δημοσιονομικοί περιορισμοί έχουν επιτείνει τις πιέσεις στα φαρμακεία  εντός της Ε.Ε.

 

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου