Φίλτρα αιμοκάθαρσης με προδιαγραφές ασφαλείας ζητούν οι ασθενείς

Όχι με γνώμονα την τιμή
Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών απευθύνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για την προμήθεια των ειδικών φίλτρων που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης, με γνώμονα την ασφάλεια και όχι την τιμή. 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γ.Καστρινάκης επισημαίνει στην επιστολή του προς τα μέλη της κυβέρνησης ότι οι νεφροπαθείς «δεν έχουμε καμία διάθεση να ασχοληθούμε με το ποιός και πόσο θα πουλήσει τα φίλτρα στα νοσοκομεία. Είμαστε όμως αποφασισμένοι και αμετακίνητοι να ασχοληθούμε με την ποιότητα των φίλτρων που έχει άμεση σχέση με την αιμοκάθαρση και το προσδόκιμο της επιβίωσής μας.»

Οι ασθενείς αντιδρούν στην προμήθεια των υλικών της αιμοκάθαρσης με βάσει την τιμή, αμφισβητώντας ότι είναι δυνατόν τα νοσοκομεία να προμηθευτούν φίλτρα προδιαγραφών και δυνατοτήτων που χρησιμοποιούνται σε άλλα συστήματα υγείας, με κόστος 5 και 10 ευρώ.

«Εμείς, το μόνο που ζητάμε είναι τα φίλτρα που μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται και ότι άλλο αξιόλογο φίλτρο βγεί στο μέλλον να βρίσκονται στη διάθεση των γιατρών μας για να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την αιμοκάθαρσή μας. Τα φίλτρα δεν είναι μαξιλαροθήκες ή ουροσυλέκτες. Είναι θεραπευτικά μέσα και η επιλογή τους για κάθε ένα ασθενή ανήκει και πρέπει να ανήκει στους ιατρούς και όχι στους διοικητικούς υπαλλήλους», επισημαίνεται στην επιστολή. 

Οι νεφροπαθείς κατ’ επανάληψη έχουν καταγγείλει την ύπαρξη προβληματικών φίλτρων αιμοκάθαρσης στα ελληνικά νοσοκομεία, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η επιβίωσή τους, καθώς και την προσπάθεια κυκλωμάτων να εισάγουν κάθε λογής φίλτρα από κάθε απίθανο κατασκευαστή χωρίς κανένα έλεγχο και προδιαγραφές, παρά μόνο την ένδειξη CE.

health.in.gr

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου