Υπουργείο Υγείας: Αεροψεκασμοί για τα κουνούπια σε όλη τη χώρα

Μακρή: Πρωταρχικό μέλημα την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς και τη δημιουργία ασφαλών παραθεριστικών προορισμών κατά την κρίσιμη θερινή περίοδο στη χώρα.

IATRONET
Σε αεροψεκασμούς για την προνυμφοκτονία, δηλαδή την εξόντωση των κουνουπιών σε πρώιμο στάδιο, εφαρμόζουν το υπουργείο Υγείας και οι Περιφέρειες.

Η αρμόδια υφυπουργός κ. Ζέττα Μακρή έχει δώσει άδειες για ψεκασμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής Αττικής, Λάρισας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και Πελοποννήσου, καθώς και κατ’ εξαίρεση άδεια εφαρμογής ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV) από τον αέρα και το έδαφος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η εφαρμογή σύγχρονων προγραμμάτων κουνουποκτονίας, τα οποία βασίζονται σε αεροψεκασμούς για προνυμφοκτονία, με πρωταρχικό μέλημα την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς και τη δημιουργία ασφαλών παραθεριστικών προορισμών κατά την κρίσιμη θερινή περίοδο στη χώρα.

Το εγχείρημα βασίζεται σε πρακτικές και προγράμματα που εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και που, βέβαια, έχουν μία σημαντική αναφορά σε οργανωμένες ανάλογες δράσεις που πραγματοποιούνται σε άλλες μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δυσπρόσιτες

Ειδικότερα, οι αεροψεκασμοί με προνυμφοκτόνα σκευάσματα αφορούν περιοχές δυσπρόσιτες με ειδικές γεωμορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες και διεξάγονται υπό προϋποθέσεις και μετά από ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών αυτών.

Οι ULV ψεκασμοί είναι ένα ειδικό μέτρο που διεθνώς εφαρμόζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις όταν συντρέχουν λόγοι όπως η συρροή κρουσμάτων σοβαρών ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια, και εφόσον οι λοιπές μέθοδοι αντιμετώπισης κουνουπιών που προβλέπονται στις εγκυκλίους του υπουργείου Υγείας, παρότι έχουν εφαρμοστεί σωστά, δεν έχουν επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου