"Υπερτιμολόγηση" ακόμη και κατά… 90% για φάρμακα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ!

Από Βασίλη Βενιζέλο – YGEIA360.GR

Το υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται ότι προχώρησε στη ρύθμιση, την οποία αποκαλύπτει το ygeia360.gr, προκειμένου οι φαρμακευτικές εταιρείες να… μην αποσύρουν κι άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα από τη χώρα μας, καθώς οι τιμές στις οποίες προμηθεύουν με φαρμακευτικά σκευάσματα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας είναι ορατές σε άλλες χώρες, για τις οποίες η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς ως προς την τιμολόγηση των φαρμάκων!

Το υπουργείο Υγείας, λοιπόν, παραδέχεται ότι δέχεται, αλλά και υποκύπτει σε πολιτικό εκβιασμό εκ μέρους των φαρμακευτικών εταιρειών…

Πρόκειται για μία, μόνη και απλή εγκύκλιο, η οποία οδηγεί σε αχρησία το περιβόητο Παρατηρητήριο Τιμών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ). Με την εγκύκλιο καταργείται ένα εργαλείο ελέγχου και διαπραγμάτευσης των τιμών φαρμάκων, το οποίο διαμεσολαβούσε μεταξύ των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των φαρμακευτικών εταιρειών. Αποτέλεσμα; Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα πραγματοποιούν εφεξής αγορές φαρμακευτικών σκευασμάτων και δραστικών ουσιών σε τιμές υψηλότερες ακόμη και κατά… 90% σε σχέση με εκείνες του Παρατηρητηρίου Τιμών!


Στην εγκύκλιο, η οποία εστάλη πριν από λίγες ημέρες στις διοικήσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας, αναφέρεται το εξής:

«Στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΕΠΥ, http://www.moh.gov.gr/articles/epitroph-promhtheiwn-ygeias, στο πεδίο ‘Παρατηρητήριο Τιμών’, έχουν αναρτηθεί σε ειδική θέση τα δελτία τιμών φαρμάκου, κατά χρονολογική σειρά, με την ένδειξη ‘Παρατηρητήριο Τιμών Φαρμάκου μέσω Δελτίου Τιμών Φαρμάκου’, τα οποία θα λαμβάνονται εφεξής υπόψη, ως τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν σχετικοί διαγωνισμοί, φαρμάκου με βάση τη δραστική ουσία και τη μορφή χορήγησης τους»…

Ορίζει δηλαδή ότι εφεξής οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα προμηθεύονται φάρμακα με βάση τις τιμές που ισχύουν στο δελτίο τιμών, οι οποίες όμως προκύπτουν από τον μέσο όρο τον τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης.

Τι εννοεί ο ποιητής;

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι το Παρατηρητήριο Τιμών περιλαμβάνει τις χαμηλότερες τιμές της εγχώριας αγοράς, οι οποίες έχουν προκύψει είτε από διαπραγμάτευση μεταξύ διοικήσεων και εταιρειών είτε από σχετικούς διαγωνισμούς. Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, δηλαδή, αντί να αξιοποιούν τη χαμηλότερη τιμή της ελληνικής αγοράς, θα αξιοποιούν εφεξής την ανώτατη, η οποία καταγράφεται ακριβώς στο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων!

Το αποτέλεσμα είναι να καταγράφονται σημαντικές αποκλίσεις στις τιμές μεταξύ Παρατηρητηρίου Τιμών και Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, ακόμη και για φάρμακα που δεν έχουν τεθεί σε δοκιμασία διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση ογκολογικού σκευάσματος με τη δραστική ουσία doxorubicin. Η τρέχουσα τιμή στο παρατηρητήριο είναι στα 786,14 ευρώ και επιτεύχθηκε στο αντικαρκινικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο». Το ίδιο φάρμακο στο δελτίο τιμών έχει κοστολογηθεί στα 828,15 ευρώ. Έτσι, στην περίπτωση που ένα δημόσιο νοσοκομείο χρειαστεί να το προμηθευτεί και εφόσον ακολουθήσει κατά γράμμα όσα ορίζει η εγκύκλιος, θα αγοράσει με τιμή 828,15 ευρώ, όταν μέχρι και πριν από λίγες ημέρες θα μπορούσε να διαπραγματευθεί και να πετύχει τιμή ανάλογη του «Θεαγένειου» νοσοκομείου. Θα αγοράσει δηλαδή με «καπέλο» ύψους 42,01 ευρώ ή, με άλλα λόγια, ακριβότερα κατά 5%…

Αλλά και για τη δραστική ουσία ondansetron το δελτίο τιμών δίνει για την ενέσιμη μορφή των 4 mg/2 ml τα 3,5 ευρώ και για τα 8 mg/4 ml τα 3,71 ευρώ, όταν το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έχει πετύχει 0,68 και 0,53 ευρώ, αντίστοιχα!

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του ygeia360.gr, μάλιστα, η σχετική εγκύκλιος δεν «πέρασε» από τη συνεδρίαση της ολομέλειας του Δ.Σ. της ΕΠΥ, καθώς υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις από μέλη του Δ.Σ. της Επιτροπής.

Στελέχη του χώρου της Υγείας τονίζουν με έμφαση και ιδιαίτερο προβληματισμό στο ygeia360.gr ότι η «απόφαση» καταστρατηγεί το άρθρο 24 του νόμου 3846/2010, στο οποίο προβλέπεται ρητώς «η δημιουργία βάσης δεδομένων παρατηρητηρίου τιμών για τον έλεγχο των τιμών», ρύθμιση η οποία ενεργοποιήθηκε με υπουργική απόφαση, η οποία καθόριζε τους όρους και τους κανόνες λειτουργίας του και τις προϋποθέσεις δημοσιότητάς του.

Την 1η Οκτωβρίου 2013 εστάλη νέο έγγραφο από την ΕΠΥ, το οποίο φέρει την υπογραφή του προέδρου Χρήστου Γιάνναρη, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων: Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη με απόλυτη ημερολογιακή σειρά τα Δελτία Τιμών Φαρμάκου. Εξηγεί, μάλιστα, ότι «εκ παραδρομής δεν έχουν ληφθεί υπόψη τα Δελτία Τιμών Φαρμάκου»…

Υπενθυμίζεται ότι η ένταξη των φαρμάκων στο Παρατηρητήριο Τιμών είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της εγχώριας και αλλοδαπής φαρμακοβιομηχανίας, η οποία δεν επιθυμεί οι τυχόν εκπτώσεις τις οποίες παρέχει να είναι καταγεγραμμένες προκειμένου να χρησιμοποιούνται ως μοχλός διαπραγμάτευσης και πίεσης για περαιτέρω μειώσεις.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

One comment

  1. Μαρίνος Πετρόγγονας

    Δυστυχώς και αυτό το αρθρο, όπως και οι περισσότερες δημοσιογραφικές προσεγγίσεις, αποδεικνύει την μεγάλη άγνοια που υπάρχει για το θέμα του φαρμάκου και ειδικά στο χώρο των νοσοκομείων. Ενδεικτικό της προχειρότητας των πληροφοριών που δίνονται και των συμπερασμάτων που παρουσιάζονται με βαρύγδοπους τίτλους, είναι και αυτή για τις τιμές της δραστικής Ondasetron, που έχει πετύχει το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και που τώρα «όλοι θα το προμηθεύονται με πολλαπλάσια τιμή». Τα φάρμακα αυτά τα προμηθεύονται ήδη και θα συνεχίσουν να τα προμηθεύονται με ακριβώς τις ίδιες μειωμένες τιμές όλα τα νοσοκομεία, μέσω του διαγωνισμού που έχει κάνει η ΕΠΥ.
    Για όποιον έχει δουλέψει σε νοσοκομειακό φαρμακείο και έχει διακινήσει φάρμακα είναι γνωστό ότι ποτέ το παρατηρητήριο τιμών δεν υποχρέωσε εταιρία να μειώσει την τιμή της, είχε και πριν την έκδοση της εγκυκλίου αποσυρθεί από την ιστοσελίδα της ΕΠΥ και τεθεί σε αχρηστεία από τις συνθήκες και το μόνο που έκανε ήταν να επιτρέπει σε Επιτρόπους να δημιουργούν προβλήματα στην προμήθεια του φαρμάκου, κυρίως σε μικρά νοσοκομεία, που δεν έχουν την δυνατότητα να επιτύχουν τις εκπτώσεις των μεγάλων νοσοκομείων του κέντρου.
    Το φάρμακο είναι προϊόν με καθορισμένη τιμή από το Υπουργείο Υγείας και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται όπως κάθε άλλο υλικό που προμηθεύονται τα νοσοκομεία. Οι όποιες εκπτώσεις επιτεύχθηκαν σε αυτό, όπως αυτη του Θεαγενείου, ήταν αποτέλεσμα άτυπης διαπραγμάτευσης μεταξύ του νοσοκομείου και των εταιριών, με την ουσιαστική συμβολή των νοσοκομειακών φαρμακοποιών. Όσα νοσοκομεία πέτυχαν αυτές τις εκπτώσεις θα συνεχίσουν να τις έχουν, άσχετα από την εγύκλιο αυτή, γιατί ο μοχλός πίεσης για να τις επιτύχουν δεν ήταν το «Παρτηρητήριο Τιμών», αλλά ακριβώς οι επιτυχημένες δράσεις των εργαζομένων στα νοσοκομειακά φαρμακεία.
    Το πιο λυπηρό όμως είναι ότι η άγνοια αυτή υπάρχει και στα «στελέχη του χώρου της Υγείας» και αν δεν κατανοήσουν ότι οι παρεμβάσεις τους πρέπει είναι σωστά μελετημένες θα την πληρώσουν πάλι οι ασθενείς.

Υποβολή σχολίου