Υγεία: η κινητικότητα κάνει το αγροτικό της

40-41-1--2-thumb-largeΥγεία: η κινητικότητα κάνει το αγροτικό της

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, έρχεται η σειρά της περιφέρειας για συγχωνεύσεις, λουκέτα και εξορίες εργαζομένων με άγνωστο προορισμό. Εν τω μεταξύ, το ζήτημα της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δημιουργεί εσωτερικές προστριβές μεταξύ γιατρών με διαφορετικές εργασιακές σχέσεις…

Τα πάνω κάτω στις ζωές των εργαζομένων των δημοσίων νοσοκομείων και της περιφέρειας θα έρθουν σε λιγότερο από 1,5 μήνα, καθώς ξεκινά και το… επαρχιακό κύμα κινητικότητας.

Μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σειρά έχουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα της υπόλοιπης Ελλάδος όπου επίσης το προσωπικό θα μπει στον πάγο. Παράλληλα, θέσεις εργασίας θα αλλάξουν και όσοι εργάζονται σε Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία και πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, καθώς σχεδιάζεται ταυτόχρονη μετακίνηση προσωπικού και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Καταγραφή

Ο αριθμός όσων μετακινηθούν από τα νοσοκομεία προς άλλη κατεύθυνση δεν είναι ακόμη γνωστός, καθώς γίνεται καταγραφή από τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Με βάση τις λίστες που θα καταρτισθούν και τα κενά που θα προκύψουν, θα ορισθούν και τα ονόματα των εργαζομένων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ή θα «μετακινηθούν».

Στην περιφέρεια αναμένεται να «εξαφανιστούν» από τον υγειονομικό χάρτη πολλά μικρά νοσοκομεία, ειδικά όσα βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από άλλα στον ίδιο νομό. Οι πιέσεις που ασκούνται τόσο σε κομματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο τοπικών αρχόντων είναι μεγάλες. Θεωρείται όμως δεδομένο ότι κάποια νοσοκομεία θα μετατραπούν σε μονάδες εξειδικευμένες ή σε αναβαθμισμένα Κέντρα Υγείας για τις πρώτες ανάγκες των κατοίκων.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης διαβεβαιώνει ότι δεν θα χρειαστεί κανείς να αλλάξει πόλη ή τόπο εργασίας μετά και το τελευταίο περιστατικό με 15 νοσηλεύτριες από τη Θεσσαλονίκη οι οποίες πρέπει να κάνουν 503 χιλιόμετρα απόσταση και να εργασθούν στην Αθήνα όπου και μετατίθενται. Ο κ. Γεωργιάδης δηλώνει πως τέτοιες περιπτώσεις θα λυθούν, αλλά η ανησυχία των εργαζομένων είναι δικαιολογημένη.

Στο μεταξύ, από «κόσκινο» περνούν ήδη και οι 10.000 εργαζόμενοι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα κληθούν επίσης να αλλάξουν χώρο εργασίας. Η ανασυγκρότηση του Συστήματος της ΠΦΥ με την παράλληλη δημιουργία ενός νέου ΕΟΠΥΥ, που θα αγοράζει υπηρεσίες, θα υποχρεώσει το προσωπικό να μετακινηθεί σε άλλους εργασιακούς χώρους… Το ζήτημα είναι πάντα, όμως, οι νέες εργασιακές σχέσεις που θα προκύψουν για όλους και ειδικά τι θα υιοθετηθεί σχετικά με τους γιατρούς.

Οι… φυλές

Η δημιουργία ενιαίων εργασιακών σχέσεων του ιατρικού προσωπικού προκαλεί τριβές στον κλάδο. Οι γιατροί έχουν μοιραστεί σε τρία στρατόπεδα, με μήλον της Εριδος αν θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ή όχι. Από τη μία, υπάρχουν οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ αλλά νυν ΕΟΠΥΥ, που διατηρούν μια χαλαρή σχέση εργασίας σήμερα με το σύστημα, το οποίο τους επιτρέπει να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο. Η συγκεκριμένη κατηγορία γιατρών επιδιώκει να μη γίνουν οι σχέσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής μορφής, καθότι θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο στα ιατρεία τους.

Από την άλλη, είναι οι γιατροί του δημόσιου συστήματος που εργάζονται στα Κέντρα Υγείας με μισθό νοσοκομειακού γιατρού και δεν μπορούν να έχουν ιατρείο. Και επισήμως, μέσω της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ), οι γιατροί του ΕΣΥ έχουν ζητήσει να γίνουν ενιαίες οι σχέσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Και το τρίτο «στρατόπεδο» των γιατρών του ιδιωτικού τομέα, που σήμερα συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ, ζητεί να ανοίξει το σύστημα σε όλον τον κλάδο ώστε να μπορούν να γίνουν συνεργασίες με αμοιβή.

Ο χάρτης τής ΠΦΥ

Σήμερα η κάλυψη των αναγκών των πολιτών από την ΠΦΥ γίνεται:

* Από περισσότερα των 200 Κέντρων Υγείας και 1.530 πολυδύναμων ή απλών ή ειδικών περιφερειακών/αγροτικών ιατρείων του ΕΣΥ, με 3.100 ιατρούς (περίπου το 1/2 είναι γενικοί ιατροί), 2.400 νοσηλευτές και 2.500 λοιπό προσωπικό.

* Από πάνω από 300 πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ), με 6.600 ιατρούς, περίπου 3.000 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και άλλα 1.200 άτομα διοικητικό προσωπικό.

* Από τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία (ΤΕΙ) και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των 78 ενιαίων κρατικών νοσοκομείων (125 ΤΕΙ και 78 ΤΕΠ) και τα αντίστοιχα των 7 πανεπιστημιακών νοσοκομείων.

* Από πάνω από 200 συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές μονάδες, στα οποία υπηρετούν και λίγοι γενικοί γιατροί.

* Από περισσότερους από 6.000 συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς ειδικοτήτων.

* Από λοιπές ιδιωτικές υπηρεσίες εξωνοσοκομειακής φροντίδας.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου