…τώρα ΜΟΝΟ με ΔΕΛΤΙΟ…

ΧΑΡΗΣ ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗΣ
Πέμπτη 16, Ιανουαρίου 2014… ώρα 13.43…
 
ο τελευταίος ασθενής μου, Κωνσταντίνος 25 ετών, μπαίνει στο ιατρείο… κρατώντας την ακτινογραφία που του είχα ζητήσει… «Γιατρέ μου, σε πρόλαβα» μου λέει… «δες την σε παρακαλώ και δώσε μου κάτι… πονάω πολύ… δε την παλεύω…». Κοιτάζω την ακτινογραφία και του εξηγώ τι είναι αυτό που τον ταλαιπωρεί… Δίνω τις απαραίτητες οδηγίες τροποποίησης εργασιακής και λειτουργικής συμπεριφοράς… και μπαίνω στο σύστημα για να του γράψω ένα ΜΣΑΦ…!!
 
Βάζω τους κωδικούς μου… Πριν προλάβω να γράψω το ΑΜΚΑ του… διαβάζω στην αριστερή πλευρά της οθόνης… ΟΡΙΟ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΕΟΠΥΥ… .. ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΜΗΝΙΑΙΑ ΔΑΠΑΝΗ…. Τι είναι ετούτο… αναρρωτιέμαι… και μου έρχεται στο μυαλό το χθεσινό Newsletter του Συλλόγου με το mailκινοποίησης του ΠΙΣ, απόφασης του ΕΟΠΥΥ… περί περιορισμού της συνταγογράφησης ανα ιατρό… 
 
Πριν προλάβω να σηκώσω το τηλέφωνο, για να ρωτήσω κανένα παθολόγο… κτυπά το κινητό μου…! Στην άλλη άκρη της γραμμής η θλιμένη φωνή ενός φίλου παθολόγου… (θλιμένη, όχι οργισμένη..) «κλείνω το ιατρείο μου», μου λέει… «μας έβαλαν όριο μηνιαίας δαπάνης στη συνταγογράφηση… καταλαβαίνεις…» Κλείνει το τηλέφωνο…
 
Κοιτάζω ξανά την οθόνη του υπολογιστή… στην αριστερή πλευρά….
 
ΟΡΙΟ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΔΑΠΑΝΗΣ ΕΟΠΥΥ… ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΜΗΝΙΑΙΑ ΔΑΠΑΝΗ….
 
Εντυπωσιάζομαι από αυτούς τους ανθρώπους που διοικούν τον ΕΟΠΥΥ, που χειρίζονται τα θέματα της περίθαλψης. Εκπλήσσομαι με τις εμπνεύσεις τους… Τι άλλο να πώ δηλαδή… για την ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ τύπου συνταγογράφηση για τους ιατρούς… ή καλύτερα …φάρμακα με ΔΕΛΤΙΟ για τους πολίτες….! Ναι είναι προφανές, οι άνθρωποι αυτοί δε ζούν στην Ελλάδα, είναι θιασώτες του απόλυτα κρατικίστικου, γραφειοκρατικού και οριζόντιου μέτρου που… ΤΙΜΩΡΕΙ τον ιατρό που συνταγογραφεί με σεβασμό προς τον ασθενή του… και ..ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΒΕΙ… αυτούς που είχαν την ευκαιρία να γράφουν φάρμακα εδώ και εκεί διατηρώντας ιατρεία και μέσα και έξω…!

ΘΛΙΒΟΜΑΙ… για το mail του ΠΙΣ… Κανένα σχόλιο… απλά κοινοποίηση… μόνο κοινοποίηση… έχει άαααααλλα πιο σοβαρά θέματα να ασχοληθεί… ΕΚΚΟΦΑΝΤΙΚΗ ΣΙΩΠΗ… Συνήθως θυμόμαστε τους αλλαλάζοντες… αυτή τη φορά… ας μην ξεχασουμε τους σιωπούντες… οι εκλογές πλησιάζουν…!
 
Σκέφτομαι πως… δεν πλήττεται ο ιατρός ως πρόσωπο… πλήττεται η ΙΑΤΡΙΚΗ ως επιστήμη… γιατί με αυτό το μέτρο επίσημα ο ιατρός είναι διαγνώστης κι όχι θεραπευτής(αφού τίθεται λογιστικό όριο στην θεραπεία)…! Για φαντάσου… να ξεπεράσεις το όριο… και να λες στον ασθενή σου… ότι έχεις ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ αλλά δε μπορώ να σε θεραπέυσω με ΜΣΑΦ… εχω ξεπεράσει το όριο… ή …θα σου δώσω κάτι φτηνό… για να μην ξεπεράσω το όριο…! Φαντάζομαι σε λίγο θα γίνει το ίδιο και με τις προθέσεις και τα υλικά στα νσοκομεία…! Κόστος ετήσιας κατανάλωσης προθέσεων ανά ιατρό, μειωμένο κατά 20%, δια 12 (ανα μήνα). Το μήνυμα είναι σαφές… το πιο φτηνό… χωρίς άλλο κριτήριο…! Τέτοια ιατρική… 
 
Σκέφτομαι πως πλήττεται ο πολίτης… από την στιγμή που σε λίγο δε θα υπάρχουν ιατροί… κανένας δε θα μείνει…! Ή μάλλον θα υπάρχουν… αυτοί που ΣΙΩΠΟΥΝ… και κοινοποιούν… και που θέλουν και τα ψίχουλα…! Για τούς πολίτες, το επόμενο βήμα είναι να κόψουν το χαπάκι στα …τέσσερα…! Οσο γα τις τρίμηνες… θα τις ξεχάσουν…!
 
«Γιατρέ… πες μου τι θα κάνω…;» η φωνή του Κωνσταντίνου… με επανέφερε στην πραγματικότητα… Αυτή την πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι εμείς στο ιατρείο μας… που περιγράφεται από την καθημερινότητα το άγχος και τον προβληματισμό του κάθε ασθενή που μας επμπιστεύται. Μια πραγματικότητα που δεν έχει σχέση με αυτήν που ζουν οι ΣΙΩΠΟΥΝΤΕΣ… κι αυτοί που ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ..!
 
«Λοιπόν Κωνσταντίνε….» ….είπα και ξεκίνησα να του δίνω οδηγίες…!
 
ΧΑΡΗΣ Χ.ΒΑΒΟΥΡΑΝΑΚΗΣ
 
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου