Τσακίστε τα κυκλώματα, τη δεκαετία 2000-2010 έγινε μεγάλο πάρτι στην υγεία

Μ.Βλασταράκος: Τσακίστε τα κυκλώματα, τη δεκαετία 2000-2010 έγινε μεγάλο πάρτι στην υγεία

«Δεν καλύπτουμε κανέναν. Τσακίστε τα κυκλώματα. Να φύγει το γκρίζο τοπίο από την υγεία», είπε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, μιλώντας στην ημερίδα με θέμα: «Διαφάνεια – Δεοντολογία στο χώρο της υγείας», που διοργάνωσαν το υπουργείο Υγείας και η Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης
Στην διάρκεια της ομιλίας του επισήμανε ότι: «Η Διαφάνεια στην Υγεία και η Δεοντολογία είναι αρχή, ανάγκη, ζητούμενα σε μία εποχή που η ελληνική κρίση πυροδοτεί πόλεμο ενάντια στην διαφθορά, την αδιαφάνεια και την απάτη. Το κράτος πρώτιστα, οφείλει να εμπεδώσει τον σεβασμό στους πολίτες μέσα από κανόνες διαφάνειας.
Είναι αδιανόητο σήμερα, την εποχή γονιδιακής επανάστασης, την εποχή της πληροφορίας και της ιατρικής γνώσης, να μην υπάρχει πλήρης μηχανοργάνωση του τομέα υγείας. Πολλά νοσοκομεία δεν έχουν μηχανογραφηθεί καθόλου, σε άλλα μερικά τμήματα μόνο, οι μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ δεν διαθέτουν μηχανοργάνωση, με αποτέλεσμα να μην διασυνδέονται μεταξύ τους και με την Κεντρική Διοίκηση.
Η έλλειψη ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς δημιουργεί μεγάλα ελλείμματα και κενά στη διαφάνεια, με αποτέλεσμα την κατασπατάληση υπηρεσιών και πόρων. Παρά τα σημαντικά βήματα με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και την ηλεκτρονική καταγραφή των εξετάσεων, η έλλειψη ηλεκτρονικής κάρτας υγείας, δημιουργεί προβλήματα στον έλεγχο υπηρεσιών-φαρμάκων και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία κάθε πολίτη.
Η αξιοποίηση στη Διοίκηση, όχι των ειδικών και των αρίστων, αλλά πολιτευτών, κομματικών στελεχών και ημετέρων, αποτελεί νοσηρότητα του συστήματος. Η πελατειακή συμπεριφορά, ώστε να χρειάζεται για μια εισαγωγή ασθενούς σ’ ένα νοσοκομείο να γίνονται παρεμβάσεις, δείχνει όχι μόνο έλλειψη σεβασμού, αλλά και πως αντιλαμβάνεται και σήμερα ακόμη το σύστημα εξουσίας την Διαφάνεια και τη Δεοντολογία».
Ακόμη ανέφερε ότι: «Στον χώρο της υγείας την δεκαετία 2000-2010 έγινε μεγάλο πάρτι, ωφελήθηκαν πολλοί από τους εμπλεκόμενους. Είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς πόσο στοίχισε το πάρτι αυτό και πόσο αύξησε το δημόσιο χρέος. Σίγουρο όμως είναι ότι πρέπει να περιορίσουμε με κάθε τρόπο την απάτη, ώστε τα χρήματα του ελληνικού λαού να πηγαίνουν εκεί που πρέπει για να προσφέρουν καλές υπηρεσίες υγείας».

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου