Τρόικα προς Λοβέρδο: «Νομιμοποιείστε το φακελάκι»

Ριζικές αλλαγές στην οργάνωση του συστήματος Υγείας στην Ελλάδα με προτάσεις για την ένταξη όλων των Ελλήνων στον ΕΟΠΠΥ, συγχωνεύσεις νοσοκομείων, αλλαγή του συστήματος αμοιβών των γιατρών ώστε να νομιμοποιηθεί το «φακελάκι» και να περιοριστούν οι λίστες αναμονής στα χειρουργεία, υποδεικνύει η τρόικα στην κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτει η έκθεση Carone την οποία δημοσιεύει το Βήμα.

Στην έκθεση της «τεχνικής βοήθειας για την υγειονομική περίθαλψη», το περίφημο σχέδιο Carone στο οποίο στηρίζεται η μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας, οι τεχνοκράτες είναι ωμοί στις διαπιστώσεις τους.

«Με δεδομένες τη διαφθορά και τη δυσκολία εξεύρεσης υγειονομικού εξοπλισμού, καθώς και την ανάγκη να ελεγχθούν οι δαπάνες, είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία (μεταξύ κυβέρνησης, φαρμακευτικών εταιρειών, γιατρών, φαρμακειών, χονδρεμπόρων και των οργανώσεων των ασθενών) σε έναν κώδικα καλής συμπεριφοράς (κανόνων και προτύπων) όσον αφορά τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ όλων των μερών».

Με άλλα λόγια, η τρόικα εισηγείται να υπάρξει ένας συμβιβασμός συμφερόντων μεταξύ όλων των κρίκων της αλυσίδας της Υγείας (χωρίς να κοπούν οι αμοιβές και τα δώρα των γιατρών). Μάλιστα προτείνει στην κυβέρνηση να ζητήσει βοήθεια από τη Σουηδία, η οποία έχει πρόσφατα θεσμοθετήσει έναν τέτοιο κώδικα.

Προκειμένου να σβήσουν οι «λίστες αναμονής» ειδικά στα χειρουργεία, εισηγείται να επανεξεταστεί το σύστημα αμοιβής των γιατρών και να ενσωματωθεί σε αυτήν η συμμετοχή του ιδιώτη («φακελάκι») προκειμένου να νομιμοποιηθεί η συναλλαγή και εν τέλει να φορολογείται και ο γιατρός για το σύνολο των εισοδημάτων του.

Στόχος των αλλαγών είναι η «προσγείωση» των δαπανών Υγείας και κυρίως του φαρμάκου στα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα. Σήμερα η λειτουργία του συστήματος Υγείας στοιχίζει πάνω από 10 δισ. ευρώ ετησίως, καλύπτεται κατά το ένα τρίτο από τις εισφορές των ασφαλισμένων και κατά τα δύο τρίτα από τον προϋπολογισμό.

Το πιο σκληρό σημείο όμως της αντιπαράθεσης που έχουν βιώσει όλοι οι ασφαλισμένοι είναι το κύκλωμα του φαρμάκου. Οι ετήσιες δαπάνες φαρμάκου από 5 δισ. ευρώ το 2009 (συμπεριλαμβανομένης της δαπάνης για την κεντρική προμήθεια 11 εκατομμυρίων εμβολίων κατά της γρίπης H1N1) υποχώρησαν σε 3,9 δισ. ευρώ το 2011 και στόχος είναι να περιοριστούν σε 2,88 δισ. ευρώ εφέτος.

Δηλαδή μέσα σε τρία χρόνια από τα φάρμακα το Δημόσιο εξοικονόμησε 2 δισ. ευρώ, ποσό που χάθηκε ισόποσα από το κύκλωμα της βιομηχανίας, των χονδρεμπόρων και των αποθηκών και από τα κέρδη των φαρμακοποιών.
Υπό αυτές τις συνθήκες η μάχη μεταφέρεται στη χρήση των γενοσήμων φαρμάκων, αλλά, όπως επισημαίνει η τρόικα, «το κλειδί της επιτυχίας κρατούν και πάλι οι γιατροί».

Η έκθεση Carone για την Yγεία στην Ελλάδα

Η έκθεση Carone αποτελεί πλέον για το υπουργείο Υγείας την κατευθυντήρια γραμμή της πολιτικής αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών περίθαλψης των Ταμείων και του ΕΣΥ στην Ελλάδα.

ΕΟΠΥΥ

Η δημιουργία του ΕΟΠΠΥ είναι ένα σημαντικό βήμα για να εξορθολογιστεί η κοινωνική ασφάλιση στον χώρο της Υγείας και για να διασφαλιστεί δίκαιη χρηματοδότηση και πρόσβαση στον χώρο της περίθαλψης ανάμεσα στις πληθυσμιακές ομάδες. Το ΕΟΠΠΥ καλύπτει το 95% του πληθυσμού αλλά ένας αριθμός από μικρότερα Ταμεία παραμένει εκτός. Η συγχώνευση όλων των Ταμείων στον ΕΟΠΠΥ θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στους φόρους και στη διακύμανση των μισθών.

Τα επόμενα βήματα

1. Πλήρης λειτουργία του ΕΟΠΠΥ σε συνδυασμό με τη μετακίνηση του απαραίτητου διοικητικού προσωπικού . Καλή διανομή του προσωπικού ανάμεσα στις διευθύνσεις (από τώρα).
2. Συγχώνευση των τομέων της Υγείας, από τα διαφορετικά κοινωνικά ταμεία στο ΕΟΠΠΥ (Ιούνιος 2012).
3. Μείωση των αριθμών των συμβάσεων και αύξηση του αριθμού των ασθενών ανά γιατρό, ώστε να είναι πιο κοντά στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες (από τον Ιούνιο του 2012 και μετά).
4. Μετακίνηση του ΕΟΠΠΥ κάτω από την αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Υγείας (Ιούνιος 2012).
5. Εξισωτικές συνεισφορές από όλους τους εργαζομένους (τέλος του 2012).
6. Συμβάσεις με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στη βάση της σύμβασης με ένα στοιχείο πληρωμής ανάλογα με τις επιδόσεις (από τις αρχές του 2013).
Η βοήθεια σε θέματα διοικητικής ικανότητας μπορεί να έλθει από τη Φινλανδία και τη Γερμανία. Η βοήθεια στη σύναψη συμφωνιών μπορεί να έλθει από την Πορτογαλία και τη Βρετανία.

Σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Πορτογαλία και η Βρετανία έχουν αναπτυχθεί συστήματα που συνδέουν τις επιδόσεις με την αμοιβή, στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Πηγή: Υγείαnews

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου