Το μαρτύριο της σταγόνας

Το μαρτύριο της σταγόνας
Ρεπορτάζ: Αγγελος Μόσχοβας
Υπό την ασφυκτική πίεση των Βρυξελλών, που ζητεί πρόσθετες εγγυήσεις για την υλοποίηση του μνημονίου, ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος ζήτησε επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου από τους υπουργούς του. Η αναβολή του προγραμματισμένου για σήμερα Eurogroup (πήγε για την άλλη Δευτέρα, σήμερα θα γίνει τηλεδιάσκεψη) είναι ενδεικτικό των προθέσεων των εταίρων μας, με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να ανακοινώνει πως η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η τρόικα.

Ως εκ τούτου, ο Πρωθυπουργός έθεσε τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα στο υπουργικό συμβούλιου και τις κινήσεις για να υλοποιηθούν τα prior actions. «Χωρίς τις προαπαιτούμενες αυτές ενέργειες, δεν μπορούν να υλοποιηθούν τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα και για την έγκριση του προγράμματος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης και η απόφαση για την εκκίνηση της διαδικασίας του PSI και κυρίως η τελική μεγάλη απόφαση για τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, θα σχηματισθεί κατάλογος δράσεων ανά υπουργείο ώστε το πρώτο «πακέτο» των προαπαιτούμενων να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 27/2 (οπότε συνεδριάζει η γερμανική Βουλή) ο πρώτος εφαρμοστικός νόμος – εκτός εργασιακών που έχουν ψηφιστεί από την Κυριακή – και μέχρι τις 15/3 ο δεύτερος εφαρμοστικός.

Παράλληλα, περικοπές κατά 100 εκατ. από κύριες συντάξεις και κατά 200 εκατ. ευρώ από τις επικουρικές είναι η λύση που αποφασίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να εξευρεθούν τα 300 εκατ. ευρώ «τρύπας» του προϋπολογισμού, όπως απαιτεί η τρόικα.

Υπενθυμίζεται ότι ο τρόπος περικοπών είχε αποτελέσει την αφορμή να διακοπεί χωρίς συμφωνία η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο μεν πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου έθετε «βέτο» στην προοπτική περικοπής κύριων συντάξεων, ο δε πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς συζητούσε μικτή λύση. Η «χρυσή τομή» βρέθηκε με την εισήγηση του υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κουτρουμάνη, που έγινε ομόφωνα δεκτή από το υπουργικό.

Για την εξοικονόμηση των υπόλοιπων 325 εκατ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών έχει καταθέσει προτάσεις (περικοπές από αμυντικές δαπάνες, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ειδικά μισθολόγια κ.λπ.) τις οποίες θα αξιολογήσει η τρόικα. Στο υπουργικό συμβούλιο υπήρξαν σκέψεις να έρθουν νωρίτερα οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια κατά δύο μήνες, που είχαν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο. «Χωρίς αυτές τις ενέργειες δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν τα επόμενα βήματα και δεν θα υπάρχει έγκριση από το ΔΝΤ και την ευρωζώνη. Πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα», είπε με έμφαση ο Πρωθυπουργός.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
Μεγάλο μέρος της συζήτησης στο υπουργικό κατέλαβε το θέμα των επεισοδίων, όπου επισημάνθηκε η ανάγκη να αντιμετωπιστεί και ιδεολογικά η βία με «άρθρωση πολιτικού λόγου που θα δημιουργήσει μέτωπο εναντίον της». Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγησή του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής υπεραμύνθηκε της στάσης της αστυνομίας.

Ωστόσο, η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών κυρία Φώφη Γεννηματά, άσκησε κριτική για τον χειρισμό των επεισοδίων. «Δεν είναι δυνατόν να δίνουμε την εικόνα μιας λεηλατημένης πόλης», φέρεται να είπε, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της ΕΛΑΣ. Ο Πρωθυπουργός παράλληλα έκανε εκτενή αναφορά στα επεισόδια που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας χαρακτηρίζοντάς τα απαράδεκτα και θλιβερά.

Στο θέμα των αποζημιώσεων ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες «τώρα, ει δυνατόν σε 15 ημέρες να πάρουν τα λεφτά τους», φέρεται να είπε. Για να προσθέσει ο υπουργός Επικρατείας, «πρέπει να φέρουμε και τις τηλεοπτικές κάμερες για να μην έχει ο κόσμος την εικόνα ότι η πολιτεία αδιαφορεί». Στο υπουργικό αποφασίστηκε εξάλλου, ότι το κτίριο που στεγάζει τον κινηματογράφο «Αττικόν» θα αποκατασταθεί με πόρους του υπουργείου Πολιτισμού.

Για το θέμα αυτό θα υπάρξει σύσκεψη μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών στο Μαξίμου σήμερα το απόγευμα υπό τον Πρωθυπουργό, ενώ δεν αποκλειόταν να γίνει και μία πρωινή, προετοιμαστικού χαρακτήρα, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θόδωρο Πάγκαλο.

Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να μην προχωρήσει σε ανασχηματισμό τελικά, αφήνοντας στη θέση του τον υπουργό Υποδομών κ. Μάκη Βορίδη και χωρίς να αναπληρώσει τις υπόλοιπες 5 θέσεις που προέκυψαν από παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών (Ξενογιαννακοπούλου, Γεωργίου, Κουτσούκος, Γεωργιάδης, Ροντούλης).

Σε δραματικούς τόνους η κυρία Διαμαντοπούλου απευθύνθηκε στον Πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, προτρέποντάς τον να αποφύγει η χώρα πάση θυσία τις εκλογές. «Αν πάμε σε εκλογές μέχρι τον Ιούνιο θα χρεοκοπήσουμε σίγουρα. Θα μεσολαβήσει χρόνος για τα εσωκομματικά του ΠαΣοΚ και την ανάδειξη αρχηγού. Οι υπουργοί θα τρέχουν για να εκλεγούν βουλευτές.

Θα απαιτηθούν εβδομάδες για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση και για να ενημερωθούν οι νέοι υπουργοί και θα χάσουμε πολύτιμο χρόνο», είπε η κυρία Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Εάν χρεοκοπήσουμε με δική μας ευθύνη, ο κόσμος θα μπαίνει στα σπίτια μας!».

Κυβερνητική πηγή σχολίαζε ότι την ημερομηνία των εκλογών δεν την προσδιορίζει το υπουργικό συμβούλιο, αλλά είναι απόφαση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Τέλος, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις φρουρές στα πλοία που ταξιδεύουν σε επικίνδυνες περιοχές και του υπουργείου Υγείας για την εξοικονόμηση πόρων για τη φαρμακευτική δαπάνη και τη λειτουργία των φαρμακείων.

Κέρδος 15/2/2012 06:00 

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου