Το «κούρεμα» προκαλεί τριγμούς στα Ταμεία

Σε ποσοστό 53% θα απομειωθούν τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν τα ασφαλιστικά Ταμεία, στο ύψος δηλαδή του «κουρέματος» που προβλέπεται από τη γενικότερη συμφωνία του ελληνικού κράτους με τους ιδιώτες ομολογιούχους.

Το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα υπό τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και στην οποία εξετάστηκαν το σύνολο των λεπτομερειών και τεχνικά θέματα που αφορούν το «κούρεμα» των ομολόγων.

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης και οι διοικητές όλων των ασφαλιστικών Ταμείων.

Στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών Ταμείων, βρίσκονται ελληνικά ομόλογα αξίας 21 δισ. ευρώ, των οποίων η αξία μετά την απομείωση θα υπολογίζεται στα 11 δισ.

Ομόλογα αξίας 7 δισ. ευρώ αγοράστηκαν απευθείας από τα Ταμεία, ενώ τα υπόλοιπα 14 δισ. ευρώ είναι καταθέσεις των Ταμείων στη Τράπεζα της Ελλάδος τα οποία επενδύθηκαν εν συνεχεία σε ομόλογα.

Ακόμη, για όσα ασφαλιστικά Ταμεία χρησιμοποιήσουν στο εξής ομόλογα του Δημοσίου σαν εγγύηση για το δανεισμό τους από τις Τράπεζες, (ρέπος), η αξία των ομολόγων αυτών θα υπολογίζεται στο 25% της ονομαστικής τους αξίας.

Για την αναπλήρωση των απωλειών των Ταμείων έχει προβλεφθεί στο νόμο του Μνημονίου η αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, με συνδυασμό ακίνητης περιουσίας, μετοχών καταθέσεων και άλλων πόρων.

Ομόλογα διαθέτουν όλα τα Ταμεία εκτός από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).

Θετικά αντέδρασαν στη ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από συνεδριάσεις των Διοικητικών τους Συμβουλίων, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

One comment

  1. Κανείς από τους υπεύθυνους δεν λέει με ποιον ακριβώς τρόπο θα αντισταθμιστούν οι απώλειες των ταμείων.Οπως φάνηκε και στις σημερινές πρωινές συζητήσεις στηνTV , ο Βενιζέλος αναφέρθηκε σε παραχώρηση δικαιωμάτων ορυχείων χρυσού ή γεωτρήσεων…., ενώ την PROTON και την ΑΣΠΙΣ , τις κάλυψαν με τα μετρητά των φορολογουμένων…..

Υποβολή σχολίου