Το Δίκτυο "Αργώ" για την Ψυχική Υγεία απαντά στον Ανδρέα Λυκουρέντζο

Μακροσκελή όσο και ιδιαιτέρως «σκληρή» ανακοίνωση εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης 5 Ιουνίου το Δίκτυο Φορέων για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Ψυχική Υγεία «Αργώ», προκειμένου να απαντήσει στην επίθεση την οποία εξαπέλυσε την Τρίτη 4 Ιουνίου από τη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.

 

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του Δικτύου «Αργώ» έχει ως εξής:

 

«Προκειμένου να καλύψει την ανεπάρκειά του για τη διατήρηση της λειτουργίας των δομών ψυχικής υγείας στη Χώρα που παρέχουν αναγκαίες υπηρεσίες στους πολίτες και την έλλειψη σοβαρού πολιτικού και επιστημονικού σχεδιασμού στο χώρο της ψυχικής υγείας, ο Υπουργός Υγείας προβαίνει σε συκοφαντίες συλλήβδην όλων των φορέων. Η τακτική αυτή όπως έχει αποδειχθεί όλα αυτά τα χρόνια δεν συμβάλλει σε ένα παραγωγικό διάλογο για τον εξορθολογισμό και την βελτίωση των υπηρεσιών. Οι θέσεις του Δικτύου είναι σαφείς και συγκεκριμένες όσον αφορά τα κριτήρια ποιότητας, την αξιολόγηση και την οικονομική διαφάνεια. Ο λόγος του Δικτύου είναι επιστημονικός, περιλαμβάνει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις όσον αφορά το επιστημονικό και κλινικό έργο, καθώς και τη σχέση κόστους-οφέλους. Ενώ οι τοποθετήσεις του Υπουργού είναι σε διαφορετικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα:

Ο Υπουργός ανέφερε ότι οι φορείς δεν πληρώνουν την μισθοδοσία των εργαζομένων, ενώ έχουν λάβει τα χρήματα. Δεν ανέφερε όμως ότι το Υπουργείο οφείλει στους φορείς και άρα στους εργαζόμενους και στους προμηθευτές και ιδιοκτήτες ακινήτων ήδη 52 Εκατομμύρια Ευρώ. Συγκεκριμένα οι φορείς οφείλουν μισθοδοσία στους εργαζόμενους από το δεύτερο εξάμηνο του 2012, διότι η επιχορήγηση του έτους ήταν η μισή από τον προϋπολογισμό που είχε κατατεθεί, όπως παραδέχτηκε και η κ. Σκοπούλη σε αντίστοιχη ερώτηση βουλευτού στη Βουλή. Ρωτάμε τον κ. Υπουργό, μπορεί να αποδείξει ότι έχουν δοθεί αυτά τα χρήματα στους φορείς και δεν έχουν πληρώσει τους εργαζόμενους;

Ρωτάμε επίσης τον κ. Υπουργό πώς ονομάζει συλλήβδην τους μη κερδοσκοπικούς φορείς επιχειρηματίες; Το 85% των προϋπολογισμών τους αφορά στη μισθοδοσία του προσωπικού και το 15% σε ανελαστικές δαπάνες (τροφοδοσία, ενοίκια, ΔΕΚΟ). Οι προϋπολογισμοί αυτοί καθώς και οι απολογισμοί υποβάλλονται στο Υπουργείο και οι δαπάνες ελέγχονται ανά τρίμηνο. Από πού πηγάζουν τα δήθεν κέρδη; Το Δίκτυο έχει κάνει προτάσεις να μπει στο σύστημα διαχείρισης ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων των φορέων από ορκωτούς λογιστές, οι οποίοι θα ελέγχουν και θα μπορούν να φέρουν στη δικαιοσύνη τυχόν περιπτώσεις κακοδιαχείρισης, έτσι ώστε να μην συκοφαντείται από την πολιτική ηγεσία των σύνολο των επιστημονικών φορέων που έχουν προσφέρει έργο το οποίο έχει αξιολογηθεί από την Ευρώπη ως πολύ σημαντικό. Γιατί η πολιτική ηγεσία οδηγεί την κοινή γνώμη σε αντίληψη «κακοδιαχείρισης» από όλες τις ΜΚΟ; Είναι τουλάχιστον συκοφαντία!

Όσον αφορά τον ψόγο σας κ. Υπουργέ ότι οι φορείς δεν «εισέπραξαν ούτε ένα ευρώ από την ιδιωτική πρωτοβουλία», ας ελπίσουμε αυτό να μην σημάνει την αποποίηση της ευθύνης της πολιτείας να παρέχει υπηρεσίες υγείας στους πολίτες! Διότι η παροχή υπηρεσιών υγείας είναι ευθύνη του κοινωνικού κράτους και όχι της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Στην αναφορά σας κ. Υπουργέ στο έγγραφο προς τον Ευρωβουλευτή, που έχει δημοσιευτεί και με αυτό τον τρόπο η κοινή γνώμη μπορεί να γνωρίσει και να αξιολογήσει το περιεχόμενό του, σας απαντούμε ότι δεν διασύρει την Χώρα, αλλά εκθέτει με στοιχεία την πραγματική και δύσκολη κατάσταση που βιώνει η ψυχική υγεία, τον ορατό κίνδυνο απώλειας της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ λόγω της κωλυσιεργίας του Υπουργείου Υγείας και περιλαμβάνει προτάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν στην βιωσιμότητα και στο αμετάκλητο της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Εάν η πολιτική ηγεσία τηρήσει τις υποχρεώσεις του Συμφώνου Αντόρ (από το σύμφωνο Σπίντλα αποδεδειγμένα δεν τηρήθηκε κανένας όρος) τότε δεν έχουμε και δεν έχετε κανένα λόγο να φοβάστε τον διασυρμό της Χώρας στην Ευρώπη.

Επειδή ήδη η υγεία και η ασφάλεια των ασθενών μας είναι σε κίνδυνο και οι εργαζόμενοι και οι φορείς θεωρούν ότι οι εξελίξεις είναι δυσοίωνες έχουμε αποφασίσει κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 6 Ιουνίου ώρα 10.00πμ, όχι για να «επιβάλλουμε όρους, να απειλήσουμε ή να εκβιάσουμε» όπως αναφέρει ο Υπουργός, αλλά για να διασώσουμε τις αναγκαίες για όλους τους πολίτες υπηρεσίες ψυχικής υγείας και για να προσφέρουμε τη γνώση μας, ώστε επιτέλους το Υπουργείο Υγείας έστω και την ύστατη στιγμή να υπηρετήσει τη δημόσια υγεία και να μην καταπατά τα δικαιώματα των ψυχικά ασθενών.

Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: ‘δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία'».

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου