Τι κοστίζει να επισκεφτείς τα Επείγοντα (Τ.Ε.Π.) σε Νοσοκομείο στη Σουηδία;

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΛΑΪΚΙΖΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ 25 ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ !

 

policy

Τι κοστίζει να επισκεφτείς τα Επείγοντα (Τ.Ε.Π.) σε Νοσοκομείο στη Σουηδία;

Από τον συνάδελφο Α. Αργυρίου

Μόλις γύρισα από ένα locum στην Σουηδία. Χθες (Σάββατο 28/05/2011), φεύγοντας από το Malmö, έτυχε να περάσω μπροστά από το Νοσοκομείο και θέλοντας να θυμηθώ τα παλιά (εκεί σπούδασα ), μπήκα μέσα.

Περνώντας μπροστά από το Τ.Ε.Π. ρώτησα τη νοσηλεύτρια που ήταν στην υποδοχή, τι κοστίζει για να επισκεφτεί ένας ασθενής τα Επείγοντα.

Μου απάντησε ότι αν ο Ασθενής συναντήσει μόνο Νοσηλεύτρια (συμβαίνει και αυτό), π.χ. για επίδεση τραύματος, ή για να του πάρει αίμα, για να του κάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα, ή για να του δώσει φάρμακα που είναι απλά (π.χ. παρακεταμόλη) τότε κοστίζει 200 Σουηδικές Κορώνες (SEK) = 22 Ευρώ (Ε).

Αν ο Ασθενής χρειαστεί να συναντήσει Ιατρό στα Επείγοντα κοστίζει 300 SEK = 33 E. Αν συναντήσει και Νοσηλεύτρια και Ιατρό κοστίζει πάλι μόνο 300 SEK = 33 E.

(Σε αντιδιαστολή η επίσκεψη σε Γενικό Ιατρό στο Κέντρο Υγείας σε ώρες γραφείου κοστίζει 150 SEK = 16 E).

Βέβαια όταν ο Ασθενής φτάσει να έχει πληρώσει συνολικά 900 SEK = 101 E για Ιατρούς ή Νοσηλεύτριες μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος, τότε παίρνει κάρτα ελευθέρας για το έτος αυτό.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

6 Σχόλια

 1. Με τις εξής «ασήμαντες» διαφορές: 1) Δεν θεσπίστηκε κάρτα ελευθέρας μετά από ένα όριο όπως στη Σουηδία, 2) το ασφαλιστικό της Σουηδίας δεν παρατίθεται (πχ. πληρώνουν εισφορές εργαζόμενοι και εργοδότες και ποιό είναι το ποσοστό των εισφορών επί του μισθού αλλά και πόσοι είναι οι φόροι που πληρώνει ο μέσος Σουηδός που κατευθύνονται στο Σουηδικό ΕΣΥ – να φανταστώ πολύ λιγότερα αμφότερα και άνετα δικαιολογεί το εισιτήριο) και 3) ο λόγος του εισιτηρίου προς τον μέσο μισθό του Σουηδού είναι στο επίπεδο που είναι ο Ελληνικός αντίστοιχος; (αμφιβάλλω αλλά ας απαντήσει ο Σουηδός μετανάστης καλύτερα)…

 2. Επίσης δέν μάς είπατε και το άλλο ασήμαντο.Ποιός είναι ο μισθός ενός ιατρού που εργάζεται εκεί.

 3. Στη Σουηδία δεν υπάρχει κατώτερος μισθός και Εθνική Γενική Συλλογική σύμβαση εργασίας. Όλοι οι μισθοί καθορίζονται από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Δηλαδή ανάλογα από τον κλάδο και το επάγγελμα υπάρχουν και οι μισθοί. Γενικά όμως μπορούμε να πούμε ότι ένας χαμηλός μισθός στη Σουηδία είναι περίπου 15.000 κορώνες μικτά, καθαρά γύρω στις 10.000 κορώνες (δηλαδή γύρω στα 1000 ευρώ καθαρά). Ο φόρος είναι περίπου 30% (ανάλογα με τον δήμο που κατοικείς). Ένας σύνηθης μισθός καθαρά είναι γύρω στα 1600 ευρώ

  http://ellinesstinssouidia.wordpress.com/πρακτικές-συμβουλές-για-τη-σουηδία/

 4. Λες ψέμματα και παραποιείς την πραγματικότητα μάλλιστα αμαυρώνοντας την εικόνα μιας σοσιαλδημοκρατίας με έναν από τους πιο ισχυρούς, παραγωγικούς και διευρυμένους δημόσιους τομείς στον κόσμο (όχι η Ελλάδα ποτέ δεν είχε ποτέ τίποτα από τα τρία ούτε παρά τη νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα δεν ήταν ….σοβιετία). Ο επίσης γνωστός μου Σουηδός ιατρός παθολόγος που δουλεύει στη Σουηδία μου σε Δημόσιο Νοσοκομείο και όχι Ιδιωτικό μου είπε ότι αυτά που αναγράφεις πρώτον δεν είναι τα πραγματικά ποσά και δεύτερον είναι τα ασφαλιστικά νοσήλεια με τα οποία στο φορολογικό τους απολογισμό κάθε έτους ο κάθε πολίτης ενημερώνεται που πήγαν οι φόροι του, πώς εξελίσσεται η ασφάλειά του κοκ. Χαιρετίσματα από Γκέτεμποργκ στέλνει σε κάθε ψεύτη. Αλήθεια τί γίνεται με αυτούς πού δεν έχουν να πληρώσουν, όπως πολλοί φίλοι μου που είναι άνεργοι; Για ρώτα τον πληροφοριοδότη σου να σου πει χωρίς ψέμματα κ παραποιήσεις της πραγματικότητας τί γίνεται; Είναι γνωστό ότι η Σουηδία ύστερα από 10 χρόνια περίπου φιλελεύθερων οικονομικά κυβερνήσεων μάλλον προς το χειρότερο πάει, οπότε αυτά τα νεομαλθουσιανα και οι φαντασιώσεις του φον Μίζεςκ αλύτερα αλλού σε φόρουμ καταχρεωμένων κρατών όπως το USA της Αγγλίας κτλ

 5. Ένας γιατρός στην Σουηδία αμείβεται με 4000 SEK – 4500 SEK,(4000 -4500 ευρώ περίπου) ανάλογα με το αν είναι ειδικός ή όχι.

 6. Δυστυχώς για την χώρα μας υπάρχουν Γιατροί αλλά υπάρχουν και επαγγελματίες… Τα λειτουργήματα έγιναν επαγγέλματα.
  Ανοίξτε τους ορίζοντές σας διότι έρχονται ημέρες που οι Υπουργοί θα φοβούνται να πούνε πως είναι Υπουργοί οι Γιατροί πως είναι Γιατροί και οι παπάδες ιερείς….
  Με την ανοχή της κοινωνίας τα λειτουργήματα έγιναν επαγγέλματα και μάλιστα με αλισβερίσια, φακελάκια, πάρε δώσε κλπ……
  Όταν η αγανάκτηση θα πνίξει τον λαό τότε θα είναι πολύ αργά για όλους.
  Ακόμα και το ένα ευρώ είναι πολύ για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους 3 εκατ. ανέργους.
  Πόσο μάλλον τα 5 και τα 25.
  Στερείτε από τον λαό την υγεία την παιδεία και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο…
  Παίζεται με τις αντοχές μας ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι από το οποίο θα βγούμε χαμένοι όλοι μας….
  Κι εσείς κι εμείς.
  Αυτό καταφέρατε.
  Να είσαστε άλλοι εσείς και άλλοι εμείς.

Υποβολή σχολίου