Τι ισχύει με τις πραζόλες έως τώρα?


Αρχές Απριλίου κοινοποιήθηκε η πρώτη απόφαση για την συνταγογράφηση της φαρμακευτικής ουσίας πραζόλης αποκλειστικά και μόνο από τους γαστρεντερολόγους. Όπως ήταν αναμενόμενο το θέμα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ να δεσμευθούν προφορικά ότι θα ξαναδούν το θέμα και θα υπάρξουν αλλαγές. 

Είμαστε ήδη στα τέλη Απριλίου και το ζήτημα με τις πραζόλες δεν έχει διευθετηθεί με αποτέλεσμα κάποιοι γιατροί ( μη γαστρεντερολόγοι) να συνταγογραφούν ακόμη πραζόλες και κάποιοι όχι. Το ίδιο δίλλημα αντιμετωπίζουν και οι φαρμακοποιοί καθώς δεν ξέρουν αν
πρέπει να εκτελούν τις συνταγές που προέρχονται μόνο από γαστρεντερολόγο ή και από γενικούς γιατρούς ή άλλες ειδικότητες. Αξίζει να σημειώσουμε δε ότι οι συμβεβλημένοι γαστρεντερολόγοι με τον ΕΟΠΥΥ είναι πολύ λίγοι.

Νεώτερο έγγραφο σχετικά με το θέμα εκδόθηκε από τον ΕΟΠΥΥ την Τετάρτη 24 Απριλίου και αφορούσε «τους περιορισμούς στην συνταγογράφηση σκευασμάτων του θετικού καταλόγου συνταγογραφουμένων φαρμάκων». Με το έγγραφό του αυτό ο ΕΟΠΥΥ ενημερώνει όλο τον ιατροφαρμακευτικό κόσμο, ότι ο περιορισμός των διαφόρων ομεπραζολών υφίσταται και συγκεκριμένα τα εν λόγω σκευάσματα «αποζημιώνονται μόνο για την θεραπεία πεπτικού έλκους και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Συνταγογραφούνται πλέον δηλαδή μόνο από γαστρεντερολόγους.»
Έπε

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου