Τι θα ζητήσει για νοσοκομεία-ΕΟΠΥΥ από το Υπουργείο Υγείας η Τρόικα.

Με νέες οδηγίες για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας καταφθάνουν αυτήν την εβδομάδα στην οδό Αριστοτέλους οι τροϊκανοί που εξακολουθούν να θεωρούν ότι πολλά πράγματα δεν έχουν γίνει στην Υγεία. Τι περιμένουν ακόμη να αλλάξει. Με όχι και τόσο καλές προθέσεις θα επισκεφθούν αυτήν την εβδομάδα οι δανειστές μας το υπουργείο Υγείας. Οι προθέσεις τους αυτές βέβαια είναι ήδη γνωστές από τις προηγούμενες ημέρες στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Με αλλεπάλληλα έγγραφά τους ζητούσαν να ενημερωθούν πλήρως και γραπτώς για όλα τα οικονομικά δεδομένου του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ όταν αφιχθούν επί ελληνικού εδάφους.
Και εδώ είναι που ξεκίνησε ο πονοκέφαλος για την ηγεσία του υπουργείου υγείας και κατ επέκταση για τους διοικητές των νοσοκομείων. 

Ήδη τα τελευταία 24ωρα ξεκίνησε η εξπρές καταγραφή όλων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, μετά από σχετική γραπτή εντολή. Η ηγεσία του υπουργείου ήθελε άμεσα να γνωρίζει πόσοι και που εργάζονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα μετά και τις τελευταίες αποχωρήσεις και μετακινήσεις, ώστε να ενημερώσει την τρόικα. 
Το γεγονός αυτό βέβαια άναψε φωτιές στο προσωπικό του ΕΣΥ καθώς μέσα από αυτήν την κίνηση όλοι είδαν μελλοντικές μνημονιακές απολύσεις. 

Η ενημέρωση αυτή όμως που ζήτησε η τρόικα δεν είναι καθόλου τυχαία. Οι δανειστές μας θεωρούν ότι η κινητικότητα του προσωπικού εντός του ΕΣΥ είναι εξαιρετικά περιορισμένη όσο περιορισμένες είναι και οι συγχωνεύσεις και τα λουκέτα σε κλινικές και τμήματα που έχουν ζητήσει εδώ και καιρό. Γι αυτό και στο τελευταίο τους έγγραφο ζητούν επιτακτικά να μάθουν “Την πορεία υλοποίησης των μνημονιακών οργανισμών των νοσοκομείων, την πρόοδο σχετικά με τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών καθώς και το κλείσιμο κρεβατιών”.

Επίσης ζήτησαν λεπτομερή καταγραφή σε λίστα των κλινικών που συγχωνεύτηκαν και αυτών που βρίσκονται σε λειτουργία καθώς και την “εφαρμογή της κινητικότητας στα Νοσοκομεία και συγκεκριμένα οι μετακινήσεις προσωπικού που έγιναν μέσα στην κάθε Υγειονομική Περιφέρεια”. 
Πάντως καιρό τώρα οι τροϊκανοί διαμαρτύρονται στην ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχουν γίνει ουσιαστικές συγχωνεύσεις στα νοσοκομεία του ΕΣΥ μια που θεωρούν ότι έτσι θα μειωθούν δραστικά οι δαπάνες. 

Βέβαια οι πιέσεις που θα ασκηθούν στην επίσκεψή τους (12,13 και 14 Ιουνίου) θα εστιασθεί και στο θέμα των προϋπολογισμών των νοσοκομείων. Στο έγγραφό των δανειστών μας που ουσιαστικά εστάλη αυτούσιο στα νοσοκομεία με τη σχετική πρόχειρη μετάφραση, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να υπάρχουν όλα τα στοιχεία για τις δαπάνες, την εξόφληση των οφειλών αλλά και τις νέες απαιτήσεις. Και το σημείο στο οποίο δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα είναι στο να μην ξεφύγουν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων αλλά και αν αυτό συμβεί να γνωρίζουν που οφείλεται. 

Γι αυτό και οι διοικητές των νοσοκομείων έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα να κόβουν ακόμη και από άκρως απαραίτητες αγορές για τη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Συνέπεια είναι φυσικά να μην υπάρχουν πια ούτε τα απλά αναλώσιμα υλικά. 
Τα φάρμακα θα είναι φυσικά και πάλι ψηλά στην ατζέντα των τροικανών και μάλιστα αυτά που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία.

Οι δανειστές μας επιμένουν και επιπλήττουν συχνά την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το χαμηλό ποσοστό χρήσης των γενοσήμων στο ΕΣΥ αφού σε πολλά νοσοκομε

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου