Τι δηλώνει ο κ Λουράντος για την Δραστική και τους Ιατρούς

27-2-2013

Διάβασα σήμερα την επίθεση που εξαπέλυσαν εναντίον μου ο πρόεδρος και ο Γ.Γ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για το θέμα της συνταγογράφησης με δραστική ουσία. Θα ήθελα λοιπόν να υπενθυμίσω τα εξής:
Οι ατομικοί ισχυρισμοί των δύο καθ’ όλα σεβαστών ιατρών, ότι δήθεν «συμμαχώ με την τρόικα» είναι αστείοι και υποτιμούν τη νοημοσύνη και τη μνήμη του κόσμου, εφόσον από το πρώτο κιόλας Μνημόνιο ελάχιστοι έχουν αγωνιστεί όσο εγώ εναντίον των αδικιών που επέφεραν και συνεχίζουν να επιφέρουν οι μνημονιακές επιλογές που επιβάλλονται με τη συνέργια των ελληνικών Κυβερνήσεων και πιο ειδικά κομμάτων στα οποία ο κος Πατούλης είναι ενεργό μέλος.
Και το τελευταίο εξηγεί ίσως και το γιατί ο κος Πατούλης, συνδικαλιστικά νωχελικός σε γενικές γραμμές απέναντι σε όλες τις μνημονιακές αδικίες όπως έχει φανεί ως σήμερα, στο θέμα της συνταγογράφησης με δραστική ουσία και χωρίς εμπορικά κριτήρια δείχνει… παράδοξο αγωνιστικό οίστρο.
Ο κ. Πατούλης, μαζί με τις Φαρμακευτικές Εταιρείες που έχουν ταυτόσημη θέση στο συγκεκριμένο θέμα με τον ίδιο, πρέπει να είναι οι μόνοι στην ελληνική κοινωνία που να πιστεύουν ότι το να μη συνταγογραφείται το φάρμακο (δηλ. η δραστική ουσία), αλλά αντ΄ αυτού να επιλέγεται «αγαπημένη εταιρεία εμπορίας» (δηλ. συνταγογράφηση με εμπορικό όνομα) είναι «για το καλό των ασθενών», και όχι για να απολαύσει ο επιλέγων εταιρεία προτίμησης και κάποια…ατομική ανταπόδοση για αυτή την επιλογή.
Ο κ. Πατούλης ισχυρίζεται ότι προσπαθώ δήθεν να τρομοκρατήσω τον κόσμο, όταν η Ιατρική και Φαρμακευτική Ακαδημαϊκή Κοινότητα έχει πιστοποιήσει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο μόνος σωστός και ασφαλής τρόπος συνταγογράφησης φαρμάκων, είναι αυτός με τη χρήση της δραστικής ουσίας, θέση κατ΄ επέκταση που έχουν υιοθετήσει όλοι οι επιστήμονες υγείας εμού συμπεριλαμβανομένου.
Ο κ. Πατούλης φαίνεται να ξεχνά, ότι αυτός που τρομοκρατεί τους ασθενείς δεν είναι η Ακαδημαϊκή Κοινότητα, οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί, αλλά ο ίδιος και οι Φαρμακευτικές Εταιρείες, όταν επιχειρούν σε αγαστή συνεργασία να παραπλανήσουν τον κόσμο ότι δήθεν η εταιρεία θεραπεύει και όχι το φάρμακο.
Αναφορικά με τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Πατούλης ας μάθει τα παρακάτω:
Στην Ευρώπη, τα περισσότερα κράτη δίνουν τη δυνατότητα στον φαρμακοποιό να επιλέξει υποκατάσταση γενοσήμου. Σε κάποιες χώρες αυτό είναι υποχρεωτικό από το νόμο (Γερμανία, Δανία, Ισπανία, Φιλανδία, Σουηδία, Μάλτα) ενώ σε 21 χώρες (μεταξύ των οποίων Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία) οι φαρμακοποιοί επιτρέπεται να αντικαθιστούν τα πρωτότυπα φάρμακα με φθηνότερα γενόσημα σε εθελοντική βάση. (Vogler S, Zimmermann N, Leopold C, de Joncheere K. Pharmaceutical policies in European countries in response to the global financial crisis. Southern Med Review. 2011;4(2):22-32)
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, συνεχώς εφιστά την προσοχή των μελών του για την πιστή τήρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας. Ενέργεια που δυστυχώς γίνεται πολύ δύσκολη από τις συνήθεις τηλεφωνικές οχλήσεις ιατρών για τη χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία μας, χωρίς τις απαιτούμενες ιατρικές συνταγές σε ασθενείς τους ακόμα και για φάρμακα που απαιτούν φυλασσόμενες ιατρικές συνταγές, όπως νεότερα αντιβιοτικά ή και ναρκωτικά.
Φαίνεται πως για μερίδα των ιατρών η τήρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας θα πρέπει να γίνεται μόνο σε… ώρες ιατρείου και όταν είναι διαθέσιμοι να εισπράξουν το αντίτιμο της συνταγογράφησης, ενώ όταν δεν εργάζονται οι κανόνες και οι νόμοι θα πρέπει να… χαλαρώνουν. Όταν οι ασθενείς διδάσκονται στην πράξη από τον θεράποντα ιατρό τους πως η συνταγή είναι μια γραφειοκρατική τυπικότητα μόνο για την ταλαιπωρία τους, ας μην τον ξενίζει αν κάποια μέλη μας λυπηθούν ταλαιπωρημένους ασθενείς που πήγαν στο φαρμακείο με την προφορική οδηγία από τον ιατρό τους να πάρουν τ

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου