Την κατάργηση του πλαφόν στη συνταγογράφηση ζητούν οι ρευματοπαθείς

Ταλαιπωρία χωρίς όφελος υγείας
Αθήνα
Ταλαιπωρία προκαλεί στους πάσχοντες από ρευματικές παθήσεις η εφαρμογή της εγκυκλίου 4337/7.1.2014 του ΕΟΠΥΥ που θέτει ανώτατο όριο στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων και ιατρικών πράξεων, για το 2014. Ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης ζητά την άμεση απόσυρση του μέτρου, καθώς «το προσδοκώμενο αποτέλεσμα είναι αμφίβολο, η ταλαιπωρία όμως των ασθενών δεδομένη».
Βάσει της εγκυκλίου, η μηνιαία δαπάνη του συνόλου των ιατρικών συνταγών του κάθε γιατρού δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% της αντίστοιχης μέσης μηνιαίας του δαπάνης για το έτος 2013. Για τους νέους γιατρούς επιτρέπεται δαπάνη αντίστοιχη με το 80% του μέσου όρου της ειδικότητας τους για το 2013. Ο κάθε γιατρός μπορεί να υπερβεί το όριο του για δύο μήνες, ωστόσο η υπέρβαση θα αφαιρείται από το πλαφόν του επόμενου μήνα.
Στην απόφαση δεν γίνεται καμία εξαίρεση για τους γιατρούς των δημοσίων Νοσοκομείων, όπου ο όγκος της συνταγογράφησης είναι πολύ μεγάλος. Ιδιαίτερα μάλιστα το τελευταίο διάστημα, ο αριθμός των ασθενών που προσέρχονται στα νοσοκομεία συνεχώς αυξάνεται τόσο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης όσο και της συνεχιζόμενης απεργίας των ιατρών του ΕΟΠΥΥ.

Για τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, όπου ανήκουν και οι πάσχοντες από ρευματικά νοσήματα, των οποίων ορισμένες θεραπείες είναι υψηλού κόστους, είναι ορατός ο κίνδυνος να μένουν εκτός συνταγογράφησης, ακόμα δε να μη γίνονται δεκτοί από τους γιατρούς, υπό το φόβο ότι θα καλύψουν συντομότερα το πλαφόν τους.
Αρκετές από τις θεραπείες τους, ειδικά των ασθενών με σοβαρές ρευματοπάθειες, υπάγονται στα φάρμακα υψηλού κόστους (800 – 1.500 ευρώ το μήνα) και συνταγογραφούνται μόνο από ρευματολόγους. Ο αριθμός των γιατρών με την ειδικότητα αυτή είναι περιορισμένος (συνεπώς είναι πολύ εύκολο το πλαφόν τους να καλύπτεται σύντομα) ενώ παράλληλα είναι επιβεβλημένο οι ασθενείς να ακολουθούν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στη θεραπεία τους, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να υπάρχουν καθυστερήσεις στη συνταγογράφησή τους.
Ο Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης, με ανακοίνωσή του εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και επισημαίνει ότι, «αν και ο προφανής στόχος του μέτρου αυτού είναι ο περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, το πιθανότερο αποτέλεσμα, δυστυχώς θα είναι η ταλαιπωρία των ασθενών με αμφίβολο οικονομικό όφελος. Η παραίτηση ή η καθυστέρηση της θεραπείας των ρευματοπαθών θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εξέλιξη των νοσημάτων τους ακόμα δε και στην ίδια τους την ζωή.»
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου