Τα «πιράνχας» της Υγείας είναι ακόμη στα νοσοκομεία

Δεν έχει τέλος το πάρτι των «πιράνχας» στον χώρο της Υγείας. Τα νοσοκομεία εξακολουθούν να αγοράζουν υλικά με «καπέλο», χωρίς συμβάσεις και με προφορικές προσκλήσεις, ενώ τα περισσότερα υλικά είναι κινέζικα.

Τις αποκαλύψεις καταγράφει η εφημερίδα Ημερησία η οποία αναφέρει ότι οι γιατροί επιμένουν να επεμβαίνουν στην αγορά υλικών συγκεκριμένων εταιρειών και υπάλληλοι «ξεχνούν» εγκυκλίους για να παρακάμψουν τον νόμο. Και εταιρείες οι οποίες έχουν απορριφθεί από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας ως ακατάλληλες, προμηθεύουν δημόσια νοσοκομεία.

Η εικόνα αυτή καταγράφηκε από την ίδια την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας, η οποία παρακολουθεί την εκτέλεση των προμηθειών στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ έχει ήδη ολοκληρώσει ενιαίους διαγωνισμούς για την προμήθεια συγκεκριμένων υλικών με μειωμένες τιμές που αγγίζουν το 75%.

Αρνούνται να αγοράσουν υλικά με συμβάσεις
«Δίνουμε μάχη για να… πειστούν τα νοσοκομεία να αγοράζουν υλικά αξιοποιώντας τις συμβάσεις που έχουμε υπογράψει», σχολιάζει χαρακτηριστικά μέλος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας. Τα νοσοκομεία ωστόσο αρνούνται πεισματικά να εφαρμόσουν τον νόμο, προβάλλοντας κάθε φορά και έναν διαφορετικό λόγο.

Τις τελευταίες δύο μέρες, κλιμάκια της ΕΠΥ επισκέπτονται δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας προκειμένου να ελέγξουν τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι προμήθειες. Τα ευρήματα είναι αποκαλυπτικά, ενώ τα μέχρι τώρα στοιχεία από τον έλεγχο που έγινε κατά το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΗτΣ» δείχνουν:

Στο Ιπποκράτειο της Αθήνας, οι προμήθειες υλικών εξακολουθούν να γίνονται ακόμη και σήμερα εξωσυμβατικά και σε ορισμένες περιπτώσεις οι αρμόδιοι προχωρούν σε προφορικές προσκλήσεις!

Στο Τζάννειο δεν έχει γίνει ούτε μια αγορά αξιοποιώντας τις συμβάσεις της ΕΠΥ, επικαλούμενο κάθε φορά ένα διαφορετικό γραφειοκρατικό εμπόδιο. Μάλιστα το νοσοκομείο έχει επιλέξει να αγοράζει μικρές ποσότητες, ακόμη και ένα ένα τα υλικά, για να παρακάμψει τις νόμιμες διαδικασίες.

Στο Αττικόν, το πρόβλημα εντοπίζεται στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο σε προηγούμενη συνεδρίαση ενέκρινε την προμήθεια υλικών με απευθείας ανάθεση σε συγκεκριμένες εταιρείες. Για να εφαρμοσθεί η νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται από την ΕΠΥ, θα πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου το διοικητικό συμβούλιο!

Στο νοσοκομείο της Ρόδου, όχι μόνο δεν εφαρμόζουν τον νόμο αλλά απηύθυναν, και μάλιστα 2 φορές, πρόσκληση για την προμήθεια υλικών φίλτρων τεχνητού νεφρού σε εταιρεία η οποία έχει αναδειχθεί μειοδότρια στον σχετικό διαγωνισμό της ΕΠΥ.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο νοσοκομείο της Λαμίας, με τις προμηθεύτριες εταιρείες να ενημερώνουν το ίδρυμα για την ύπαρξη σύμβασης με την ΕΠΥ και να συστήνουν τήρηση του νόμου.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου