Τα μάτια σας… 14 στους κομπογιαννίτες βελονιστές!

Δεν σπούδασαν Ιατρική, δεν διαθέτουν καν πτυχίο, δεν εκπαιδεύτηκαν ποτέ στον βελονισμό, κι όμως παριστάνουν τους βελονιστές! Ο λόγος για 40-50 επιτήδειους οι οποίοι εξαπατούν κόσμο στη Θεσσαλονίκη, υποδυόμενοι τους γιατρούς που κάνουν βελονισμό για να θεραπεύσουν από διάφορες παθήσεις.

Όχι μόνο είναι επικίνδυνοι, αλλά «γδύνουν» τους ανυποψίαστους πελάτες τους, όπως αποκάλυψαν σήμερα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσάμης, ο πρόεδρος της Ιατρικής Ενωσης Βελονισμού Βορείου Ελλάδος Δημήτρης Βασιλάκος και ο γραμματέας της ίδιας Ενωσης Ηλίας Κωνσταντινίδης.

Ακόμα και σε… πατάρια καταστημάτων δραστηριοποιούνται οι δήθεν βελονιστές, αρκετοί από τους οποίους έχουν κάνει την απατεωνιά συνήθεια για δεκαετίες! Αν και δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες, η δράση επιτήδειων είναι κοινό μυστικό.

«Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ποιον επισκέπτονται. Το να το παίζει κανείς γιατρός, όπως λέμε στην καθομιλουμένη, εγκυμονεί κινδύνους», τόνισε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Βασιλάκος. Όπως διευκρίνισε, ο γιατρός μπορεί να αντιληφθεί την εικόνα της υγείας του ασθενή, ακόμα και αν πάσχει από κάποια σοβαρή ασθένεια και να τον βοηθήσει παραπέμποντάς τον για περαιτέρω ιατρικό έλεγχο, ενώ αντίθετα ο κομπογιαννίτης μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα επικίνδυνος.

Πώς δρουν οι απατεώνες

Να μην δέχεται κανείς να υποβληθεί σε βελονισμό από μαίες, νοσηλευτές και οποιονδήποτε άλλον δεν είναι γιατρός, προτού απευθυνθεί στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, συνέστησε ο κ. Κωνσταντινίδης. «Ο βελονισμός δεν έχει παρενέργειες αλλά αν κάποιος άσχετος βάλει σε κάποιον μια τεράστια βελόνα χωρίς να ξέρει, μπορεί και να του τρυπήσει το ήπαρ! Ακούμε για δήθεν Κινέζο που δεν είναι καν γιατρός, για έναν που κάνει βελονισμό στο πατάρι μαγαζιού τάχα δωρεάν αλλά παίρνει λεφτά, καθώς και για μια μαία η οποία εδώ και είκοσι χρόνια κάνει βελονισμό! Εκτιμώ ότι είναι 40-50 άτομα που δρουν στη Θεσσαλονίκη. Ζητούν 10- 70 ευρώ την επίσκεψη, χωρίς απόδειξη φυσικά, ενώ οι γιατροί χρεώνουν 30-60 ευρώ με απόδειξη», είπε ο κ. Κωνσταντινίδης.

«Οι γιατροί που θέλουν να κάνουν βελονισμό παρακολουθούν διετή κύκλο σπουδών όπου διδάσκεται η τεχνική ή επιστήμη, εδώ και πάνω από δώδεκα χρόνια. Είναι μη νόμιμο, απαράδεκτο και απάνθρωπο να εφαρμόζουν τον βελονισμό άτομα που δεν ξέρουν, νομίζουν ότι ξέρουν ή έχουν ημιμάθεια. Θα προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, διότι ο βελονισμός επηρεάζει τον οργανισμό, εκκρίνοντας διάφορες ορμονικές ουσίες», επισήμανε ο κ. Βασιλάκος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκπαιδευμένοι γιατροί στον βελονισμό είναι περίπου 1.500, εκ των οποίων οι 500 δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι να υποβληθούν σε θεραπεία με βελονισμό μπορούν να απευθύνονται όχι μόνο σε ιδιώτες, αλλά και σε 23 δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρθηκε, βελονισμός γίνεται σε ασθενείς στο ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο και υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, ο βελονισμός ενδείκνυται για περισσότερες από 55 παθήσεις.

Και… μαϊμού ομοιοπαθητικοί κ.ο.κ.

Οι πολίτες πρέπει να έχουν τα μάτια τους… 14, σύμφωνα με τον κ. Τσάμη, αφού επικίνδυνες πρακτικές που μπορεί να έχουν δυσμενείς συνέπειες στην υγεία των πολιτών δεν υιοθετούν μόνο οι κομπογιαννίτες βελονιστές!

Στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν και πολλοί ομοιοπαθητικοί μαϊμού, όπως και μαϊμού επιστήμονες πολλών άλλων ειδικοτήτων. «Οι δήθεν βελονιστές υποδύονται τους γιατρούς και κάνουν θεραπείες βελονισμού. Ανθρωποι που δεν είναι καν γιατροί κάνουν επίσης ομοιοπαθητική ή εμφανίζονται ως… σύμβουλοι μητρότητας, θηλασμού κλπ. Είναι γνωστό ότι στην κρίση «πενία τέχνας κατεργάζεται». Επειδή όμως ορισμένες «τέχνες» είναι επικίνδυνες, καλούμε τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση και να απαιτούν τέτοιες πράξεις να γίνονται μόνο από γιατρούς», υπογράμμισε ο κ. Τσάμης.

Οπως τονίστηκε, οι πολίτες που πέφτουν θύματα επιτήδειων καλούνται να το καταγγέλλουν στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, στην Ιατρική Ενωση Βελονισμού Βορείου Ελλάδος ή στις εισαγγελικές αρχές.    www.agelioforos.gr

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου