Σύστημα Υγείας Καναδά: Πότε δεν συγκρίνεις μπρίζα με μπανάνα!

Nov 06,2013
ALEXIPTOTO.
Όταν άκουσα τον Άδωνι Γεωργιάδη να δηλώνει ότι «ακόμα και στον Καναδά, που είναι αναπτυγμένη χώρα, ο χρόνος αναμονής στα τμήματα Επειγόντων Περιστατικών είαι 5,5 ώρες», φαντάστηκα ότι θα ήταν κάποια επιστημονική πληροφορία που του έδωσε κάποιος επιστημονικός συνεργάτης του, έπειτα από συγκριτική μελέτη.

Διαψεύσθηκα, όμως, αφού για μια ακόμη φορά ο άνθρωπος-λάστιχο απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει όλα μόνος του: να είναι υπουργός Υγείας, να πουλά βιβλία, να πηγαίνει τα παιδιά στο θέατρο, να ραγίζει με τα ντεσιμπέλ του τα τηλεοπτικά παράθυρα, να παρακολουθεί την ηλεκτρονική του αλληλογραφία και να αποστομώνει τους επικριτές του στο twitter! Είπα twitter; Από εκεί έμαθα πώς προέκυψε ο Καναδάς.

Ο υπουργός ενημερώθηκε από φίλο του: «Φίλος μου έστειλε το link με τους χρόνους αναμονής στα επείγοντα στο Οντάριο του Καναδά (ίσως το καλύτερο σύστημα)», παραδέχτηκε ο κ. Γεωργιάδης στο Twitter στο διαδικτυακό «τζαρτζάρισμα» με εργαζόμενους και συνδικαλιστές του Ευαγγελισμού για την επίμαχη φωτογραφία με τα ράντζα : « Τον χρόνο αναμονής στο Οντάριο τον είδατε; Συκοφαντήσατε εις γνώσιν σας το ΕΣΥ. Ντροπή σας!», «φαντάσου με αυτούς του μισθούς και η αναμονή είναι 5 ώρες….ντροπή σας! Συκοφαντήσατε το ΕΣΥ για να πλήξετε την Κυβέρνηση», «5 ώρες στον Καναδά!

Αυτά για τους λαικιστές με την φωτό!» τους απαντά με την γνώριμη αυτοπεποίθηση ο κ. Γεωργιάδης, αν και θα περίμενε κανείς να βγάλει από το καπέλο και καμιά φωτογραφία με ράντζα από τα επείγοντα σε νοσοκομεία στην περιοχή του Οντάριου. Ή μήπως οφίλος από τον Καναδά ξέχασε να την κάνει attachment; Του Αρίστου Αναγνώστου

Η φωτογραφία που δεν μας έδειξε ο υπουργός

Για να διευκολύνω τον κ. Γεωργιάδη, ζήτησα από δικούς μου φίλους να μου στείλουν φωτογραφίες με ράντζα στα επείγοντα της περιοχής του Οντάριου ή από οπουδήποτε αλλού στον Καναδά. Φίλη γιατρός που ζει και εργαζεται στο Τορόντο μου εξήγησε ότι η λέξη «νοσοκομειακό ράντζο» δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο των Καναδών ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν ράντζα στα νοσοκομεία της χώρας. Της ζήτησα να μου περιγράψει την εικόνα των επειγόντων στην χώρα της. «Είναι αδύνατο για κάποιον που γεννήθηκε και ζει στον Καναδά να αντιληφθεί την έννοια «ράντζο νοσοκομείου», μου απάντησε η Ανίσα Ζ. Όταν την ρώτησα αν ισχύει ότι ο χρόνος αναμονής μπορεί να φτάσει τις 5 ώρες και 15 λεπτά στα επείγοντα, μου απάντησε: «Ναι, αλλά πρέπει να αντιληφθείτε πώς λειτουργούν τα επείγοντα στον Καναδά.

Συγκεκριμένα:

-Όταν ο ασθενής καλέσει ασθενοφόρο στον αριθμό 911(σημειωτέον η γραμμή δεν κλείνει μέχρι να φτάσει στον ασθενή), αυτό θα φτάσει το πολύ μέσα σε 10 λεπτά. Υπάρχουν περιπτώσεις που το ασθενοφόρο μπορεί να φτάσει μέσα σε 3 λεπτά. Πολύ συχνά χρησιμοποιούνται ελικόπτερα-ασθενοφόρα.

-Ο γιατρός που βρίσκεται- πάντα- στο ασθενοφόρο εκτιμά την σοβαρότητα του ασθενή και ενημερώνει τα επείγοντα του νοσοκομείου. Ανάλογα με την σοβαρότητα, ο ασθενής εισάγεται στην μονάδα νοσηλείας ή στο θάλαμο αναμονής των επειγόντων. Οι θάλαμοι αυτοί είναι μεγάλοι και ευρύχωροι.

-Αν ο ασθενής έρθει μόνος του, τότε, μέσα σε 5 λεπτά η λεγόμενη «νοσοκόμα διαλογής» κάνει τις βασικές εξετάσεις, όπως λήψη πίεσης, θερμοκρασίας, καρδιογράφημα κ.λ.π, και εκτιμά την σοβαρότητα της κατάστασης. Ανάλογα με τον βαθμό του επείγοντος, ο ασθενής θα φορά κόκκινο, κίτρινο, πράσινο ή μπλε βραχιόλι. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αντιμετωπισθεί μέσα σε 5 λεπτά περίπτωση που θεωρηθεί επείγουσα ή σοβαρή.

-Οι μεγάλες αναμονές αφορούν στα ελαφρά περιστατικά, κυρίως τις νυχτερινές ώρες, όταν δεν υπάρχει πρόσβαση στις δημόσιες πολυκλινικές και επίσκεψης στον οικογενιακό γιατρό. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ασθενείς αναμένουν σε λειτουργικές αίθουσες αναμονής. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που κάποιος πηγαίνει στο νοσοκομείο για ένα απλό κρύωμα, ενώ θα μπορούσε να πάει στον οικογενειακό γιατρό».

«Ο χρόνος αναμονής είναι αποτέλεσμα περικοπών στον τομέα της υγείας;» την ρώτησα. «Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Εξάλλου, ο χρόνος αναμονής δεν έχει να κάνει με τα χρήματα που δίνονται για το σύστημα υγείας, αλλά με τη διαχείριση των ασθενών. Ο κοινωνικός του χαρακτήρας είναι εθνική αξία για τον Καναδά, όπως η πρόσβαση όλων σε αυτό χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς. Η μείωση του χρόνου αναμονής είναι ένα μεγάλο ζήτημα για τις τοπικές και την κεντρική κυβέρνηση στην προσπάθεια βελτίωσης αυτού του μοντέλου, που χαίρομαι να υπηρετώ ως γιατρός και να απολαμβάνω ως ασθενής», μου απάντησε.

Για παράδειγμα, η Τοπική Αρχή Υγείας της κυβέρνησης της Μονιτόμπας ενημερώνει το κοινό μέσω διαδικτύου για τον εκτιμόμενο χρόνο αναμονής στα επείγοντα κάθε νοσοκομείου της περιοχής, προκειμένου ο μη σοβαρά ασθενής να έχει την εικόνα πριν αναχωρήσει από το σπίτι του. Αλλά πάντα υπάρχει η επισήμανση ότι «ακόμη κι αν ο χρόνος που εμφανίζεται είναι μεγάλος, η περίπτωσή σας θα αντιμετωπισθεί αμέσως σε περίπτωση που είναι επείγουσα. Αν η ζωή σας βρίσκεται σε κίνδυνο, παρακαλούμε καλέστε το 911 ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο Τμήμα Επειγόντων».

Εύκολα συμπεραίνει κάποιος ότι ο κ. Γωργιάδης κάνοντας copy-paste το λινκ του φίλου του, παρέλειψε έναν βασικό κανόνα της σύγκρισης: ότι ποτέ δεν συγκρίνεις μια μπρίζα με μια μπανάνα! Ψιλά γράμματα για τον φιλόλογο-τηλεπωλητή υπουργό Υγείας που ετοιμάζεται για τη νέα αντεπίθεση μετά «το χρονικό ενός πρωϊνού στα εξωτερικά του Ιπποκρατείου και τα 706 λεπτά αναμονής!»

Αλήθεια, ποιος έχει σειρά τώρα; Το Σκανδιναβικό μοντέλο;

«Μέσος όρος αναμονής 706 λεπτά» (Δηλαδή 12 ώρες!). Του Γιώργου Κογιάνη

Το χρονικό ενός πρωινού στα Εξωτερικά Ιατρεία του Ιπποκρατείου. 

Ιπποκράτειο, Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013. Αίθουσα αναμονής των εξωτερικών ιατρείων. Οι ασθενείς με τους συνοδούς τους περιμένουν υπομονετικά. Οι γιατροί κάνουν τη δουλειά τους, αλλά το πλήθος στην αίθουσα όλο και μεγαλώνει. Το μάτι πέφτει στον πίνακα ανακοινώσεων, όμως το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε μια εκπληκτική εικόνα από ένα ελληνικό νησί… Ο φίλος που ήρθα να δω μπήκε με υπόνοια εμφράγματος κι ένιωσα τυχερός που τον πήραν αμέσως… Οι γύρω μου στην αίθουσα αναμονής δυσανασχετούν… Το πλήθος αυξάνεται καθώς η “ουρά” δεν προχωρά. Ξανακοιτάζω την οθόνη. Το μάτι μου επικεντρώνεται στην “κορδέλα” που περνά στη βάση της οθόνης.

Διαβάζω: “Καρδιολογικό, μέσος χρόνος αναμονής 189 λεπτά. Πραγματικός χρόνος, 126 λεπτά”. Δύο ώρες αναμονή!

Εεε…, εντάξει, σκέφτομαι! Παρατηρώ και τις άλλες ειδικότητες. Μικρότερη αναμονή, αν και το “Παθολογικό” ανεβαίνει ραγδαία! Σε κάποιες ειδικότητες ο πραγματικός χρόνος αναμονής υπερβαίνει τον προβλεπόμενο “μέσο χρόνο αναμονής”.

Μια νεαρή γιατρός κατεβαίνει απ τη σκάλα αλαφιασμένη και ζητά επειγόντως έναν καρδιολόγο στον πρώτο όροφο…
-Μπορείτε παρακαλώ να κάνετε πιο γρήγορα;…
Ο γιατρός τρέχει και μετά από κάποια ώρα επιστρέφει. Κοιτάζω την κορδέλα στην οθόνη και παθαίνω ψιλοέμφραγμα!

” Καρδιολογικό. Μέσος χρόνος αναμονής 335 λεπτά”. Υπολογίζω: 5,5 ώρες!
Θαύμα. Φωτογραφίζω την οθόνη με το κινητό μου. Με πλησιάζει ο υπεύθυνος ασφαλείας και μου κάνει παρατήρηση. Κάνω πως δεν καταλαβαίνω…


Σε λίγη ώρα ξανακοιτάζω την οθόνη:
“Καρδιολογικό: Μέσος χρόνος αναμονής 414 λεπτά”!


Τα 335 αποτελούν μακρινό παρελθόν. Η αναμονή πλησιάζει τις 7 ώρες! Ποιός αντέχει, σκέφτομαι… Και πράγματι. Πολλοί απ αυτούς που περιμένουν απογοητεύονται και φεύγουν! Άλλος για ιδιωτικά θεραπευτήρια κι άλλος για το σπίτι! “Αν πάθω κάτι”, σου λέει, “ας το πάθω εκεί”!

Ο “σεκιουριτάς” φωνάζει νούμερα προτεραιότητας και σε πολλά κανείς δεν ανταποκρίνεται. Λογικό. Αφού απογοητεύτηκαν και έφυγαν! ( Να γιατί υπάρχει και η διαφορά ανάμεσα στον “μέσο χρόνο αναμονής” και τον “πραγματικό χρόνο αναμονής”!…)

Η ώρα κοντεύει τρεις το απόγευμα. Η επαγγελματική “διαστροφή” δεν μ αφήνει! Ξανακοιτώ την κορδέλα στον πίνακα:
“Παθολογικό: Μέσος χρόνος αναμονής 706 (!) λεπτά!!! Με απλά μαθηματικά. ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ 12 ΩΡΕΣ!!!

Αναρωτιέμαι: Ποιός αντέχει να περιμένει; Έστω κι αν ο πραγματικός χρόνος εν τέλει μπορεί να είναι κατά τι μικρότερος;..
Ιπποκράτειο. Εξωτερικά Ιατρεία. Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013. Για να σε δει γιατρός πρέπει να περιμένεις έως και 12 ώρες!!

Τι σημασία έχει όμως αυτό για τους ιθύνοντες; Υπουργούς, πρωθυπουργούς, αντιπροέδρους… όταν η χώρα έχει …πλεόνασμα; Οταν η χώρα έχει …ανάπτυξη; Οταν η χώρα ζει στον αστερισμό του success story του κ Σαμαρά;..

tvxs.gr

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου