Συνέντευξη Παπαγεωργόπουλου στη Deal News: «Ο ΕΟΠΥΥ έχει σημαντική υστέρηση εσόδων»

Άμεση αποπληρωμή 200 εκ. ευρώ
1,937 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ήδη έχουν δοθεί 203 εκ. ευρώ
Πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ ετοιμάζεται να ρίξει τις επόμενες ημέρες στην αγορά ο ΕΟΠΠΥ προκειμένου να αποπληρώσει μέρος των οφειλών του προς φαρμακευτικές εταιρίες, διαγνωστικά κέντρα και γιατρούς. Αυτή τη δέσμευση αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ κ. Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος τονίζοντας στη «Deal News» ότι εάν ο ΕΟΠΠΥ είχε εισπράξει τις ασφαλιστικές εισφορές δεν θα υπήρχε το δημοσιονομικό έλλειμμα που δημιουργήθηκε.
Άλλωστε, η σχετική υπουργική απόφαση, αλλά και οι μνημονιακές υποχρεώσεις της…

… χώρας προβλέπουν ότι οι ασφαλιστικές εισφορές που αναλογούν στον ΕΟΠΥΥ για παροχές ασθένειας σε είδος αποδίδονται σε λογαριασμό του άμεσα και ταυτόχρονα με την κατάθεσή τους από τους υπόχρεους των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδότες και ασφαλισμένους.
Μόνο για το πρώτο τρίμηνο του 2013 υπάρχει απόκλιση εσόδων από τις εισφορές περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ, αλλά μόνο από την τροποποίηση της νομοθεσίας για τα φάρμακα θα υπάρξει μία εξοικονόμηση περίπου 500εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ήδη από το πρώτο τρίμηνο του έτους ο ΕΟΠΥΥ παρουσιάζει μια μαύρη τρύπα αρκετών εκατομμυρίων. Πού οφείλεται το άνοιγμα; Ακούμε αρκετά συχνά να αναφέρεται στα ΜΜΕ ότι υπάρχει «μαύρη τρύπα» αρκετών εκατομμυρίων στον ΕΟΠΥΥ, υπονοώντας ότι στον φορέα δημιουργούνται δημοσιονομικά ελλείμματα τα οποία δεν έχουν προβλεφτεί. 
Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Οι πάντες είναι ενήμεροι για τη δημοσιονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ, αφού τα οικονομικά του στοιχεία τόσο ως προς τα έσοδά του, όσο και προς τις δαπάνες του κοινοποιούνται αρμοδίως στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2012 δημιουργήθηκαν ληξιπρόθεσμες οφειλές που οφείλονται κυρίως στην υστέρηση των εσόδων, σε σχέση με τα προβλεπόμενα προϋπολογισθέντα αρχικά έσοδα. Η υστέρηση των εσόδων που ανέρχεται περίπου στο 1 δισ. ευρώ για το έτος 2012, οφείλεται στη μείωση των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές λόγω της εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας, αλλά και λόγω της εισφοροαποφυγής και της αδήλωτης εργασίας. Όπως γνωρίζετε, η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών δεν είναι αρμοδιότητα του ΕΟΠΥΥ και αν αυτό το ποσό είχε εισπραχτεί, δεν θα υπήρχε και το δημοσιονομικό έλλειμμα που δημιουργήθηκε.
Ποιες είναι οι βασικές αιτίες της κακοδαιμονίας του οργανισμού;
Δε θα συμφωνούσα με τον χαρακτηρισμό κακοδαιμονία. Ο ΕΟΠΥΥ ευρίσκεται σε δημιουργική πορεία ανάπτυξης. Δρομολογεί δημιουργικές δράσεις και δομεί τις υπηρεσίες και τις λειτουργίες του προκειμένου να ανταπ

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου