Συνέδριο των Financial Times : Νέα εποχή για την υγεία μετά την οικονομική κρίση

Συνέδριο των Financial Times : Νέα εποχή για την υγεία μετά την οικονομική κρίση

Σημαντικές παρεμβάσεις και προτάσεις για το μέλλον του τομέα της υγείας δρομολόγησε το Συνέδριο των Financial Times «Shaping the Future of Healthcare in Greece: Surviving Uncertainty, Building Sustainability» που συνδιοργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και τη Boussias Communications και έλαβε χώρα την Παρασκευή 31 Μαΐου στο ξενοδοχείο InterContinental. Το συνέδριο που έθεσε στο επίκεντρο της προβληματικής του την οικονομική κρίση και τις συνέπειες της στον χώρο της Υγείας, παρακολούθησαν 500 περίπου ανώτερα και ανώτατα στελέχη του κλάδου, διεθνών οργανισμών, καθώς και της επιστημονικής και πολιτικής κοινότητας.

 

Την ανάγκη να ιδωθεί η παρούσα συγκυρία της κρίσης ως ευκαιρία εξυγίανσης και ανάπτυξης του κλάδου της υγείας μέσω του εξορθολογισμού και διαθρωτικών αλλαγών υπογράμμισαν ο καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, Πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου και ο Αθανάσιος Παπαμίχος, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, κηρύσσοντας την έναρξη του συνεδρίου. Σύμφωνα με τους δύο ομιλητές το σημερινό μεγάλο στοίχημα εντοπίζεται στην ανεύρεση του χρυσού κανόνα που διαμορφώνει την σχέση κόστους και αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας στον κλάδο της Υγείας.

 

Γιώργος Πατούλης
Οι γιατροί θα πρέπει να πληρώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα όπως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, τονίζοντας το βιοποριστικό αδιέξοδο χιλιάδων γιατρών που μήνες και χρόνια ολόκληρα παραμένουν απλήρωτοι από την ελάχιστη αμοιβή που δικαιούνται από το κράτος.

 

Hans Kluge
Παράλληλα, έγκριτοι ξένοι ομιλητές κλήθηκαν να τοποθετηθούν, σκιαγραφώντας το ευρωπαϊκό πλαίσιο μέσα στο οποίο συμπλέκονται οι πολιτικές υγείας και η οικονομική κρίση. Αρχικά, ο επικεφαλής του Τομέα Δημόσιας Υγείας και Συστημάτων Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Hans Kluge, στην ομιλία του υποστήριξε ότι πρόσφατη ευρωπαϊκή έρευνα που διενεργήθηκε σε 47 χώρες κατέδειξε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τα συστήματα υγείας σε τρείς τομείς: την χρηματοδότηση, την πρόσβαση και την αποδοτικότητα. Σύμφωνα με την έρευνα, η κρίση είχε σαφή αρνητικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, αλλά και στην κατάσταση των συστημάτων υγείας. Για τον κ. Kluge, τέλος, η μείωση της ανεργίας θα πρέπει αποτελέσει προτεραιότητα για όλους τους υπουργούς υγείας καθώς η τελευταία αποτελεί τον κύριο παράγοντα της οικονομικής κρίσης που επηρεάζει αρνητικά την υγεία του πληθυσμού.

 

Kees van Gool
Ακόμη, ο Kees van Gool, Health Policy Analyst, ΟΟΣΑ προσέθεσε ότι οι δείκτες μαρτυρούν μια άρρηκτη σχέση μεταξύ του προσδόκιμου ζωής και των δαπανών στο τομέα της υγείας. Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότερες δαπάνες οδηγούν στη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής.

 

Nicola Bedlington
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η Nicola Bedlington, Executive Director του European Patients Forum, επισήμανε την αντίληψη ότι οι ασθενείς δεν συνιστούν μέρος του προβλήματος αλλά δομικό στοιχείο της λύσης σχετικά με την διασφάλιση μιας βιώσιμης και συνάμα ποιοτικής υγειονομικής περίθαλψης προς όλους. Υποστήριξε προς αυτήν την κατεύθυνση, ότι ο τομέας της υγείας οφείλει να θέσει στο επίκεντρο του τον ασθενή.

 

Pascal Garel
Την ευρωπαϊκή εμπειρία του γύρω από τη διοίκηση των νοσοκομειακών μονάδων παρουσίασε ο Pascal Garel, CEO του European Hospital & Healthcare Federation (HOPE), με επίκεντρο το μάνατζμεντ αυτόνομων λειτουργικά και επιχειρησιακά μονάδων.

 

Λούκα Κατσέλη
Στο συνέδριο παρευρέθηκε επίσης και η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη, η οποία πρότεινε μεταξύ άλλων τη σύσταση ενός ανεξάρτητου Οργανισμού Τιμολόγησης Φαρμάκων και Ιατροφαρμακευτικών Προϊόντων και Υπηρεσιών μέσω της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με σκοπό να επιτραπεί η αποτελεσματική οργάνωση των προμηθειών, το χαμηλό κόστος λόγω όγκου και η διαφάνεια στις προμήθειες.

 

Ανδρέας Ξανθός
Ένα ακόμη μέλος της πολιτικής κοινότητας, ο Ανδρέας Ξανθός, επικεφαλής του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, επιχείρησε να παρουσιάσει μια διαφορετική πραγματικότητα απ’ αυτήν που προέβαλαν τα μέλη της κυβέρνησης, συμπεραίνοντας πως το σχήμα μνημόνιο – βιώσιμο Σύστημα υγείας είναι εν τέλει οξύμωρο και καταστροφικό. Όπως επισημαίνει, αυτό που προέχει για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, είναι η επείγουσα αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας με έκτακτα μέτρα και ανακατανομή των δημόσιων πόρων.

 

Κωνσταντίνος Φρουζής
Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κωνσταντίνος Φρουζής, τόνισε ότι δεν μπορεί η δαπάνη να κινηθεί χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα του 2013. Ο στόχος περαιτέρω εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης πρέπει να είναι εφικτός και κοινωνικά δίκαιος και να ορίζεται φυσικά με βάση την κατά κεφαλήν δημόσια φαρμακευτική δαπάνη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και όχι ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό είναι λογικό να αποτυπώνει δικαιότερα τον κοινωνικό χαρακτήρα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους πολίτες της ΕΕ της κρίσης. Οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου έχουν τις ίδιες ανάγκες περίθαλψης και πρόνοιας όπως κάθε χώρα της Ευρώπης, όμως δεν έχουν το ίδιο ΑΕΠ κατά κεφαλήν. «Με φαρμακευτικό προϋπολογισμό στο 1% του ΑΕΠ όλοι εμείς οι Έλληνες θα γίνουμε μάρτυρες της ολικής κατάρρευσης της πρωτοβάθμιας φαρμακευτικής περίθαλψης των ελλήνων ασθενών», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

 

Αντώνης Καρόκης
Στην ομιλία του ο Αντώνης Καρόκης, Εxternal Affairs Director της MSD επιχείρησε να θέσει νέες διαστάσεις αναφορικά με τη συνεισφορά της βιομηχανίας της υγείας στην οικονομία και την ανάπτυξη. Όπως τόνισε, για να σχεδιαστεί το μέλλον στην υγεία πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο η χρήση της υγείας ως μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας. Ακόμη, κρίνεται αναγκαία η εξέταση τρόπων για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των υπηρεσιών υγείας. Δηλαδή, η βελτίωση του συνδυασμού ποιότητας παρεχομένων υπηρεσιών και δαπανών υγείας. Επιπλέον, ο κ Καρόκης υπογράμμισε την ανάγκη εξόδου από την κρίση μέσα απ’ τη δημιουργία ενός νέου συστήματος υγείας, βασιζόμενου στις παρακάτω αρχές: Στην αξία των δαπανώμενων χρημάτων και όχι στο μέγεθος των δαπανώμενων ποσών, στην εστίαση στον ασθενή, στη βελτίωση της παραγωγικότητας στον τομέα της υγείας, μέσω της ανακάλυψης νέων τρόπων συντονισμού των υπηρεσιών υγείας και τέλος στην εμπιστοσύνη και επένδυση στην καινοτομία. Η συνεχής επένδυση στην τεχνολογία και στη βελτίωση των συστημάτων υγείας είναι ο μόνος οδηγός για το μέλλον για τον δημόσιο, αλλά και για τον ιδιωτικό τον ιδιωτικό τομέα.

 

Δημήτρης Δέμος
Τη σημασία της φαρμακοβιομηχανίας για την ελληνική οικονομία επεσήμανε ο Δημήτρης Δέμος, πρόεδρος της ΠΕΦ, που σημείωσε πως η ελληνική βιομηχανία φαρμάκων αποτελεί το 10% της ελληνικής παραγωγής με σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.

 

Κωνσταντίνος Ευριπίδης
Την ανάγκη για αλλαγή πολιτικής σχετικά με το φάρμακο προέκρινε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Genesis Pharma, Κωνσταντίνος Ευριπίδης. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Ευριπίδης προέβαλε σημαντικό αριθμό στοιχείων που αποδεικνύουν πως ο φαρμακευτικός κλάδος αποτελούσε παραδοσιακά ένα κλάδο με σημαντικές επενδύσεις, εξαγωγική δράση και μεγάλη συμβολή στην απασχόληση, τα δημόσια έσοδα και το ΑΕΠ. της χώρας. Όπως υπογράμμισε, το φάρμακο συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης αφού συνδυάζει ισχυρή εμπορική δραστηριότητα, σημαντική εγχώρια παραγωγή, άρτιο επιστημονικό και στελεχιακό δυναμικό, μεγάλη εξωστρέφεια και τεχνογνωσία σε θέματα έρευνας.

 

Erik Nordkamp
Στην επένδυση σε τεχνογνωσία και καινοτομία επικεντρώθηκε και η ομιλία του Erik Nordkamp, προέδρου του PhRMA LAWG, ο οποίος παρουσίασε εμπεριστατωμένα στοιχεία σχετικά με την προστιθέμενη αξία των καινοτόμων προϊόντων για την ελληνική οικονομία, τόσο σε έσοδα όσο και σε θέσεις εργασίας.

 

Γεράσιμος Κοσμάτος
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Γεράσιμος Κοσμάτος, πρόεδρος του ΕΦΕΧ ανέδειξε τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αγορά των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ, λόγω των διατιμήσεων που υπόκεινται καθώς και τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για την βιομηχανία για τον κλάδο και για την ελληνική οικονομία. Ο ίδιος, τέλος, προτείνει την άρση της διατίμησης για να αποφευχθούν περεταίρω στρεβλώσεις τον εμπλουτισμό της λίστας των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. και τον εκσυγχρονισμός των ρυθμιστικών διαδικασιών.

 

Σίμος Αναστασόπουλος
Τέλος, ο Σίμος Αναστασόπουλος, Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας επισήμανε πως παρά τα σκληρά μέτρα που έχει δεχθεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των μνημονικών υποχρεώσεων, δεν έχασε τον δυναμισμό της. Όπως θα σημειώσει, η ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας είναι πρωτίστως πολιτική απόφαση αφού απαιτεί συγκεκριμένες και αυτονόητες προϋποθέσεις με βασικότερη αυτή την ύπαρξη συνολικής φαρμακευτικής πολιτικής και ένα σταθερό πλαίσιο κανόνων σε βάθος χρόνου, που θα μεριμνά για τη μείωση της δαπάνης, για τη προστασία της δημόσιας υγείας αλλά, επίσης και για την ανάπτυξη του εγχώριου παραγωγικού ιστού.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου