Στο προσκήνιο ξανά ο φόρος καπνού για τον ΕΟΠΥΥ

IATRONET. Το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ, μπορεί να εξευρεθεί με την εφαρμογή τέλους καπνού υπέρ του ΕΟΠΥΥ, όπως εκτιμούν το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του Οργανισμού.


Πιο πιθανό όσο ποτέ είναι το σενάριο να καθιερωθεί φόρος καπνού, προκειμένου να ενισχυθούν τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ.

Το μέτρο εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει ετησίως 500 εκατομμύρια ευρώ, ποσό με το οποίο μπορεί να καλυφθεί μέρος του χρηματοδοτικού κενού που έχει σήμερα ο Οργανισμός.


Όπως αναφέρεται τη Δευτέρα σε σχετικό δημοσίευμα του ‘Έθνους’, η πρόταση είχε τεθεί και στο παρελθόν, αλλά επανέρχεται με πιο πειστικό τρόπο, καθώς τα έσοδα του ΕΟΠΥΥ έχουν υποστεί κατάρρευση.

Οι δαπάνες περίθαλψης των Ταμείων που μετέχουν στον ΕΟΠΥΥ, ήταν περίπου 11 δισ. ευρώ έναν χρόνο πριν ο ΕΟΠΥΥ λειτουργήσει. Το 2013 ο προϋπολογισμός του είναι αισθητά μειωμένος (5,9 δισ.), παρότι έχουν προστεθεί και άλλα Ταμεία!

Το υπουργείο Υγείας έχει δεσμευτεί στην τρόικα για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 300 εκατομμύρια (2 δισ. το 2014, από 2,3 δισ. το 2013). Το ποσό που θα εξοικονομηθεί, ωστόσο, αναμένεται να διατεθεί για την αύξηση του κωδικού των κλινικών.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου