Στο "προσκήνιο" και πάλι με ένταση το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών…

Μπορεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, και ιδιαίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, να έχει διαβεβαιώσει κατ’ επανάληψη τον τελευταίο καιρό ότι ο τζίρος των φαρμακοποιών έχει μειωθεί στο μισό τα τελευταία τρία χρόνια και, συνεπώς, δεν πρόκειται να θιγεί εκ νέου το ποσοστό κέρδους του κλάδου, η δήλωση του Μάριου Σαλμά, όμως, την Τετάρτη 19 Ιουνίου στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM», σύμφωνα με την οποία «οι νέες περικοπές στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δεν θα πλήξουν τους ασφαλισμένους», φέρνει εκ των πραγμάτων στο «προσκήνιο» το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.

Δεδομένων ότι η τρόικα έχει ζητήσει πολλάκις το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών να συμπιεσθεί περαιτέρω και τις νέες περικοπές στον ΕΟΠΥΥ επεξεργάζεται κοινή επιτροπή τρόικας – υπουργείου Υγείας, όλα δείχνουν ότι το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών δεν πρόκειται να ξεφύγει από την νέα συμπίεση προς τα κάτω, καθώς προβάλλει πάντα ως η εύκολη λύση τόσο για την τρόικα όσο και για το υπουργείο Υγείας για την περαιτέρω περικοπή της δημοσίας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία σημείωσε υπέρβαση κατά 90 εκατ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του 2013.

Στη φαρέτρα του υπουργείου Υγείας, βεβαίως, βρίσκεται και το clawback από τις φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά αυτό δεν θα ξεπερνά τα 90 εκατ. ευρώ, όση είναι και η σχετική υπέρβαση της δημοσίας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά τρόικα και υπουργείο Υγείας πρέπει μέσα στις επόμενες 3 εβδομάδες να προσδιορίσουν επακριβώς νέες περικοπές στον κανονισμό παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στο κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης των ασφαλισμένων, προκειμένου να ανασχθεί επειγόντως το αυξανόμενο έλλειμμα του Οργανισμού, το οποίο αναμένεται να υπερβεί, με τα σημερινά δεδομένα, το 1,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013, ενώ τα συσωρρευμένα χρέη του ΕΟΠΥΥ θα φθάσουν ακόμη και τα 3 δισ. ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους… 

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου