Στο μισό η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ

Τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης προς τον ΕΟΠΥΥ κλείνει η πολιτεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού. Στα ύψη η συμμετοχή των ασθενών στην αγορά φαρμάκων, αλλά και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

5aa19e728bef1c77e6154986436b290c_LΑνεκπλήρωτες παρέμειναν οι δεσμεύσεις της πολιτείας για επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, όπως διαφαίνεται από τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Δ. Κοντός στο πλαίσιο του Συνεδρίου Hellas Pharma. Αυτές οι δεσμεύσεις ήθελαν ο ΕΟΠΥΥ να λαμβάνει ποσό που αντιστοιχεί στο 0.6% του ΑΕΠ. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Κοντός, το ποσό που αναμένεται να μπει στα ταμεία του Οργανισμού για το 2015 δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 525 εκατ. ευρώ.

Τα «άσχημα» νέα για την εικόνα του ΕΟΠΥΥ, όμως, δεν σταματούν εκεί, αφού τη λυπητερή φαίνεται πως πληρώνουν τελικά οι ασφαλισμένοι. Σύμφωνα και με τον κ. Κοντό, χρόνο με το χρόνο καλούνται να πληρώσουν όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή. Το 2012 ήταν στο 15,72%, που αντιστοιχεί σε 415 εκατ. ευρώ, το 2013 εκτινάχθηκε στο 21,55%, που αντιστοιχεί σε 559 εκατ. ευρώ και το 2014 το ποσοστό υπολογίστηκε στο 25,8%, δηλαδή 622 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κ. Λουραντος, δεν είναι λίγες οι φορές που οι Φαρμακοποιοί πληρώνουν οι ίδιοι τη συμμετοχή των ασφαλισμένων, που αδυνατούν να προμηθευτούν διαφορετικά τις θεραπείες τους.

Την ίδια ώρα, η πετσοκομμένη φαρμακευτική δαπάνη φαίνεται πως έχει παρενέργειες και απευθείας στην υγεία των πολιτών. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος οι εισαγωγές στα νοσοκομεία καταγράφουν άνοδο, ως αποτέλεσμα της μειωμένης φαρμακευτικής δαπάνης.

Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 300.000 ασθενείς, που ουσιαστικά σημαίνει επιβάρυνση του συστήματος κατά 500 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια.

virus.com.gr

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου