Στο κόκκινο τα Ασφαλιστικά Ταμεία Πηγή:www.reporter.gr

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων καθώς η εκτίναξη της ανεργίας και οι αυξημένες συνταξιοδοτήσεις έχουν εκτροχιάσει τον αρχικό προγραμματισμό, προκαλώντας ανησυχία στην κυβέρνηση.
 
Είναι ενδεικτικό ότι το ΙΚΑ στο δίμηνο Ιανουρίου – Φεβρουαρίου 2013 είχε απορροφήσει το 25,6% του ετήσιου προϋπολογισμού του ύψους 2,2 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στο Μάρτιο άντλησε ακόμη 15%, ήτοι συνολικά στο πρώτο τρίμηνο του 2013 έχει απορροφήσει το 40% της ετήσιας επιχορήγησης ή 880 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις εάν διατηρηθεί ο ίδιος ρυθμός στις δαπάνες του ΙΚΑ τελικά θα απαιτηθούν σε ετήσια βάση περισσότερα και από τα 2,5 δισ. ευρώ που προέβλεπε ως στόχο το επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
 
Την ίδια στιγμή τα έσοδα του ΙΚΑ παρουσιάζουν μείωση κατά 14%, ενώ οι οφειλές τρίτων προς το ταμείο έχουν εκτιναχθεί, εν αναμονή της ευνοϊκής ρύθμισης για την αποπληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών. Σημειώνεται πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ.
Μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα των ρυθμίσεων αποπληρωμών υπερήμερων ασφαλιστικών εισφορών ήταν πενιχρά, ωστόσο η Διοίκηση του ΙΚΑ εκτιμά πως η νέα ρύθμιση που προωθεί η Κυβέρνηση (προβλέπει έως και 48 δόσεις) και η οποία θα εξετασθεί εντός της εβδομάδας στις συζητήσεις με την τρόικα θα φέρει αποτελέσματα. REPORTER

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου