Στο δρόμο τα …φορεία! Χωρίς τραυματιοφορείς σήμερα όλα τα νοσοκομεία της χώρας!


Άνδρες των σεκιούριτι με ασθενείς αγκαζέ. Γιατροί που σπρώχνουν καροτσάκια. Υπάλληλοι κάθε ειδικότητας να οδηγούν φορεία με ασθενείς προς τα ασανσέρ. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα περιστατικά που συναντά κανείς πλέον καθημερινά στα δημόσια νοσοκομεία. Σήμερα όμως οι συγγενείς των ασθενών θα έχουν την αποκλειστική ευθύνη των αρρώστων τους.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου – IATROPEDIA

Οι τραυματιοφορείς όλης της χώρας θα πραγματοποιήσουν σήμερα 24ωρη απεργία ακριβώς εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανείς να μεταφέρει τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία και οι συγγενείς τους να πρέπει να τους μεταφέρουν ακόμη και στα χέρια.
Και μπορεί να ακούγεται απλό αλλά η έλλειψη αυτή κοστίζει ακόμη και τη ζωή σε κάποιους συμπολίτες μας.
Και αυτό διότι ακόμη και καρκινοπαθείς παραμένουν εγκλωβισμένοι στα δωμάτια τους, καθυστερώντας σημαντικές θεραπείες όπως χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες επειδή ακριβώς δεν υπάρχει κανείς τραυματιοφορέας διαθέσιμος για να τους μεταφέρει στα κατάλληλα τμήματα.

Αυτό που περιγράφουν τα μέλη της Πανελληνίας Ένωσης Τραυματιοφορέων θυμίζει τουλάχιστον τριτοκοσμική χώρα: “Ασθενείς «λιμνάζουν» σε κλινικές, καθώς η μετακίνησή τους για εξετάσεις καθυστερεί για μέρες λόγω φόρτου εργασίας και έλλειψης προσωπικού. Τμήματα, όπως τα εξωτερικά ιατρεία, το ακτινολογικό, οι μονάδες τεχνητού νεφρού και αιμοδοσίας, οι μονάδες ακτινοθεραπείας, χημειοθεραπείας και Εντατικής Θεραπείας, καθυστερούν να εξυπηρετήσουν άλλα περιστατικά, όταν οι ασθενείς δεν παραλαμβάνονται εγκαίρως”.

Φυσική συνέπεια είναι να επικρατεί συχνά πυκνά το χάος στους διαδρόμους των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων με ασθενείς και συγγενείς να φωνάζουν διεκδικώντας το δίκαιο τους, αλλά που να το βρει κανείς σε εποχές μνημονίου. Και το χειρότερο είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις καταγράφονται και περιστατικά ξυλοδαρμών και επιθέσεων εναντίον των εργαζομένων.

Όπως περιγράφει ο αντιπρόεδρος της Πανελληνίας Ένωσης Τραυματιοφορέων Γιάννης Πλαγιαννάκος: “Το συνολικό κλίμα της εποχής και η εκρηκτική κατάσταση που δημιουργείται από τις φανερές δυσλειτουργίες στα νοσοκομεία προκαλούν συχνά εντάσεις με αποτέλεσμα διαπληκτισμούς, προπηλακισμούς και χειροδικίες στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό».

Οι τραυματιοφορείς ζητούν την άμεση πρόσληψη προσωπικού δεδομένου ότι οι ελάχιστοι εργαζόμενοι που έχουν παραμείνει δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα περιστατικά. Μάλιστα οι εναπομείναντες τραυματιοφορείς αντιμετωπίζουν πια και οι ίδιοι πρόβλημα υγείας αφού παθαίνουν και έκτακτους τραυματισμούς όπως κατά τη προσπάθεια μεταφοράς υπέρβαρων ασθενών αλλά και στην διάρκεια μεταφοράς βαρέων περιστατικών, όπως πολυτραυματίες και διασωληνωμένοι, από έναν και μόνο εργαζόμενο.

Η Πανελληνία Ένωση Τραυματιοφορέων έχει πραγματοποιήσει για σήμερα και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

– Posted using BlogPress from my iPad

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου