Στον «αέρα» ακόμη το πλαφόν για τους εργαστηριακούς γιατρούς! Τι ζητούν

Τετάρτη 07 Ιανουαρίου 2015
Γράφει: Έλενα Μπρέγιαννη – healthreport
Οι εκλογές φαίνεται πως έφαγαν και την …οργάνωση του ΕΟΠΥΥ καθώς μπορεί το νέο έτος να μπήκε, αλλά οι εργαστηριακοί γιατροί ακόμη δεν γνωρίζουν τι πλαφόν έχουν.
 
Στα …τυφλά εργάζονται από τις αρχές του νέου έτους οι εργαστηριακοί γιατροί μεταξύ αυτών και βιοπαθολόγοι, κυτταρολόγοι και παθολογοανατόμοι καθώς δεν είναι ακόμη σαφές πιο πλαφόν έχει ο καθένας. 
Ενώ η Ένωσή τους (Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών –Βιοπαθολόγων –Κυτταρολόγων Παθολογοανατόμων- ΠΕΕΒΙ) επρόκειτο να συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ για να λυθούν διάφορα προβλήματα που έχουν προκύψει με τον καθορισμό του ορίου συνταγογράφησης, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία συνάντηση. 
Γι αυτό και τα μέλη της Ένωσης ζητούν από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ με επιστολή τους: «Παρακαλούμε, όπως μας ενημερώσετε άμεσα, ώστε να διαφυλάξουμε τα μέλη μας, εργαστηριακούς ιατρούς, από περιττές ζημίες και καταστροφικά claw back σχετικά με το αν από 1/1/2015 θα ισχύει το πλαφόν, όπως αυτό ορίστηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2014 και αν αυτό έχει τροποποιηθεί να μας το κοινοποιήσετε το συντομότερο δυνατόν, για την αποφυγή άσκοπων υπερβάσεων που θα εκτροχιάσουν τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και θα επιφέρουν ζημίες στα ιατρεία μας».
Να σημειωθεί πως όποια ιατρική πράξη είναι πάνω από το ατομικό πλαφόν του ΕΟΠΥΥ, δεν πληρώνεται. Αν πραγματοποιηθεί επιστρέφεται με τη μορφή υποχρεωτικής έκπτωσης. 
Αλλά βέβαια το πρόβλημα δεν είναι μόνο αυτό. Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει ακόμη έτοιμο το μηχανογραφικό σύστημα στο οποίο θα ενταχθεί το πλαφόν και οι περιορισμοί ώστε να μπορούν να ελέγχονται και οι τυχόν παραβάσεις. 
Οι εργαστηριακοί γιατροί σημειώνουν: «Ύστερα από τη συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό Υγείας στις 19/12/2014, ο Υπουργός κ. Μ. Βορίδης μας διαβεβαίωσε ότι από τις αρχές του έτους θα εφαρμοστούν οι συνταγογραφικοί περιορισμοί, όπως αυτοί ορίζονται στο ΦΕΚ 2243-18/8/14. Είστε σε θέση να μας προσδιορίσετε πότε ακριβώς θα είναι έτοιμο το μηχανογραφικό σας σύστημα για την εφαρμογή αυτών των περιορισμών, προκειμένου να προστατευτεί ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ από επίδοξους διαφθορείς?». 
Και βέβαια οι εκλογές φαίνεται πως «έφαγαν» και τις τυχόν διορθώσεις στο πλαφόν ειδικά για τους νέους γιατρούς που είχαν περιορισμένο κονδύλι επειδή είχαν ανοίξει πρόσφατα τα ιατρεία τους. 
Ο Μάκης Βορίδης είχε διαβεβαιώσει πρόσφατα τον κλάδο πως θα υπάρξει σύντομα συνάντηση του ΔΣ της ΠΕΕΒΙ με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κοντό, τόσο για την διόρθωση τυχόν αδυναμιών του πλαφόν κατά κύριο λόγο στους νέους ιατρούς καθώς και στις ειδικές περιπτώσεις, όσο και για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

One comment

 1. με αφορμη τα παραλογα του αρθρου, μου δινεται η ευκαιρια να κανω ενα καλεσμα στους συναδελφους ιατρους του εοπυυ.
  Συνάδελφοι, αν έχετε λαβει ραβασακι για απολογία στον εοπυυ, να ξέρετε οτι θα ακλουθησει χρηματικο πρόστιμο.
  Το σθστημένο που θα πατε να παρετε απο το ταχυδρομειο θα σας επιβαλλει την χρηματικη ποινη και θα σας λεει οτι μεσα σε 30 ημερες μπορειτε να κάνετε ένσταση στην επιτροπη που συνεδριαζει συμφωνα με το αρθρο 44 του νομου.4075/2012.
  Βεβαια τα χρηματα θα κρατηθουν απο αυτα που σας οφειλει ο εοπυυ και αν δικαιωθειτε θα σας τα δωσει.
  ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ ΚΑΛΩ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΔΕΛΦΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΦΥΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΥΘΕΡΑΙΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΜΑς.
  ΑΥΤΗ ΗΠΕΡΙΦΗΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΟΤΕ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΜΕ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ.
  ΑΦΟΥ ΚΑΝΕΝΑς ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΜΑς ΠΑΡΟΤΙ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΕΥΔΗ ΔΗΛΩΣΗ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 44 ,ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΤΟ 6944728329 18-20ΜΜ ΓΙΑ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΠΡΙΝ ΧΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΜΑΣ.
  ΠΟΛΥΖΩΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΙΑΤΡΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΣΥΜΒ/ΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ.

Υποβολή σχολίου