Στοιχεία για rebate και clawback έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας

Υπέρβαση στο α΄εξάμηνο του 2014
Στοιχεία για το rebate και το clawback παρουσίασε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Υγείας (Φωτογραφία: ΑΠΕ )


Αθήνα

Στοιχεία για τις εκπτώσεις (rebate) και την αυτόματη επιστροφή (claw back) του τομέα της Υγείας παρουσίασε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής παρουσίασε ο υπουργός, Μάκης Βορίδης. Ειδικά για τις διαγνωστικές εξετάσεις, το πρώτο εξάμηνο του 2014 τιμολογήθηκαν 336 εκατομμύρια διαγνωστικές, αν και ο ετήσιος διαγωνισμός είναι 324 εκατομμύρια ευρώ.

Πιο αναλυτικά, το πρώτο εξάμηνο του 2014 για τις φυσιοθεραπείες οι υποβολές ανήλθαν στα 41 εκατομμύρια, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 62 εκατομμύρια. Στα Κέντρα Αποκατάστασης οι υποβολές ήταν 6 εκατομμύρια. Στις ιδιωτικές κλινικές οι υποβολές ήταν 206 εκατομμύρια με ετήσιο προϋπολογισμό τα 235 εκατομμύρια ευρώ. Στα Κέντρα Αποκατάστασης κλειστού τύπου οι υποβολές ήταν 47 εκατομμύρια με προϋπολογισμό 51 εκατομμύρια, στα ψυχιατρεία οι υποβολές ήταν 39 εκατομμύρια με ετήσιο προϋπολογισμό τα 45 εκατομμύρια, στα προνοιακά κερδοσκοπικά ιδρύματα οι υποβολές ήταν ύψους 1,4 εκατομμύρια ευρώ με προϋπολογισμό ετήσιο στα 3 εκατομμύρια και στα μη κερδοσκοπικά προνοιακά οι υποβολές ήταν ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ με προϋπολογισμό 50 εκατομμύρια. 

Τα ποσά που κατέβαλαν ως rebate οι φαρμακευτικές εταιρείες το 2012 ανήλθαν σε 193 εκατομμύρια ευρώ και το 2013 σε 176 εκατομμύρια. Αντίστοιχα, τα ποσά αυτόματης επιστροφής για το 2012 ήταν 78,9 εκατομμύρια, το 2013 152,4 εκατομμύρια και σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2014 φαίνεται να διαμορφώνονται σε 131 εκατομμύρια. 

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι, η αύξηση αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι ενώ η φαρμακευτική δαπάνη που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ μειώνεται κάθε χρόνο, δεν μειώνεται με αντίστοιχους ρυθμούς η συνολική φαρμακευτική δαπάνη, αν και αυτή βαίνει μειούμενη.

Ως προς τους ιδιώτες πάροχους, σύμφωνα με τον μηχανισμό αυτόματης επιστροφής, το 2013 για τους συμβεβλημένους γιατρούς καταλογίστηκαν 13,5 εκατομμύρια ευρώ, για τα διαγνωστικά κέντρα 119,2 εκατομμύρια, για τις ιδιωτικές κλινικές 179,4 εκατομμύρια ευρώ, για τα ψυχιατρεία 19 εκατομμύρια ευρώ, για τα κέντρα αποκατάστασης 33 εκατομμύρια, για τις κλινικές χρονίως πασχόντων 10 εκατομμύρια ευρώ, για τους φυσιοθεραπευτές 3,19 εκατομμύρια ευρώ.

Το rebate των γιατρών ανήλθε στο 1 εκατομμύριο ευρώ, στα διαγνωστικά κέντρα 81,7 εκατομμύρια, στις ιδιωτικές κλινικές 39,7 εκατομμύρια, στις ψυχιατρικές κλινικές 12,5 εκατομμύρια, στα κέντρα αποκατάστασης 10,6 εκατομμύρια, στις κλινικές χρονίως πασχόντων 3,1 εκατομμύρια, και στους φυσιοθεραπευτές 5,8 εκατομμύρια ευρώ.

Αναφερόμενος στη διαμόρφωση των ατομικών προϋπολογισμών, ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι έγιναν ύστερα από αίτημα των ιατρικών συλλόγων και υπογράμμισε ότι τα διαρθρωτικά μέτρα που βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, το τελευταίο διάστημα, έχουν στόχο να δημιουργήσουν ένα ελεγκτικό πεδίο για την αποτροπή αθέμιτων πρακτικών.

health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου