Στην «καρδιά» της Πρωτοβάθμιας Υγείας τα ΜΗΣΥΦΑΟΝΜΕD. Τα οφέλη των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τον κρίσιμο ρόλο των ΜΜΕ στην επικοινωνία θεμάτων που αφορούν τη Δημόσια Υγεία ανέδειξε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης, Μάκης Κοσμάτος, κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο που πραγματοποίησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας πριν από μερικές ημέρες, με θέμα «Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου: ΜΜΕ & Δημόσια Υγεία».

Σχολιάζοντας τα οφέλη των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. για την υγεία στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας με αντικείμενο την αντίληψη του κοινού για τα φάρμακα, ο Πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Χ. υπογράμμισε ότι τα ΜΜΕ μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση των εν λόγω σκευασμάτων, αφενός αναδεικνύοντας τη συμβολή τους ως παράγοντα βελτίωσης της ατομικής υγείας και αφετέρου επικοινωνώντας υπεύθυνα τις απαραίτητες πληροφορίες και συμβουλές σε συνεργασία με τη βιομηχανία φαρμάκων, τους αρμόδιους φορείς και τους ειδικούς σε θέματα υγείας.


Υπογραμμίζοντας τον αναντικατάστατο ρόλο των φαρμακοποιών και των γιατρών, ο Πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Χ. επεσήμανε ότι τα ΜΜΕ οφείλουν να καταστήσουν σαφές στον ασθενή ότι τα ΜΗ ΣΥ.ΦΑ. συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ήπιων ασθενειών χωρίς να υποσκελίζουν την συμβουλή του ειδικού όπου είναι απαραίτητη. Τέλος, ο κ. Κοσμάτος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα σημαντικά οφέλη από την εξάπλωση της χρήσης των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. που θα επιφέρει η απελευθέρωση της διατίμησης και η διεύρυνση της λίστας τους για την οικονομία της υγείας και την εθνική οικονομία γενικότερα:

– ελάφρυνση της δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων
– αποσυμφόρηση των υγειονομικών υποδομών και 
– ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας μέσω της απελευθέρωσης παραγωγικών επενδύσεων

Κατά τη λήξη του συνεδρίου, ο Πρόεδρος του Ε.Φ.Ε.Χ. δήλωσε: «Η συμβολή των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. μπορεί να είναι καίρια για την συγκρότηση ενός συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα υπηρετεί αποτελεσματικά τις ανάγκες του ασθενή συντελώντας ταυτόχρονα στην εξοικονόμηση σημαντικών υγειονομικών πόρων. Σε μία περίοδο που αναζητούμε επειγόντως λύσεις για την υγεία που δεν επιβαρύνουν τους ασθενείς ούτε τα ταμεία, απλά δεν έχουμε το περιθώριο να προσπερνούμε ευκαιρίες όπως αυτή που παρουσιάζουν τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.».

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου