Στα όρια της κατάρρευσης το «ΑΤΤΙΚΟΝ» Νοσοκομείο

b1c7c07d4480eca3108762b5f96d88bc_LΗ υποστελέχωση, η υποχρηματοδότηση, η μαζική προσέλευση ασθενών έχουν οδηγήσει στα όρια λειτουργίας το Νοσοκομείο «Αττικόν», προειδοποιούν οι εργαζόμενοι και ετοιμάζονται να αντιδράσουν.

Αναστολή κάθε τακτικής λειτουργίας του νοσοκομείου «Αττικόν» θα λάβει χώρα για περίπου 4 ώρες την Τετάρτη (11 Μαρτίου), ημέρα που το Σωματείο Εργαζομένων ετοιμάζει έκτακτη Γενική Συνέλευση.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως, από τις 7 έως τις 11 το πρωί, αναστέλλεται η λειτουργία των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και χειρουργείων των τακτικών εργαστηριακών και απεικονιστικών εξετάσεων, διοικητικών και τεχνικών εργασιών, του φαρμακείου και των εργαστηρίων.

Αντικείμενο της συνέλευσης είναι το πλήρες λειτουργικό αδιέξοδο και η επικινδυνότητα του νοσοκομείου, το οποίο βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, σύμφωνα με τους εργαζόμενους.

«Η ανθρωπιστική κρίση υπάρχει και εδώ», επισημαίνουν ο πρόεδρος Γ. Πλαγιαννάκος και ο ΓΓ Μιχάλης Ρίζος, που κάνουν λόγο για πολλαπλά προβλήματα σε όλα σχεδόν τα τμήματα του νοσοκομείου.

Οι ρίζες των προβλημάτων είναι τρεις, με πρωταρχική τη μεγάλη και χρόνια έλλειψη προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες.

Στην κατάσταση αυτή προστίθεται η συνεχής τεράστια καθημερινή προσέλευση ασθενών, τόσο στα τακτικά όσο και στα επείγοντα τμήματα.

Έτσι το νοσοκομείο έχει οδηγηθεί «στην αθλιότητα των ράντζων και των φορείων στους διαδρόμους, την υπερφόρτωση του χειρουργείου, των μονάδων και των εργαστηρίων». Αιτίες του προβλήματος είναι, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η απουσία άλλου νοσοκομείου για να συνεφημερεύει με το «Αττικόν» στη Δυτική Αθήνα, αλλά και το κλείσιμο του νοσοκομείου Λοιμωδών, καθώς και η υπολειτουργία και η κατάργηση υπηρεσιών και μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας.

Βασική αιτία των πολλαπλών προβλημάτων είναι βέβαια η οικονομική δυσπραγία του νοσοκομείου και η «θηλιά» στη χρηματοδότησή του όλα τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το Σωματείο Εργαζομένων, «το 2010 (προ μνημονίου) ο δημόσιος προϋπολογισμός διέθεσε για το «Αττικόν» περίπου 120.000.000 ευρώ. Το 2014 ήταν μόλις 57.000.000, ενώ για φέτος υποχώρησαν κι άλλο στα 51.000.000 ευρώ. Ενώ τα αποθεματικά του νοσοκομείου και τα πρόσθετα ποσά που είχαν θεσμοθετηθεί για την κάλυψη ειδικών αναγκών (πχ λογαριασμός ΕΛΚΕ για τις ΜΕΘ) έχουν λεηλατηθεί ή καλύπτουν άλλες τρύπες».

Μάλιστα, το Σωματείο καταγγέλλει πως με αυτά τα χρήματα δεν καλύπτονται οι προμηθευτές, μεγάλοι ή μικροί, που με τη σειρά τους εκβιάζουν (Philips, General electric κλπ) και προχωρούν σε «παύση συντήρησης».

Έτσι, οι εργαζόμενοι ζητούν άμεση ενίσχυση του νοσοκομείο από τον προϋπολογισμό για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες του.

Πηγή: virus.com.gr

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου