Στα… αζήτητα παραμένουν οι αιτήσεις για νέες κλινικές μελέτες στη χώρα μας!

Από Βασίλη Βενιζέλο
 
Σημαντικές καθυστερήσεις παρατηρούνται στις εγκρίσεις κλινικών μελετών, καθώς η σημερινή ηγεσία της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας όχι μόνο αδυνατεί να εγκρίνει έγκαιρα τον αριθμό των κλινικών μελετών που κατατίθενται, αλλά βάζει εμπόδια και στην κατάθεση των νέων μελετών, καθυστερώντας σημαντικά τα σχετικά ραντεβού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.
 
Οι διεθνείς κλινικές μελέτες αποτελούν σημαντική επένδυση για τη χώρα, ενώ προσφέρουν σημαντικούς πόρους – ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό, φάρμακα και εξετάσεις – στα νοσοκομεία που συμμετέχουν. Παράλληλα, εξασφαλίζουν την πρόσβαση των ασθενών – πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη εξαντλήσει τις υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές – στις πιο καινοτόμες θεραπείες, ενώ δίνουν τη δυνατότητα στους ιατρούς να αποκτήσουν σημαντική εμπειρία με νέες θεραπείες. Όμως, για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των ελληνικών κέντρων σε αυτές, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα έναρξης.
 
Ενώ η κατάσταση είχε εξομαλυνθεί με την προηγούμενη ηγεσία της Εθνικής Επιτροπής Δεοντολογίας, με αποτέλεσμα να εγκρίνονται οι κατατιθέμενες μελέτες ανά μήνα, χωρίς καθυστερήσεις, αλλά και χωρίς όρια στις καταθέσεις ή στα σχετικά ραντεβού, με τη σημερινή κατάσταση η χώρα κινδυνεύει να χάσει και τις επενδύσεις στην έρευνα που είχαν επιτευχθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Σε μία περίοδο όπου η χώρα έπρεπε να επιδιώκει και να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της, επενδύοντας στην έρευνα και ανάπτυξη, όχι μόνο δεν πετυχαίνεται ο στόχος, αλλά τίθεται σε κίνδυνο και η ανταγωνιστικότητα της χώρας, έναντι των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
 
Μήπως η Εθνική Επιτροπή Δεοντολογίας μάς οφείλει μία επαρκή, ολοκληρωμένη και λογική εξήγηση για την ακατανόητη κατάσταση η οποία σοβεί στον χώρο της αρμοδιότητάς της;
 
Πηγή: ygeia360.gr

 

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου