“Σκοντάφτει” στο ιατρικό απόρρητο, ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενή

16e85f9cb57080414144ad8cdba5cf99_LΠροβληματισμένη εμφανίζεται η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής αναφορικά με τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας του ασθενούς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη, ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας παρουσιάζει πλεονεκτήματα που έχουν σχέση  με την υγεία του ασθενούς, με την καλύτερη λειτουργία των δομών υγείας και με τον εξορθολογισμό των δαπανών. Ωστόσο, προβλήματα βιοηθικής που ενδεχόμενα προκύπτουν, έχουν σχέση με το ιατρικό απόρρητο και γενικότερα με την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ζήτημα προστασίας των ευαίσθητων δεδομένων ασθενών μπορεί να προκύψει και στην περίπτωση της δημοσιοποίησης της λίστας αναμονής χειρουργείων των δημόσιων νοσοκομείων, για λόγους διαφάνειας, που εξαγγέλθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Υγείας, αναφέρει η Επιτροπή. Όπως τονίζει, το θέμα είναι σοβαρό και περίπλοκο, καθώς η εξυπηρέτηση ενός αναμφισβήτητου στόχου δημόσιου συμφέροντος δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο ευαίσθητες πληροφορίες που αφορούν τον πυρήνα της προσωπικότητας.

Ένα δεύτερο θέμα που απασχολεί την Επιτροπή είναι ο ιός έμπολα. Ο κίνδυνος εμφάνισης κρουσμάτων στην Ευρώπη και τη χώρα μας είναι υπαρκτός και αυξάνει όσο η επιδημία δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο στις χώρες της Δυτικής Αφρικής και όσο δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία ή εμβόλιο. Στη χώρα μας -σημειώνει- το πρόβλημα μπορεί να προκύψει οξύτερο, λόγω του γεωγραφικού προτύπου και της δύσκολα ελεγχόμενης παράνομης μετανάστευσης.

Στην περίπτωση της επιδημίας από τον ιό Έμπολα, το βασικό ζήτημα που τίθεται από πλευράς βιοηθικής είναι ο περιορισμός σε καραντίνα προσώπων με συμπτώματα ύποπτα για την εκδήλωση της νόσου, καθώς και προσώπων που ήρθαν σε επαφή μαζί τους. Ειδικότερα, ερωτήματα εγείρονται όσον αφορά τον εντοπισμό των προσώπων που ενδεχόμενα ήρθαν σε επαφή η οποία ενέχει κίνδυνο νόσησης ή μετάδοσης της νόσου και κατά πόσο η καραντίνα γι’αυτά τα άτομα μπορεί να είναι υποχρεωτική.

http://www.healthview.gr/

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου