Σε θέση μάχης οι ιδιώτες γιατροί μετά τις δηλώσεις Κουρουμπλή για τις συμβάσεις

ec279553d0f4a5554cd0e053801894e8_L

Μέχρι πρόβλεψη για “αναταραχή” στο χώρο της Υγείας κάνει στην ανακοίνωσή του το ΝΙΚΙ-ΙΣΑ ζητώντας από τον υπουργό Υγείας να επανεξετάσει τις αποφάσεις του για “πόλεμο” με τους ιδιώτες παρόχους.
Στην επίθεση πέρασαν σήμερα οι γιατροί του ΝΙΚΙ-ΙΣΑ επιχειρηματολογώντας υπέρ της προσφοράς των ιδιωτών παρόχων που στοιχίζουν στο Δημόσιο λιγότερα χρήματα από τις δημόσιες δομές.
Η ανακοίνωση του ΝΙΚΙ-ΙΣΑ αναφέρει χαρακτηριστικά: “Ο υπουργός Υγείας κ. Κουρουπλής ευαγγελίζεται, χωρίς οικονομοτεχνικά επιχειρήματα και με σχετική προχειρότητα, περικοπές συμβάσεων συμβεβλημένων ιατρών ή και επίσχεση στις αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ τόσο προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όσο και προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Προφανώς δεν γνωρίζει, ότι οι ιατρικές υπηρεσίες, που παρέχουν οι συμβεβλημένοι ιατροί, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ επιβαρύνουν το Δημόσιο πολύ λιγότερο από τις ίδιες υπηρεσίες στα Δημόσια Νοσοκομεία και το ΠΕΔΥ“.

Και η ανακοίνωση συνεχίζεται με την διαπίστωση ότι όλες οι οικονομοτεχνικές μελέτες που έγιναν μέσα στην προηγούμενη 5ετία καταδεικνύουν  ότι “τα κόστη στα δημόσια νοσοκομεία είναι πρακτικά ανεξέλεγκτα ως προς την οροφή τους και οι μόνοι τρόποι εξοικονόμησης είναι ο περιορισμός της ποιότητας και ο έλεγχος των προμηθειών“.

Εξάλλου, ως προς το θέμα της ποιότητας ων παρεχόμενων υπηρεσιών, οι γιατροί αναφέρουν ότι είναι ζητούμενες από τους πολίτες και ότι το μόνο που πρέπει να κάνει η Πολιτεία είναι να φροντίζει συνεχώς για την βελτίωση της σχέσης κόστους- ποιότητας και όχι να προχωρά σε οριζόντιες μειώσεις των συμβάσεων.

Τελικώς η ανακοίνωση του ΝΙΚΙ-ΙΣΑ καταλήγει με την πρόβλεψη ότι “εάν ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ δεν απολαμβάνει παροχές και από τον ιδιωτικό τομέα, γεννιέται το εύλογο ερώτημα, γιατί να υποχρεώνεται να ασφαλίζεται σε αυτόν; Ας απελευθερώσει λοιπόν ο κ. υπουργός όλους όσους επιθυμούν να έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας από την υποχρεωτική ασφάλιση και στον ΕΟΠΥΥ και μετά ας αποφασίσει να μην τους παρέχει τις παροχές που δικαιούνται οι ασφαλιζόμενοι του”.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

http://www.iatropedia.gr/articles/read/8950

ΝΙΚΙ – ΙΣΑ: ΟΧΙ στον διωγμό του ιδιωτικού τομέα της Υγείας
Ο Υπουργός Υγείας κ. Κουρουπλής ευαγγελίζεται, χωρίς οικονομοτεχνικά επιχειρήματα και με σχετική προχειρότητα, περικοπές συμβάσεων συμβεβλημένων ιατρών ή και επίσχεση στις αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ τόσο προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όσο και προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Προφανώς δεν γνωρίζει, ότι οι ιατρικές υπηρεσίες, που παρέχουν οι συμβεβλημένοι ιατροί, τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ επιβαρύνουν το Δημόσιο πολύ λιγότερο από τις ίδιες υπηρεσίες στα Δημόσια Νοσοκομεία και το ΠΕΔΥ.

ΟΛΕΣ οι οικονομοτεχνικές μελέτες δείχνουν ότι το πραγματικό κόστος νοσηλείας στον ιδιωτικό τομέα είναι μικρότερο και επιβαρύνει πολύ λιγότερο τον κρατικό προϋπολογισμό και τον ΕΟΠΥΥ. Είναι γεγονός ότι τα κόστη στα δημόσια νοσοκομεία είναι πρακτικά ανεξέλεγκτα ως προς την οροφή τους και οι μόνοι τρόποι εξοικονόμησης είναι ο περιορισμός της ποιότητας και ο έλεγχος των προμηθειών. Τον περιορισμό της ποιότητας σίγουρα δεν επιθυμεί ούτε ο ασθενής αλλά ούτε και ο Υπουργός. Ο έλεγχος των προμηθειών και η βελτίωση της σχέσης κόστους-αποδοτικότητας είναι αυτονόητα και θεμιτά, κι εκεί θα πρέπει να ρίξει το βάρος το Υπουργείο και όχι σε οριζόντιες περικοπές συμβάσεων.

Εάν ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ δεν απολαμβάνει παροχές και από τον ιδιωτικό τομέα, γεννιέται το εύλογο ερώτημα, γιατί να υποχρεώνεται να ασφαλίζεται σε αυτόν; Ας απελευθερώσει λοιπόν ο κ. Υπουργός όλους όσους επιθυμούν να έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας από την υποχρεωτική ασφάλιση και στον ΕΟΠΥΥ και μετά ας αποφασίσει να μην τους παρέχει τις παροχές που δικαιούνται οι ασφαλιζόμενοι του.

Η Νέα Ιατρική Κίνηση θεωρεί την πρόθεση του Υπουργού απαράδεκτη και διαβλέπει τον κίνδυνο αναταραχής στον ιατρικό κόσμο και επιδείνωση της συμφόρησης των Δημόσιων Νοσοκομείων χωρίς να έχει κανένα θετικό δημοσιονομικό αντίκτυπο και με επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Είμαστε στη διάθεση του κ. Υπουργού να συζητήσουμε και να εισηγηθούμε ορθολογισμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις, που και δημόσιο χρήμα θα εξοικονομήσουν αναβαθμίζοντας το ΕΣΥ – ΠΕΔΥ, αλλά και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών θα βελτιώσουν τόσο στον Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Γραφείο Τύπου ΝΙΚΙ – ΙΣΑ

 

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου