Σε εξέλιξη ο "πόλεμοι Υπουργείου Υγείας και ΟΕΝΓΕ"

Πόρτα «έφαγε» ο υπουργός Υγείας ano τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρη Βαρνάβα αφού απέρριψε την πρόσκληση του κ. Γεωργιάδη να του παρουσιάσει την πρόταση τους για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Ano ΤΗ ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΝΤΑΜΠΟΥ – ΤΟ ΑΡΘΡΟ
ntampou@gmaiLcom

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας ‘Αδωνις Γεωργιάδης προσκάλεσε τον κ. Βαρνάβα τηλεφωνικά να συναντηθούν την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου προκειμένου να παρουσιάσει την πρόταση της ΟΕΝΓΕ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ΠΦΥ σε εκείνον και στους εκπρόσωπος της Task Force.

Απέρριψε, όμως, ο πρόεδρος της ( ΟΕΝΓΕ ) την παραπάνω πρόσκληση διότι πριν λίγες μέρες είχε ξεσπάσει «πόλεμος» μεταξύ των δύο ανδρών σχετικά με την διαχείριση των προβλημάτων των νοσοκομείων και των γιατρών.

Αναλυτικότερα, ο κ. Βαρνάβας τόνισε σε ανακοίνωση του προς στον υπουργό ότι «με καλέσατε τηλεφωνικά να παρουσιάσω την πρότασή της ΟΕΝΓΕ για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) σε εσάς και στους εκπρόσωπος της Task Force αλλά λίγες ώρες μετά την . πρόσκληση, καλέσατε συνέντευξη Τύπου και δηλώσατε αναφερόμενος σ’ εμένα ότι «Με εντυπωσιάζει που οι γιατροί μας επιλέγουν για εκπρόσωπό τους έναν άνθρωπο που προτείνει στην Ελλάδα του 2013 να φτιάξουμε ιατρικά κολχόζ. Πιστεύω ότι δεν τους εκπροσωπεί πλέον και αυτά που λέει είναι δικά του». Οι δηλώσεις αυτές, εκτός από τα μέσα ενημέρωσης που τις αναπαρήγαγαν, συνεχίζουν να παραμένουν αναρτημένες και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας με τήν ίδια ακριβώς διατύπωση. Προς τι λοιπόν η συνάντηση; Θεωρείτε πώς δεν εκπροσωπώ τους συναδέλφους μου. Συνεπώς δε με καλείτε σε συνάντηση uno την ιδιότητα του Πρόεδρου της ΟΕΝΓΕ, αλλά ως φυσικό πρόσωπο προκειμένου να σας μεταφέρω προσωπικές μου απόψεις.

Η ΟΕΝΓΕ έχει αποφασίσει ρητά ότι δεν συζητά με τους επικυρίαρχους τους χώρας και ως τέτοιοι ασφαλώς είναι οι υπάλληλοι της Task Force. Παρέλκει να εξηγήσω σε σας, τον πιο μνημονιακό υπουργό της κυβέρνησης, τους λόγους αυτής της απόφασης. Όπως καλά γνωρίζετε οι συνάδελφοι μου με τίμησαν, αναθέτοντας μου τη θέση του Προέδρου για δεύτερη θητεία με μεγάλη πλειοψηφία. Τα συλλογικά όργανα της ΟΕΝΓΕ αποφασίζουν με δημοκρατικό τρόπο για τις θέσεις και τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας κι εγώ λογοδοτώ στους συναδέλφους μου και την ελληνική κοινωνία, όχι όμως σ’ εσάς, που μόνο σας στόχο έχετε τη διάλυση των τελευταίων ψηγμάτων δημόσιας υγείας που απέμειναν στη χώρα μας, προκειμένου να αποσπάσετε τα εύσημα της τρόικας».

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας κατηγορεί τον υπουργό Υγείας ότι θέλει να τους χρησιμοποιήσει για επικοινωνιακούς λόγους αναφέροντας on «Η επιδίωξη σας είναι προφανής. Προσκαλείτε την ΟΕΝΓΕ προκειμένου να δείξετε ότι δήθεν διαβουλεύεστε για την ΠΦΥ, ενώ στην πραγματικότητα έχετε ήδη καταλήξει, επιλέγοντας όσα σας υπέδειξαν η τρόικα και η Task Force. Οι υποδείξεις τους, όπως δηλώνουν και οι ίδιοι στο εισηγητικό
τους κείμενο, στοχεύουν:

1. Στην «κινητικότητα στο πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης» δηλαδή στη χρησιμοποίηση του ΕΟΠΥΥ ως νέας δεξαμενής για το μνημονιακό σχέδιο διαθεσιμότητας, κινητικότητας και απολύσεων 12.500 υπαλλήλων το 2014

2. Στην «ενδυνάμωση του ρόλου του ΕΟΠΥΥ ως αγοραστή υπηρεσιών υγείας, με
ταυτόχρονη κατάργηση του διττού του ρόλου ως αγοραστή και παρόχου υπηρεσιών υγείας»-δηλαδή στη διάλυση των εκατοντάδων Πολυϊστρείων του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ 

3. Στην Προώθηση του «βασικού πακέτου παροχών», δηλαδή στην ελαχιστοποίηση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους πολίτες.

4. Στην καθήλωση της χρηματοδότησης της ΠΦΥ «στο ύψος των δαπανών του 2013 για ΠΦΥ».

«Αντίθετα, η πρόταση της ΟΕΝΓΕ για τη Πρώτοβάθμα Φροντίδα Υγείας, στην οποία αποδίδετε χαρακτηρισμούς αβάσταχτης ελαφρότητας, προωθεί τη συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας να προασπίζει ισότιμα την υγεία των πολιτών, με την οργάνωση ολοκληρωμένου, καθολικού, ποιοτικού Δημόσιου Συστήματος Υγείας, χρηματοδοτούμενου με επαρκείς πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μετά απ’ όσα σας ανέλυσα νομίζω-πως είναι κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους η ΟΕΝΓΕ δεν πρόκειται v αποτελέσει επικοινωνιακό ντεκόρ στο καταστροφικό εγχείρημά σας» υπογραμμίζει στην ανακοίνωση του ο κ. Βαρνάβας.
ΠΗΓΗ: www.Life2day.gr

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου