ΣΔΟΕ: Κερδοσκοπικά κόλπα με τα φάρμακα

Στο στόχαστρο φαρμακεία και φαρμακαποθήκες
 
Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ βρίσκονται κερδοσκοπικά κόλπα με τα φάρμακα, σε μια σειρά ελέγχους στην επικράτεια, σε φαρμακεία, φαρμακαποθήκες, διακινητές φαρμάκων και συναφείς με το αντικείμενο επιχειρήσεις.
 
Στην ανακοίνωση του ΣΔΟΕ αναφέρεται πως μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 250 φαρμακεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μεσσηνία, Αρκαδία, Κορινθία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Κέρκυρα και Ρόδο, και τέσσερις (4) μεγάλες φαρμακαποθήκες.
 
Οι έλεγχοι γίνονται είτε μόνο από το ΣΔΟΕ, είτε με μεικτά συνεργεία του ΣΔΟΕ της ΕΛΑΣ και της Επιθεώρησης Υγείας.
 
* Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΔΟΕ, διαπιστώθηκε ότι Έλληνας γιατρός, τον οποίο ελέγχει το ΣΔΟΕ και έχει προβεί στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του, έχει ιδρύσει στην Βουλγαρία επιχείρηση η οποία εμπορεύεται φάρμακα προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, όπου οι τιμές των φαρμάκων είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές στην Ελλάδα.
 
Προκειμένου να εξασφαλίσει φάρμακα για προώθηση στη Γερμανία, Αγγλία και άλλες χώρες, ίδρυσε off shore εταιρεία στη Βουλγαρία, με εκπροσώπηση στην Αθήνα, με σκοπό να συλλέγει τα φάρμακα από τα ελληνικά φαρμακεία, τα οποία παράνομα παρέδιδαν για εξαγωγή, και με αποτέλεσμα να δημιουργείται έλλειψη στην αγορά.
 
* Στη Θεσσαλονίκη, σε κοινή επιχείρηση ΣΔΟΕ, ΕΛΑΣ, και Επιθεώρησης Υγείας, σε δύο φαρμακεία και μία φαρμακαποθήκη, κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα φαρμάκων χωρίς ενδείξεις νόμιμης κυκλοφορίας των οποίων ελέγχεται η προέλευση και επίσης κατασχέθηκαν 400 τιμολόγια – δελτία αποστολής ύποπτης για εικονικότητα επιχείρησης στην Αθήνα.
 
* Στη Ρόδο σε έλεγχο του ΣΔΟΕ σε δύο φαρμακεία διαπιστώθηκε ότι έχουν αποστείλει στο εξωτερικό φάρμακα αξίας 100.000 € δια μέσου της Βουλγαρικής off shore εταιρείας.
 
* Στην Τρίπολη το ΣΔΟΕ Πελοποννήσου έχει επιβάλει πρόστιμα 12.000.000 € σε δύο φαρμακαποθήκες για εικονικές συναλλαγές φαρμάκων.
 
* Στην Πάτρα το ΣΔΟΕ διεξάγει έρευνα για φάρμακα τα οποία, ενώ έπρεπε να βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων για να διατίθενται στους ασθενείς, είχαν αποσταλεί σε άλλες χώρες προκειμένου να εξασφαλισθεί μεγαλύτερο κέρδος και έτσι να υφίσταται έλλειψη κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.
 
* Οι έλεγχοι συνεχίζονται για διαπίστωση της παράνομης διακίνησης των φαρμάκων προς το εξωτερικό με αποτέλεσμα την έλλειψη από την ελληνική αγορά. Επίσης, θα ακολουθήσουν φορολογικοί έλεγχοι των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων που εμπλέκονται με έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών. Όσον αφορά τα φάρμακα τα οποία δεν φέρουν ενδείξεις νόμιμης κυκλοφορίας εξετάζονται από την αρμόδια Επιθεώρηση Υγείας, προκειμένου να διαπιστωθεί η γνησιότητα και προέλευσή τους, καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΔΟΕ.
 
Υπέρ της «εξυγίανσης» της αγοράς ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.
 
Στο μεταξύ, την αμέριστη στήριξή του σε κάθε προσπάθεια πάταξης φαινομένων που δημιουργούν σοβαρές ελλείψεις, στερούν τους Έλληνες ασθενείς από τα απαραίτητα φάρμακα για την υγεία τους και διαταράσσουν την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις θεραπείες δηλώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας ΣΦΕΕ, με αφορμή την επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΣΦΕΕ σε μια κρίσιμη για την υγεία εποχή στη χώρα μας, τάσσεται υπέρ της εξυγίανσης της ελληνικής αγοράς φαρμάκου από τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές και υπέρ των εντατικών ελέγχων για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων.
 
«Η Πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει την ενίσχυση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, προκειμένου οι έλεγχοι πιστοποίησης να ενταθούν και οι διαδικασίες να είναι λιγότερο χρονοβόρες» αναφέρει ο ΣΦΕΕ στην ανακοίνωσή του και συνεχίζει:
 
«Την ανάγκη αυτή επιτείνει η τρέχουσα συγκυρία, που η λήψη επώδυνων μέτρων συντελεί, μεταξύ άλλων, σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές για τα φάρμακα στη χώρα μας αφήνοντας πρόσφορο το έδαφος για κερδοσκοπία μέσω των επανεξαγωγών τους σε χώρες της βόρειας Ευρώπης. Χαιρετίζουμε, λοιπόν, την κίνηση του Υπουργείου Υγείας για αυστηροποίηση των ποινών των παραβατών και δηλώνουμε σύμμαχοι και αρωγοί στη μάχη της πάταξης ανάλογων περιστατικών». ENET

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου