Πώς θα κάνω τις απολύσεις στον τομέα της Υγείας


ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Απολύσεις από τον χώρο της πρωτοβάθμιας Υγείας προαναγγέλλει ο κ. Αδ. Γεωργιάδης με την εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχωρεί στο «Εθνος της Κυριακής».

Για πρώτη φορά, ο υπουργός Υγείας δηλώνει ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές ότι «εφόσον η αξιολόγηση πει ότι πρέπει να γίνουν απολύσεις, τότε θα γίνουν» και διευκρινίζει ότι για «κάθε έναν που θα φεύγει από την Πρωτοβάθμια ταυτοχρόνως θα κάνουμε μία πρόσληψη στο ΕΣΥ».

Σε πολιτικό επίπεδο, ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντησή του στο ερώτημα για το εάν υπάρχει πρόσωπο που να ενώσει κυβέρνηση και αντιπολίτευση, έτσι ώστε η χώρα να μην οδηγηθεί σε εκλογές με αφορμή τη διαδικασία ανάδειξης Προέδρου Δημοκρατίας.

Στην παράταξή μας πιστεύω ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα πρόσωπο για το οποίο θα μπορούσαμε όλοι να συμφωνήσουμε. Στο ερώτημα για τον ποιον εννοεί, απαντά: «Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται…».Τις τελευταίες ημέρες μονοπωλούν τη δημόσια συζήτηση τα θέματα στον τομέα της Υγείας. Τελικά, θα υπάρξουν απολύσεις στον δικό σας τομέα ή όχι;

Εχει γίνει πολλή κουβέντα κι έχει χυθεί πολύ μελάνι σχετικά με αυτό. Χωρίς περιστροφές λοιπόν, σας λέω ότι ναι, εφόσον η αξιολόγηση πει ότι πρέπει να γίνουν, τότε θα γίνουν. Αλλά για κάθε έναν που θα φεύγει από την Πρωτοβάθμια ταυτοχρόνως θα κάνουμε μία πρόσληψη στο ΕΣΥ. Και, προλαβαίνοντας την επόμενή σας ερώτηση θα σας πω ότι εγώ έβαλα ένα στοίχημα -που κέρδισα- ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση στο ΕΣΥ κατά την πρώτη φάση διαθεσιμότητας και κινητικότητας στα νοσοκομεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Και βάζω ακόμη ένα στοίχημα -που επίσης θα κερδίσω- ότι δεν θα υπάρξει απόλυση και από τη δεύτερη φάση που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες και από την οποία επίσης δεν θα υπάρξουν απολύσεις.

Μπορείτε να μου προσδιορίσετε ποιοι είναι εκείνοι που θα φύγουν και από ποιες υπηρεσίες;

Οσοι παρακολούθησαν τον Εθνικό Διάλογο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα διαπίστωσαν ότι πουθενά δεν ετέθη ζήτημα ότι δεν θα φύγει έστω και ένας. Αντιθέτως, στη συζήτησή μας εδώ και εβδομάδες διατυπώναμε τα ερωτήματα αν θα τους κάνουμε πλήρους και αποκλειστικής, αν θα μπορούν να έχουν δικό τους ιατρείο, αν το ιατρείο τους θα είναι συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, και άλλα τέτοια ζητήματα. Εν πάση περιπτώσει, όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση τότε θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για πραγματικές ανάγκες και αριθμούς.

Πότε θα ξεκινήσετε το δεύτερο στάδιο του προγράμματος συγχωνεύσεων και καταργήσεων;

Εχουμε ήδη περάσει στο επόμενο στάδιο, που αφορά τα νοσοκομεία στην επαρχία. Η κατάσταση εκεί είναι πιο περίπλοκη σε σχέση με την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, καθώς πρέπει να λάβουμε υπόψη παράγοντες όπως η γεωγραφία μιας περιοχής ή το οδικό δίκτυο. Δεχθήκαμε προχθές τις τελικές προτάσεις και αυτήν την εβδομάδα ξεκινά ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες.

Στον ΕΟΠΥΥ, ποιες παρεμβάσεις σχεδιάζετε έτσι ώστε και τα ελλείμματα να μειωθούν αλλά και οι παροχές προς τους ασφαλισμένους να βελτιωθούν;

Σήμερα ο ΕΟΠΥΥ είναι αγοραστής τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα αλλά και πάροχος υπηρεσιών υγείας. Στην πρόσφατη Κυβερνητική Επιτροπή αποφασίστηκε να γίνει μόνο αγοραστής. Είναι τυχαίο ότι όλες οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, που μέχρι τη δεκαετία του ΄80 είχαν και τους δύο ρόλους, επέλεξαν να είναι τελικώς μόνο αγοραστές; Κατάλαβαν ότι κοστίζει πολύ να συντηρούν δικές τους μονάδες παροχής. Με αυτό το μοντέλο λειτουργίας θέλουμε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρημάτων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, απολαμβάνοντας χαμηλότερες τιμές και υψηλότερη ποιότητα παροχών.

Σε πολιτικό επίπεδο τώρα, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία «μετρά» πλέον 154 βουλευτές.


Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι την κρισιμότητα των στιγμών που διανύουμε. Η χώρα μας δεν βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, ούτε έχει διανύσει ακόμα τη διαδρομή που πρέπει ώστε να λέμε με ευκολία τα μεγαλειώδη «Οχι» στην τρόικα, που βγαίνουν κάποιοι και κραυγάζουν με μεγαλόστομους λεονταρισμούς. Η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατέδειξε ότι όντως η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετρά 154 βουλευτές. 154 φωνές στο ελληνικό Κοινοβούλιο που δεν υιοθετούν ούτε τη λογική των εντυπώσεων ούτε αρέσκονται στα κούφια λόγια. Κινούνται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, γνωρίζοντας ότι κρατούν στα χέρια τους το μέλλον του ελληνικού λαού. Και με το μέλλον του ελληνικού λαού δεν μπορεί να παίζει κανείς πολιτικά παιχνίδια.

Πιστεύετε ότι πράγματι μπορεί να αντέξει μέχρι το τέλος της 4ετίας μια κυβέρνηση που στηρίζεται σε μια τέτοια πλειοψηφία;

Στόχος μας είναι η κυβέρνηση αυτή να αντέξει μέχρι το τέλος της 4ετίας.

Κατά την εκτίμησή μου θα τα καταφέρουμε. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας ακολουθεί μια συγκεκριμένη πορεία και έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους, προκειμένου η πατρίδα να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της χωρίς να χρειάζεται δεκανίκια. Αυτό όμως προϋποθέτει να προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το να σταματήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να αποδειχθεί επικίνδυνο για την Ελλάδα.

Ωστόσο, τον Μάρτιο του ΄15 υπάρχουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας. Εχετε στο μυαλό σας κάποιο πρόσωπο που να μπορεί να ενώσει κυβέρνηση και αντιπολίτευση, έτσι ώστε να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές;

Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν πολλές και αξιόλογες προσωπικότητες που μπορούν να αναδειχθούν και να υπηρετήσουν το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Η επιλογή μιας τέτοιας προσωπικότητας απαιτεί κλίμα συναίνεσης και καλής διάθεσης, το οποίο η αντιπολίτευση μέχρι στιγμής δεν μας το έχει δείξει. Θέλω να ελπίζω ότι την ώρα που πρέπει θα λειτουργήσει με σοβαρότητα και σωφροσύνη. Πάντως στην παράταξή μας πιστεύω ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα πρόσωπο για το οποίο θα μπορούσαμε όλοι να συμφωνήσουμε.

Ποιο πρόσωπο είναι αυτό;

Οταν ανοίξει το θέμα θα σας το πω…

Θα ήθελα να επιμείνω…

Σας παρακαλώ κι εγώ μην επιμείνετε. Τα ευκόλως εννοούμενα άλλωστε, παραλείπονται…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου