ΠΦΣ: Να απορριφθεί η "έκθεση ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων" για την Υγεία στην Ελλάδα

Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014 

Από Βασίλη Βενιζέλο – ygeia360.gr

Την πλήρη απόρριψη της έκθεσης αξιολόγησης για την Υγεία, την οποία συνέταξαν ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες και είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ζητεί την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, καθώς, σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η έκθεση βασίζεται σε δεδομένα τα οποία είναι παρωχημένα και οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα. Ο ΠΦΣ επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι η έκθεση έχει μεν ημερομηνία «Οκτώβριος του 2014», περιέχει ωστόσο στοιχεία του 2011.

Σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας του Σαββάτου, η έκθεση, στους συντάκτες της οποίας ανήκει και ο Υπεύθυνος για θέματα Υγείας στην τρόικα κ. Τζουζέπε Καρόνε, επικαλείται όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη στοιχεία «από το 2011 και μετά».

Αναφέρει δε, ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ανέρχεται στο 1,9% του ΑΕΠ και μας κατατάσσει στην 1η χειρότερη θέση.
Ο ΠΦΣ υποστηρίζει ότι το 2011 η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 3,4 δισ., ενώ φέτος -σύμφωνα και με τις επίσημες δηλώσεις του υπουργού Υγείας- θα κλείσει στα 2 δισ. ευρώ.
Η έκθεση υποστηρίζει ακόμη ότι το ποσοστό επί του ΑΕΠ ανέρχεται στο 1,9%, ενώ κατά τον ΠΦΣ, σύμφωνα με τα επίσημα σημερινά στοιχεία το ποσοστό επί του ΑΕΠ ανέρχεται στο 0,9% που μας κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις του συγκριτικού πίνακα χωρών μελών της Ε.Ε.

Στην έκθεση επισημαίνεται τέλος, ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη είναι 421 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον ΠΦΣ ήταν 421 ευρώ και σήμερα ανέρχεται στα 189 ευρώ, πολύ χαμηλότερη δηλαδή του μέσου όρου που σύμφωνα με την έκθεση είναι 224 ευρώ.
Ο ΠΦΣ υπογραμμίζει πως η έκθεση δεν αναφέρει ότι στη χώρα των 1.500.000 ανέργων το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακά τους, από 11% έχει ξεπεράσει κατά μέσο όρο το 35%.

Διατυπώνει για μια ακόμη φορά την πάγια θέση ότι η Υγεία δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος, ότι τέσσερα χρόνια συνεχών περικοπών έχουν οδηγήσει σε μεγαλύτερη νοσηρότητα τον πληθυσμό, άρα και σε μεγαλύτερη μελλοντική δαπάνη και ότι οι δείκτες θνησιμότητας έχουν χειροτερεύσει.
Υπογραμμίζει τέλος, ότι οι φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν να παλεύουν καθημερινά για την παροχή σωστής φαρμακευτικής περίθαλψης προς όφελος των εκατομμυρίων ασφαλισμένων.

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου