«Πυρετός» για τις ελληνικές προτάσεις προς την τρόικα

 
Σήμερα αναμένεται να αποσταλούν στην τρόικα οι νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς για το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ και αντιμετωπίζονται ως «προαπαιτούμενα» από την τρόικα για την επίτευξη συμφωνίας.
Με τους ελεγκτές να βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό της ελληνικής πλευράς, με την Κομισιόν (Όλι Ρεν) να παραπέμπει για το καλοκαίρι την όποια συζήτηση για το χρέος και με το ΔΝΤ να κάνει λόγο για πλήθος εκκρεμοτήτων, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος επιχείρησαν χθες να διαμορφώσουν τη διαπραγματευτική γραμμή της ελληνικής πλευράς όχι μόνον για τα δημοσιονομικά αλλά και για τις διαρθρωτικές αλλαγές που διχάζουν την κυβέρνηση και τη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr, στις νέες προτάσεις που αναμένεται να στείλει σήμερα στην τρόικα ο κ. Γ. Στουρνάρας δεν θα περιλαμβάνεται η επέκταση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος ενώ θα προβλέπεται μερική μόνον απελευθέρωση της πώλησης μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) και όχι πλήρης όπως ήθελε ο ΟΟΣΑ.
 
Εφόσον αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν πρόκειται για μία «νίκη» της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δηλαδή του Αθανάσιου Τσαυτάρη και, κυρίως, του Μάξιμου Χαρακόπουλου που είχαν θέσει βέτο για το θέμα του φρέσκου γάλακτος, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο να σαρωθεί το σύνολο της ελληνικής παραγωγής.
Ως προς το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ, όμως, ακόμα και η μερική απελευθέρωση της πώλησης, δεν μπορεί να θεωρηθεί «νίκη στα σημεία» για τον υπουργό Υγείας, καθώς η πώληση φαρμάκων εκτός φαρμακείων εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Άλλωστε, οι φαρμακοποιοί έχουν προειδοποιήσει πως θα ξεκινήσουν δυναμικές και διαρκείς κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που υπάρξει απελευθέρωση –ακόμα και μερική- της πώλησης των συγκεκριμένων φαρμάκων.
 
Στην απόφαση Σαμαρά – Βενιζέλου κυριάρχησε η ανάγκη αποτροπής νέων εντάσεων, είτε στο εσωτερικό της κυβέρνησης είτε στη Βουλή, που θα δοκίμαζαν την κυβέρνηση, κατά την τελική ευθεία προς τις εκλογές.
Ωστόσο, παραμένει άγνωστο εάν οι θέσεις της Αθήνας θα τύχουν αποδοχής από τους πιστωτές, οι οποίοι ναι μεν εμφανίζονται έτοιμοι να κάνουν, προσωρινώς, τα «στραβά μάτια» στα δημοσιονομικά ζητήματα όχι όμως και στα διαρθρωτικά τα οποία αντιμετωπίζουν ως μείζονος σημασίας.
Πηγή: newsbomb
Πηγή: http://www.onmed.gr

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου