Πρεμιέρα το Νοέμβριο κάνει ο νέος ΕΟΠΥΥ

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη – Vicky.kourlibini@capital.gr

Σε ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας έχει εξελιχθεί για το υπουργείο Υγείας η αναδιάρθρωση των δομών και της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στόχος είναι ο Οργανισμός- έχοντας νέα μορφή και ανανεωμένο ρόλο διαπραγματευτή- να κάνει «πρεμιέρα» το Νοέμβριο, προκειμένου να ξεκινήσει την επόμενη χρονιά «απαλλαγμένος» από τα οικονομικά προβλήματα που τον συνοδεύουν ήδη από την αρχή της λειτουργίας του. 

Την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να πάρει στα χέρια του όλο το σχέδιο που έχουν ετοιμάσει ειδικά κλιμάκια με τις προτάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Οργανισμού. Το σχέδιο προβλέπει καταρχήν την ενοποίηση όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δηλαδή πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ, κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία. Βέβαιο θεωρείται πως τα πολυϊατρεία που εδρεύουν σε νοικιασμένα κτήρια θα συγχωνευθούν με άλλα κοντινά του Δημοσίου, ώστε να εξοικονομηθούν επιπλέον πόροι. 


Ταυτόχρονα το σχέδιο για την αναμόρφωση του ΕΟΠΥΥ θα καθορίζει νέες εργασιακές συνθήκες εργασίας για τους 6.500 που ανήκουν στο δυναμικό του. Πιο συγκεκριμένα, ένα από τα σενάρια που μελετάται είναι να μετακινηθούν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου στο ΕΣΥ και να χρησιμοποιηθούν για τη στελέχωση των κέντρων υγείας. Μπορεί όμως να συμβεί και το αντίθετο, δηλαδή να μετακινηθούν οι γιατροί των κέντρων υγείας στον ΕΟΠΥΥ. Τέλος εξετάζεται και το ενδεχόμενο να δοθεί σε όλους τους γιατρούς το δικαίωμα για ιδιωτικό έργο. Σκοπός είναι μέσω του μαζέματος των δομών να υπάρξει οικονομία «δυνάμεων» και πόρων, ενώ ο ΕΟΠΥΥ αναλαμβάνει πλέον ρόλο διαπραγματευτή, ώστε να πετυχαίνει ευνοϊκότερες συμβάσεις στις προμήθειες. 

Στην κατεύθυνση αυτή, αναμένεται να υπάρξει ειδική επιτροπή διαπραγμάτευσης, η σύσταση της οποία δείχνει να είναι θέμα ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή θα αποτελείται συνολικά από επτά μέλη, μεταξύ των οποίων και οι δύο αντιπρόεδροι του ΕΟΠΥΥ. Τα μέλη της επιτροπής θα προχωρούν σε συμφωνίες με βάση τον όγκο των προμηθειών και τις ανάγκες των ασφαλισμένων. Ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται μάλιστα να εφαρμόσει και κλειστούς προϋπολογισμούς και όποιος πάροχος τους υπερβεί, τότε θα πρέπει να επιστρέψει τη διαφορά. 

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

One comment

  1. αν δωσει δικαιωμα στους νοσοκομειακους η του εσυ για ιδιωτικο ιατρειο το βουλιαξαν το συστημα,θα εχουμε παλι ορδες πελατακια οπως κανουν οι πανεπιστημιακοι και ο κοσμος θα μπαινει σε ρατζα και δεν θα εξυπηρετειται , μακρια …..

Υποβολή σχολίου