Πού θα βρει τα λεφτά ο Βορίδης;

Βασίλης Βενιζέλος – protagon.gr

«Μπορεί ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης να τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι «η κυβέρνηση εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες Υγείας για το 2015, πάντα μέσα στους στενούς δημοσιονομικούς ορίζοντες της χώρας, βεβαίως», αλλά η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για το πλαφόν της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης για το 2015 στα 2 δισ. ευρώ, δηλαδή στο ίδιο ύψος το οποίο έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μερών για το 2014, αποτελεί κακό προμήνυμα για τις ελπίδες του υπουργού…

Θα περίμενε, ασφαλώς, κανείς να δει αυξημένο κατά τι αυτό το πλαφόν, δεδομένου, μάλιστα, ότι ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης έχει προσφάτως εξηγήσει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για την πλήρη φαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων κατά το 2015 θα φθάσουν τα 340 εκατ. ευρώ περίπου, έναντι των 150-200 εκατ. ευρώ για το 2014!

Θα περίμενε, βεβαίως, κανείς να δει επίσης μια χαραμάδα αισιοδοξίας για τις δημόσιες δαπάνες Υγείας κατά το 2015, δεδομένου επίσης ότι τόσο ο Μάκης Βορίδης όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος και η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα έχουν προαναγγείλει χιλιάδες προσλήψεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού για το ΕΣΥ, το ΠΕΔΥ και την Ψυχική Υγεία κατά τη διετία 2014-2015, αλλά ουδείς γνωρίζει πώς θα χρηματοδοτηθούν οι εν λόγω προσλήψεις…

Πάντως, οι έως σήμερα διαθέσιμες πληροφορίες κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση της δημόσιας χρηματοδότησης για τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), γεγονός το οποίο, εάν επαληθευθεί, θα σημαίνει ότι το επικείμενο εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών θα στερείται αναγκαίους πόρους για την υλοποίησή του, ενώ οι δύο ως άνω οργανισμοί θα αντιμετωπίσουν το 2015 οριακά προβλήματα βιωσιμότητας, καθώς οι προϋπολογισμοί τους έχουν ήδη φθάσει στο «κόκκινο».

Τέλος, το Περιφερειακό Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) περιμένει ακόμη την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης για τη στελέχωσή του με οικογενειακούς γιατρούς σε όλη τη χώρα, απόφαση για την οποία πιέζει ασφυκτικά, και δικαίως, τόσο η Task Force Greece όσο και το κλιμάκιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το οποίο παρακολουθεί την εξέλιξη της ανάπτυξης της νέας δημοσίας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στη χώρα μας. Δει δη χρημάτων, όμως, και η εν λόγω απόφαση…».

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου