ΠΟΥ- Αριστοτέλους: Μια συνάντηση «ανακωχής»

4bb02010c3d18822206306a00dd91be7_LΤον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, επίσκεψη που έρχεται μερικές μόλις εβδομάδες μετά την επίθεση του Π. Κουρουμπλή εναντίον των δύο προκατόχων του στο Υπουργείο Υγείας, σχετικά με τη σύμβαση που είχε υπογραφεί με τον ΠΟΥ για τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ.

Συνάντηση «κορυφής» πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη μεταξύ της Γενικής Διευθύντριας του Π.Ο.Υ. Dr. Margaret Chan και του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γ. Μπασκόζου.

Το ραντεβού στα γραφεία του ΠΟΥ φαίνεται πως, πέρα του ενημερωτικού χαρακτήρα για τα σχέδια της Αριστοτέλους, στόχο είχε να έρθουν οι δύο πλευρές σε επαφή ώστε να… «αναθερμανθούν» οι σχέσεις, που είχαν «παγώσει» μετά τις πρόσφατες καταγγελίες του Υπουργού Υγείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus (εδώ), στον κ. Κουρουμπλή είχε παραδοθεί αιχμηρή επιστολή της διευθύντριας του περιφερειακού γραφείου οργανισμού Zsuzsanna Jakab, μετά τα «βέλη» που είχε εξαπολύσει ο Υπουργός Υγείας εναντίον των προκατόχων του Γεωργιάδη και Βορίδη, με αιχμή τη σύμβαση, που είχε υπογραφεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη μεταρρύθμιση της ΠΦΥ.

Μετά από όλα αυτά, ο κ. Μπασκόζος βρέθηκε στη Γενεύη και τα γραφεία του Π.Ο.Υ., σε μια συνάντηση που, σύμφωνα με τα όσα πληροφορηθήκαμε και οι δύο πλευρές «δοκίμασαν τα νερά», ώστε να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές. Όπως εκτιμούν κύκλοι της Αριστοτέλους, οι όποιες εντάσεις βαίνουν προς εκτόνωση και η βοήθεια του Οργανισμού μοιάζει καλοδεχούμενη.

Άλλωστε, όπως αναφέρεται και στην επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Μπασκόζος, εξέφρασε το ενδιαφέρον του Υπουργείου Υγείας για τη συνεργασία με τον Π.Ο.Υ., την αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της τεχνικής του βοήθειας στην εκπόνηση σχεδίου για τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με καθολική πρόσβαση κι έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή της υγείας.

Ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας ενημέρωσε την κ. Chanγια τις προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης και έθεσε το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και την υγειονομικής φτώχειας στην Ελλάδα ως απόρροια της λαθεμένης αγωγής για την οικονομική κρίση στη χώρα.

Από την πλευρά της, η κ. Chan έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αλλαγές που θέλει να προωθήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση και τον τρόπο που μπορεί να βοηθήσει ο Π.Ο.Υ. σε αυτή την κατεύθυνση.

Η συνεργασία, βέβαια, από πλευράς ΠΟΥ θα συντονίζεται από την κ. Jakab.

Βέβαια, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο χαρακτήρας αυτής της συνεργασίας θα χρειαστεί να καταστεί πιο ευέλικτος, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Σε τι αντιστοιχεί αυτή η ευελιξία, όμως, μένει να αποσαφηνιστεί…

virus.com.gr

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου