ΠΟΣΙΠΥ: Το οικονομικό αδιεξόδο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας

Αθήνα, 30/07/2014
Το οικονομικό αδιέξοδο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας
Η κρισιμότητα της κατάστασης στο χώρο της Π.Φ.Υ. απαιτεί σύνεση και αποφασιστικές ενέργειες που να διασφαλίζουν ένα ελάχιστο όριο επιβίωσης όλου του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα με απόλυτο σεβασμό στην αντιμετώπιση των συνθηκών χρεοκοπίας που έχουν επιβληθεί από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και μας αφορούν όλους.
 
Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας μετά από ουσιαστική διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και των Πρωτοβάθμιων Σωματείων κατέληξε μετά από εισήγηση του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε σχέδιο Υπουργικής Απόφασης προκειμένου να δοθεί μία κοινά αποδεκτή λύση στο πρόβλημα του κλειστού ανεπαρκούς προϋπολογισμού της Π.Φ.Υ.
 
Αυτός ο προϋπολογισμός που κινείται στο 50% της απαιτούμενης ζήτησης όπως αυτή έχει διαμορφωθεί και κατά την διάρκεια του 2014 αδυνατεί να καλύψει και τις στοιχειώδεις δαπάνες των εργαστηρίων μας.
 
Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη η κατανομή του ελάχιστου επιπέδου οικονομικής επιβίωσης των διαγνωστικών εργαστηρίων τη στιγμή που μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κανένας έλεγχος στην κατευθυνόμενη συνταγογράφηση από πλευράς πολιτείας, είναι τόσο δύσκολο πλέον να κατανοήσει και ο πλέον αδαής ότι θα επιβιώσουν και θα επεκταθούν ορισμένοι εις βάρος των χιλιάδων που θα κλείσουν οριστικά;

Αυτή η διοικητική καταστροφή των διαγνωστικών εργαστηρίων που είναι διασπαρμένα σε κάθε γωνιά της Ελλάδος μπορεί να θεωρηθεί ότι προάγει την ελεύθερη επιλογή των ασθενών μας σε σχέση με τα εργαστήρια που απευθύνονται;
 
Αυτό που λοιπόν δεν συνέβη μέχρι τότε που υπήρχε ελεύθερη λειτουργία της αγοράς και επαρκής χρηματοδότηση, δεν είναι δυνατόν να το επιτρέψει σήμερα η πολιτεία να συμβεί αφήνοντας ανεξέλεγκτη την διανομή των ανεπαρκέστατων – πενιχρών πόρων που μπορεί η ίδια να διαθέσει.
 
Ας σταματήσουν λοιπόν οι δημοκρατικές κορώνες και οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί ορισμένων και ας προσπαθήσουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε την οικονομική λαίλαπα που κατατρέχει όλη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
 
Τώρα δεν είναι καιρός για επενδυτικές επεκτάσεις.
 
Τώρα πρέπει να εξασφαλίσουμε την οικονομική επιβίωση όλων των παρόχων και όταν λέμε όλων εννοούμε όλων, ανεξάρτητα του φορέα που τους εκπροσωπεί.
 
Ο Πρόεδρος            Ο Γεν. Γραμματέας
 
Θ. Χατζηπαναγιώτου Ι. Κλεινάκης

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου