ΠΟΣΙΠΥ: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων και η αδυναμία εξόφλησης τους

Αθήνα, 02/10/2013
Αρ. Πρωτ. : 117


Προς
Υπουργό Υγείας, κ. Άδ. Γεωργιάδη
Κοινοποίηση
Υπουργό Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα
Αν. Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα
Πρόεδρο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., κ. Δ. Κοντό

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων και η αδυναμία εξόφλησης τουςΑξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σε πρόσφατη συνάντηση με την Ομοσπονδία μας, μας ενημερώσατε ότι έχουν ήδη πιστωθεί τα χρήματα που αφορούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και είναι θέμα των κατά τόπους υπηρεσιών των ασφαλιστικών ταμείων να προβούν σε πρόχειρο λογιστικό έλεγχο και ενταλματοποίηση τους.

Μετά από επισκέψεις μας στον Οίκο του Ναύτου, στον Ο.Γ.Α. και στην Υ.Π.Α.Δ. Κεντρικής Αθήνας διαπιστώσαμε ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική.


Δεν αρκεί να λέμε ότι πιστώθηκαν τα χρήματα, όταν έχουν διατεθεί ελάχιστα άτομα με δεκάδες κιβώτια γύρω τους προς εκκαθάριση, που παρά τις ομολογουμένως φιλότιμες προσπάθειες τους, είναι ανθρωπίνως αδύνατον να πραγματοποιήσουν τον πρόχειρο λογιστικό έλεγχο για εξόφληση των οφειλομένων μέχρι το τέλος του 2013.

Ο Οίκος Ναύτου έναντι 45 εκατ. περίπου υπολοίπων ληξιπροθέσμων, είναι ζήτημα με το υπάρχον δυναμικό να εκκαθαρίζει 3 έως 4 εκατ. κάθε μήνα.

Ο χρόνος που θα απαιτηθεί με τον ρυθμό αυτό για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα ξεπεράσει το 12μηνο.

Σε ό,τι αφορά τον Ο.Γ.Α., η ίδια κατάσταση όπου 3-4 υπάλληλοι είναι επιφορτισμένοι να εκκαθαρίσουν πάνω από 100 εκατ. ληξιπρόθεσμων οφειλών και ήδη βρίσκονται σε κατάσταση απόγνωσης.

Ιδιαίτερα για τον Ο.Γ.Α. υπήρχαν στο τέλος του 2012 ήδη εκκαθαρισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς παρόχους μη συμβεβλημένους.

Τα χρήματα αυτά δεν δόθηκαν γιατί μεσολάβησε το γνωστό θέμα του «κουρέματος». 

Από τότε έχει δοθεί σε σχετικό ερώτημα του Ο.Γ.Α. η απάντηση Φ1200/42/οικ.7894/20-02-2013 του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., που αναφέρει ότι για τα ποσά αυτά να γίνει παρακράτηση. Στη συνέχεια απεστάλη νέο έγγραφο 16736/08-04-2013 του Ο.Γ.Α. προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που αναφέρει ότι η παρακράτηση γίνεται μόνο σε συμβεβλημένους παρόχους, άρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Από τότε και μέχρι σήμερα τα χρήματα βρίσκονται δεσμευμένα και κανείς δεν ενδιαφέρεται να τα καταβάλλει γιατί κανείς από τους συναρμόδιους δεν κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του ή να τον φυλακίσει ο έφορος για ανεξόφλητες οφειλές προς το Δημόσιο.

Η ίδια κατάσταση και στην Υ.Π.Α.Δ. της Κεντρικής Αθήνας που προφανώς αντανακλά την γενικότερη εικόνα του φορέα με ελάχιστους υπαλλήλους να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες όχι μόνο για να εκκαθαρίσουν τα ληξιπρόθεσμα, αλλά και για να οριστικοποιήσουν τις τρέχουσες οφειλές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Θα πρέπει για μία φορά ακόμα να επισημάνουμε ότι για τα απίστευτα ποσά που μας οφείλονται έχουμε φορολογηθεί και με προκαταβολή 65% για το 2014.

Το Δημόσιο δεν τα αναγνωρίζει σαν ληξιπρόθεσμες οφειλές του και δεν μπορεί γι’ αυτά να κάνει συμψηφισμό.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με αγώνες μίας ζωής κάποιοι σήμερα εξυπηρετούν την Πρωτοβάθμια Υγεία του Ελληνικού λαού απλήρωτοι για χρόνια.

Είναι στο χέρι σας, να τους βοηθήσετε για να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Ο Πρόεδρος               Ο Γεν. Γραμματέας

Θ. Χατζηπαναγιώτου  Ι. Κλεινάκης

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

One comment

  1. Το ερώτημα είναι στα δύο χρόνια που πέρασαν γιατί δεν εκκαθάριζαν τις οφειλές, όταν μάλιστα είχαν και περισσότερο προσωπικό τι περίμεναν ότι δε θα πληρώσουν ή ότι θα τους τα χαρίζαμε;.Τώρα που κάποιο προσωπικό τους (συνήθως όχι οι καλύτεροι) το ξεφορτώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ τρέχουν να κάνουν τις εκκαθαρίσεις. Αυτά έπρεπε να είχαν γίνει όταν δεν μπορούσαν να μας πληρώσουν επειδή δεν είχαν λεφτά. Έπειτα θα φταίει η Τρόικα που θα στείλει κάποιους σπίτι .

Υποβολή σχολίου