ΠΕΦ: Τα ελληνικά φάρμακα πρέπει να προτιμώνται για 5+1 λόγους

Στην «αντεπίθεση» με στόχο την ενημέρωση των πολιτών ότι η επιλογή φαρμάκων παραγωγής ελληνικών βιομηχανιών, αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη ποιοτική θεραπεία αλλά και τόνωση της ελληνικής οικονομίας, περνά η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, σε μια περίοδο που διαπιστώνει την τάση «εκπτώσεων» στη φαρμακευτική πολιτική προκειμένου να επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι για τη φαρμακευτική δαπάνη.

Στη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΕΦ, παρουσία και του…

… Υπουργού Υγείας κ. Αδωνη Γερωγιάδη, ανακοινώθηκε η έναρξη της καμπάνιας ενημέρωσης από το προσεχή Σεπτέμβριο σε συνδυασμό με την έναρξη της λειτουργίας του ενημερωτικού site http://www.elliniko-farmako.gr. Κεντρικό μήνυμα της καμπάνιας είναι οι «5+1 λόγοι» για τους ποίους οι Έλληνες θα πρέπει αν επιλέγουν ελληνικά φάρμακα.

Στην παρουσίαση της Καμπάνιας στην οποία παρευρέθησαν εκπρόσωποι από όλο το φάσμα του κλάδου Υγείας, όπως ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ Κοντός, οι αντιπρόεδροι του ΕΟΦ κκ Βασιλάκης και Σκουρολιάκου, ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Βλασταράκος κ.α. δόθηκε έμφαση στη σημασία των ελληνικών γενοσήμων και στο γεγονός ότι στην Ελλάδα δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει συγκροτημένη πολιτική φαρμάκου παρά μόνο αποσπασματικές δράσεις. Ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Δέμος ως βασικό μήνυμα στα όσα λέγονται για τα γενόσημα είναι πως ναι μεν υπάρχει αμφισβήτηση, όμως όλα τα γενόσημα δεν είναι ίδια. Επίσης σχετικά με τις αδειοδοτήσεις από τον ΕΟΦ σημείωσε πως επιτέλους κάποια στιγμή ο ΕΟΦ θα πρέπει να μπορεί αν εκμεταλλευτεί τους σημαντικούς δικούς του πόρους μέσα από τα παράβολα τα οποία καταλήγουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και δεν προσφέρουν καμιά αναβαθμισμένη υπηρεσία, όπως θα έπρεπε.

Σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του εντεταλμένου συμβούλου της ΠΕΦ κ, Βασίλη Πενταφράγκα, ο οποίος ανέφερε πως η φαρμακοβιομηχανία αναγνωρίζοντας το σημερινό περιβάλλον, είναι διατεθειμένη να βοηθήσει και μάλιστα περισσότερο απ όσο της αναλογεί, αρκεί να εφαρμοστεί μια συγκεκριμένη πολιτική υγείας και φαρμάκου, όπου την ευθύνη της συνταγογράφησης να έχει το ιατρικό σώμα ενώ και ο έλληνας ασθενής να έχει τη δυνατότητα επιλογής. Τόνισε ακόμη πως οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου θα πάνε μπροστά και ότι μπορούν να σταθούν στα πόδια και έχουν αντοχές.

Στην παρουσίαση της καμπάνιας ο ταμίας της ΠΕΦ κ. Νίκος Μπούφιδης περιέγραψε του πέντε συν έναν λόγους και συγκεκριμένα:

1. Αποτελεσματικό και Αξιόπιστο

Τα Ελληνικά Φάρμακα περιέχουν την αυθεντική δραστική ουσία που ενδείκνυται για τη θεραπεία των ασθενών και κυκλοφορούν στην Ελλάδα υπό τον έλεγχο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Απαραίτητο στοιχείο για την αδειοδότηση των Ελληνικών Φαρμάκων είναι η υποβολή μελέτης βιοισοδυναμίας (bioequivalence study), η οποία διενεργείται για λογαριασμό των φαρμακευτικών εταιρειών σε συνεργασία με κρατικά νοσοκομεία ή ιδιωτικές κλινικές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Ο ΕΟΦ, όπως και οι αντίστοιχοι οργανισμοί φαρμάκων των χωρών της ΕΕ, αξιολογούν εξονυχιστικά τόσο τις μελέτες βιοϊσοδυναμίας, όσο και τα υπόλοιπα στοιχεία του πλήρους φακέλου του προϊόντος. Αυτό σημαίνει ότι τα Ελληνικά Φάρμακα έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα και εγγυημένη ποιότητα και ασφάλεια.

2. Ποιοτικό και Ασφαλές

Τα Ελληνικά Φάρμακα παράγονται με τα υψηλότερα διεθνή standards σε υπερσύχρονα εργοστάσια στην Ελλάδα, ακολουθώντας κατά γράμμα τα πρότυπα διασφάλισης της ποιότητας και τους κανόνες ορθής βιομηχανικής παραγωγής, ενώ ελέγχονται από κορυφαίο εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Τα ελληνικά εργοστάσια παραγωγής ελέγχονται συνεχώς, όχι μόνο από τον ΕΟΦ αλλά και από τον ευρωπαϊκό European Medicines Agency (ΕΜΑ) και τον αμερικανικό Food and Drug Administration (FDA). Οι παραπάνω οργανισμοί, αλλά και οι οργανισμοί φαρμάκου σε περισσότερες από 85 χώρες, επίσης ελέγχουν και πιστοποιούν τα Ελληνικά Φάρμακα.

Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των Ελληνικών Φαρμάκων είναι εγγυημένες από το συστηματικό έλεγχό τους σε πιστοποιημένα εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου με βάση τα αυστηρότερα πρότυπα διασφάλισης ποιότητας (QA) και τους κανόνες ορθής βιομηχανικής παραγωγής (GMP). Αλλά και μετά την αδειοδότηση των Ελληνικών Φαρμάκων, ο ΕΟΦ διενεργεί εργαστηριακούς και δειγματοληπτικούς έλεγχους, καθώς και τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις, χωρίς ποτέ να αναφερθούν προβλήματα.

3. Δοκιμασμένο και Αναγνωρισμένο Διεθνώς

Τα Ελληνικά Φάρμακα παράγονται στη χώρα μας από μεγάλες αναγνωρισμένες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες και έχουν εμπορικό όνομα (brand name), ώστε να ξέρει ο ασθενής τι αγοράζει και σε ποιον εμπιστεύεται την υγεία του. Τα Ελληνικά Φάρμακα κυκλοφορούν στην ελληνική και διεθνή αγορά με απόλυτη επιτυχία εδώ και δεκαετίες. Σήμερα, το 35% των συνταγών που χορηγούνται στη χώρα μας αφορούν σε Ελληνικά Φάρμακα, τα οποία αποτελούν μια διαχρονικά αξιόπιστη λύση για τους Έλληνες ασθενείς. Ταυτόχρονα, εκατομμύρια ασθενείς σε περισσότερες από 85 χώρες του κόσμου, όπως οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, η Αυστραλία και οι χώρες της ΕΕ, εμπιστεύονται καθημερινά τα Ελληνικά Φάρμακα.

4. Υψηλής Τεχνολογίας

Τα Ελληνικά Φάρμακα είναι αποτέλεσμα εντατικής έρευνας και καινοτομίας και εξελίσσονται συνεχώς από ελληνικά ερευνητικά εργαστήρια σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τα Ελληνικά Φάρμακα παράγονται στις 21 σύγχρονες, εξειδικευμένες παραγωγικές μονάδες υψηλής τεχνολογίας της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας. Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία επενδύει συνεχώς σε συστήματα που διασφαλίζουν την ποιότητα των φαρμάκων, καθώς και σε προγράμματα έρευνας και καινοτομίας. Στα ερευνητικά τμήματα των Ελληνικών Φαρμακοβιομηχανιών απασχολείται πλήθος εξειδικευμένων επιστημόνων, οι οποίοι αναπτύσσουν σημαντική εγχώρια τεχνογνωσία. Επιπλέον, περισσότερα από 100 διπλώματα ευρεσιτεχνίας έχουν κατοχυρωθεί από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες γεγονός που αποτελεί έμπρακτη απόδειξη και αναγνώριση της εφαρμογής καινοτόμων πρακτικών κατά τη διαδικασία παραγωγής.

5. Προσιτό

Το Ελληνικό Φάρμακο μειώνει το κόστος θεραπείας των ασθενών. Σε μια εποχή που η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος θεραπείας αυξάνεται, το Ελληνικό Φάρμακο κοστίζει λιγότερο στον Έλληνα ασθενή, χωρίς την παραμικρή έκπτωση στην ποιότητα της θεραπείας του. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να επιτύχει σημαντικές εξοικονομήσεις μέσω του Ελληνικού Φαρμάκου, το οποίο αποτελεί ισχυρό θεραπευτικό όπλο που παράλληλα συγκρατεί το κόστος θεραπείας σε χαμηλά, ελεγχόμενα επίπεδα.

+1. Στηρίζει την Ελλάδα, την Εθνική Οικονομία, την Ανάπτυξη

Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας. Η συνολική επίδραση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας στο ΑΕΠ της Ελλάδας ξεπερνά σήμερα τα 2,8 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, για κάθε 1.000 ευρώ που δαπανώνται για την αγορά φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύεται κατά 3.420 ευρώ. Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία δίνει απευθείας δουλειά σε περισσότερους από 10.000 Έλληνες, ενώ η συνολική της επίδρασή της στην απασχόληση ξεπερνάει τις 53.100 θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα, με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 355 εκατ. ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία μπορεί να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον.

Γιώργος Σακκάς

healthview.gr

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου