Περιγραφή βασικών κανόνων λειτουργίας ΠΦΥ, μιας γειτονικής χώρας.

Περιγραφή βασικών κανόνων λειτουργίας ΠΦΥ, μιας γειτονικής χώρας.

thumbγράφει ο Οφθαλμίατρος Α. Κοσκοσάς

1. Βάση είναι οι γενικοί γιατροί (ΓΙ) ή παθολόγοι ή παιδίατροι, που μετά από σεμινάρια, ασκούν γενική ιατρική.

2. Οι ασφαλισμένοι επιλέγουν ποιος θα είναι ο ΓΙ τους. Στον πληθυσμό ευθύνης, δεν υπάρχει πλαφόν.

3. Αν σε δηλώσουν- πάντα μιλάω για ΓΙ- περισσότερα από 800 άτομα, είσαι υποχρεωμένος να προσλάβεις νοσοκόμα-ο, που θα πληρώνεις. Μπορείς να ασκείς την ιατρική ακόμη και μέσα σε Νοσοκομείο ή ΚΥ, πληρώνοντας ενοίκιο.

4. Ανεξαρτήτως του αριθμού των ασθενών που θα εξετάσεις σ΄ένα μήνα, η αμοιβή είναι στάνταρ –στις αρχές του επόμενου μήνα.: 0.60 ευρώ περίπου για κάθε άτομο που σ΄έχει δηλώσει (π.χ. σε δήλωσαν 1000 άτομα, και δεν προσήλθε κανείς για έλεγχο. Η αμοιβή θα είναι 600 ευρώ).

5. Κάθε ασθενής που προσέρχεται για έλεγχο, καταβάλλει 1.5 ευρώ περίπου.

6. Επιπλέον με τα παραπάνω, για κάθε άτομο – από τον πληθυσμό ευθύνης σου- που εξετάζεται προληπτικά (υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα, ανάλογα με την ηλικία), λαμβάνεις 4 ευρώ (εδώ υπάρχουν αρκετά περιθώρια να αυξήσει την αμοιβή του ο γιατρός).

7. Ωράριο: 24 ώρες ! (μπορεί ένας ασθενής να σε φωνάξει στο σπίτι του για κάτι που κρίνει επείγον, και είσαι υποχρεωμένος να πας. Αμοιβή: το 1.5 ευρώ της συμμετοχής και 0.20 ευρώ –καλά διαβάζετε- από το κράτος). Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα, το ωράριο κυρίως, που προσπαθούν να αλλάξουν οι γιατροί.

8. Πάμε στους ειδικούς: Δεν έχουν πληθυσμό ευθύνης. Για να πας πρέπει να έχεις παραπεμπτικό από ΓΙ.(Οι ΓΙ διαθέτουν στους ασθενείς τους κάθε 3μηνο, συγκεκριμένο αριθμό παραπεμπτικών προς ειδικούς , ανάλογα με τον πληθυσμό ευθύνης τους. Συγκεκριμένο παράδειγμα: Για ΓΙ που τον έχουν δηλώσει 1200 άτομα, διαθέτει 250 παραπεμπτικά. Σημειώστε ότι ο ΓΙ, δεν έχει δικαίωμα να παραπέμψει για αξονική ή μαγνητική).

9. Ο ασθενής καταβάλλει στον ειδικό πάλι 1.5 ευρώ. Ο γιατρός λαμβάνει επιπλέον από το κράτος, περίπου 7.5 ευρώ για κάθε επίσκεψη.

10. Ωράριο ειδικού: Δηλώνεις αυτό που εσύ επιθυμείς. Θες 2 ώρες την εβδομάδα, θες 10, ότι θες. Αλλά, πέραν των ασθενών που θα δεις στο ωράριο αυτό, δεν σε αποζημιώνει το κράτος. Επιπλέον, το ελάχιστο διάστημα στο οποίο καταγράφεται ένας ασθενής, είναι 16 λεπτά. Να το πω αλλιώς: δεν μπορεί να έχεις δηλώσει ωράριο 1 ημέρα την εβδομάδα, για 2 ώρες και να εμφανιστεί ότι εξέτασες 20 για παράδειγμα ασθενείς

11. Όλοι μπορούν να είναι στο σύστημα. Και είναι μέσα, επιλέγοντας διαφορετικό ωράριο ο καθένας, γιατί δεν μπορούν αλλιώς να συνταγογραφούν.

12. Ο ειδικός, επειδή ακριβώς έχει μεγαλύτερη άνεση στο ωράριο, μπορεί ταυτόχρονα να συνάψει συμβόλαια με ιδιωτικές κλινικές ή ακόμη και το νοσοκομείο (όπου βάση ωραρίου και ειδικών –ανάλογα με το μέρος- συνθηκών, μπορεί και κει να εξετάζει ασθενείς μέσω ασφάλειας).

 

Ελπίζω όμως να μπόρεσα να σας μεταφέρω τη γενική εικόνα.

Για ποια χώρα μιλάμε; Bulgaria

 

Σχόλια στο facebook

Σχόλια

Υποβολή σχολίου